Search
Филтрирай по...

Защо цинкът е супер ефективен срещу акне

акне и мазна кожа

 

Данни от съвременни проучвания сочат, че пациентите с акне имат значително по-ниски нива на цинк, отколкото хората с чиста и здрава кожа. Допълнителният прием на цинк намалява акнето с до цели 50%, категорични са повечето специалисти, включително диетолози.

 

До момента са проведени 12 сериозни изследвания по отношение на цинка и акнето. Повечето от тях и особено последните показват, че цинкът може да бъде почти толкова ефективен, колкото и съвременните антибиотици. Един от последните експерименти, в който участвали 332 пациенти с акне, дава доста задоволителни резултати по отношение на така важния минерал и влиянието му върху кожата. Участниците били разделени на две групи, като едната група получавала цинков глюконат, а другата – миноциклин. В края на експеримента, продължил 3 месеца, се оказало че при групата, третирана с цинк проблемът с акнето бил редуциран с около 49,8%. За сравнение – успеваемостта на миноциклина при другата група пациенти била средно 66,6%. Това е много добър резултат за цинка.

 

Друго френско изследване, публикувано още в далечната 1990 г., възлага още по-големи надежди на цинка. Резултатите от него показват, че приемът на 200 mg цинк глюконат дневно е толкова ефективен, колкото и приемът на миноциклин от 100 g дневно. През 2010, същите автори провеждат ново проучване, според което цинк цитрат намалява акнето с до цели 80%.

 

 

Как цинкът действа срещу акнето

 

Цинкът е едно от най-изследваните природни средства срещу акне. Известно е, че той може да противодейства на почти всички фактори, водещи до появата на този доста неприятен кожен проблем. Макар не толкова ефикасен, колкото някои антибиотици, той е по-доброто решение, защото по никакъв начин не вреди на организма.

 

Важно е да знаете, че бактериите, причинители на акне не развиват резистентност към цинка, което означава че той е особено подходящ за онези, при които антибиотиците вече не действат.

 

Цинкът намалява възпалителния отговор на бактериите. Когато тези бактерии нахлуят в порите, те предизвикват силно дразнене, в резултат от което пъпките стават червени и болезнени.

Изследванията сочат, че склонната към акне кожа реагира много по-чувствително на бактериите, отколкото нормалната кожа. Цинкът смекчава този възпалителен отговор и редуцира ефекта, който бактериите оказват върху кожата.

 

Така важният микронутриент действа и в друга посока. Установено е, че той намалява активирането на кератоцини – клетките, произвеждащи кератин, който пък от своя страна свързва кожните клетки. А свръхпроизводството на кератин води до запушване на порите. Цинкът възпрепятства този негативен процес и спомага за поддържането на порите чисти.

 

Трябва да знаете още, че цинкът действа като DHT (дихидротестостерон) блокер. Дихидротестостеронът е противоположната форма на тестостерона. Доказано е, че DHT блокерите намаляват количеството себум което кожата произвежда и съответно й помагат да бъде чиста. Освен до кожни проблеми, дихидротестостеронът може да доведе и до осезаема загуба на коса при мъжете. За съжаление цинкът не е толкова силен DHT блокер, но все пак помага.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Защо цинкът е супер ефективен срещу акне”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top