Search
Филтрирай по...

Рутин – най-доброто за сърцето и кръвоносните съдове!

Проблеми със сърцето

 

 

Чували ли сте за магичното действие на биофлавоноидите – растителни пигменти и антиоксиданти от групата на полифенолите? Те присъстват в багрите на някои цветя и плодове, основно в червените, жълтите или сините цветове. Но каква е ползата на растенията от биофлавоноидите? Освен че ги разкрасяват, биофлавоноидите защитават растенията от атаките на насекоми и много други вредители. За нас важното обаче е, че благодарение на биофлавоноидите някои растения имат висока лечебна стойност!

 

Основната полза от биофлавоноидите е тяхната антиоксидантна активност, която е по-висока дори от тази на бета каротина и витамините Е и С. Те насърчават очистването от токсините в дългосрочен план, включително от тежките метали, които при натрупването си в тялото предизвикват мутации, малформации и др. Биофлавоноидите имат мощни антибактериални ефекти, възпрепятстват окислението на липопротеините и съсирването на тромбоцитите, потискат производството на хистамина, отговорен за появата на алергични реакции и др.

 

Рутин – един от най-мощните биофлавоноиди с оздравяващо кръвоносната система и сърцето действие!

Рутинът е биофлавоноид, открит в елдата, зеления чай, цветните пъпки на японската акация, ябълковите кори, цитрусовите плодове и др. Въпреки че не е витамин, през 1940 г., той получава наименованието „витамин Р”. Една от основните му здравни роли е, че помага на организма да използва витамин С по-ефективно, както и насърчава производството на колаген (основните градивни елементи на кожата). Рутинът има дълга история на употреба в различни лекарствени природни продукти – в действителност, от 2013 г. насам на пазара има регистрирани повече от 130 препарати със съдържание на рутин.

 

Едни от основните ползи на рутина са, че укрепва лигавицата на кръвоносните съдове, предпазва ги от изтъняване и намалява кървенето. Един от начините, по които го постига е чрез т. нар. оксерутини, антиоксидантни съединения от групата от флавоноидните химикали, получени от рутин. Още от 1960 г. насам оксерутините се влагат в различни природни добавки за профилактика и лечение на разширени вени и язви на краката. Според специалисти от Медицинския център към Университета на Мериленд, рутинът категорично пртежава способността да облекчава подуването и болката, резултат от разширените вени. Тъй като укрепва вените и артериите, рутинът може да се използва в лечението на хемороиди и вътрешно кървене, както и с цел намаляване на риска от хеморагичен инсулт (мозъчен кръвоизлив).

 

Нещо повече, изследванията показват, че рутинът предотвратява образуването на кръвни съсиреци (тромбоза). Това би било от огромна полза за здравето, тъй като тромбозата е една от водещите причини за смърт в много държави по света. Не само кръвните съсиреци предизвикват инфаркти и инсулти, дълбоката венозна тромбоза и белодробната емболия също могат да доведат до тези неприятни последствия. Рутинът се оказва много ефективно средство срещу образуването на кръвни съсиреци, тъй като подпомага профилактиката и лечението на съсиреци в артериите и вените.

 

Според изследване, публикувано в Harvard Gazette, рутинът може да се окаже по-ефективна и по-безопасна алтернатива от аспирин, плавикс и варфарин. Авторите на изследването се аргументират с факта, че и трите медикамента не отбелязват особен успех  сред рисковите групи, основно пациенти, които преди приема са имали инфаркт или инсулт. „Рутинът се оказва най-силното и ефикасно анти-тромботично съединение, което някога сме тествали”, отбелява един от авторите на изследването – Робърт Флауменхафт, изследовател в отдела по хемостаза и тромбоза към BIDMC (Beth Israel Deaconess Medical Center) и доцент по медицина в Харвардския медицински институт.

 

Освен тези си свойства, рутинът е и един от най-ефикасните антиоксиданти, проучени до момента – той се свързва със свободните радикали и ги неутрализира. Тъй като свободните радикали предизвикват преобразуване на LDL холестерола в плаки, блокиращи артериите, възпрепятстващи нормалния кръвоток и предизвикващи атеросклероза, рутинът може да помогне и тук – той намалява или предотвратява запушването на артериите, понижава кръвното налягане и редуцира риска от сърдечно-зъдови заболявания и инсулт.

 

Рутин и остеоартрит.

Едни от последните изследвания върху действието на рутин, твърдят, че той би бил от полза и срещу остеоартрит – заболяване, при което ставният хрущял постепенно се износва, правейки движението трудно и болезнено. Учени от Изследователския център на Нестле в Лозана, Швейцария, установили, че рутинът инхибира ензима Coll2-1 – основен маркер за наличие на остеоартрит.

 

Към момента се правят изследвания върху комбинацията от рутин и бромелаин – протеолитичен ензим с растителен произход, съдържащ се в естествен вид в плода и стеблата на ананаса. Резултатите от тях сочат, че тази комбинация проявява изключително мощно противодействие срещу процеса на хронично възпаление, който е в основата на развитието на остеоартрит.

 

Дозировка: идеалното количесто е 250 мг дневно. Не приемайте повече от 500 мг на рутин дневно, по-високите дози е редно да консултирате със специалист. Винаги приемайте рутинът на гладно!

 

Продуктът на Natural Factors, CanadaРутин, е източник на 250 mg рутин и 100 mg витамин С в 1 капсула. Рутинът в продукта е получен от цветните пъпки на дървото японска акация / японска софора (Sophora Japonica), което произхожда от Азия. Комбинацията от рутин и витамин С има още по-големи антиоксидантни предимства и ползи за сърдечно-съдовото здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top