×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Д-р Райна Стоянова е специалист по ендокринология, болести на обмяната и диететика. Тя е преминала успешно различни международни обучения и курсове в сферата на ендокринологията и към настоящия момент е част от екипа на уникален по рода си медицински център, сертифициран от Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването (EASO) – Regina Life Clinic и  е един от клиничните експерти в сферата на метаболитния синдром и затлъстяването у нас. Кариерата на д-р Райна Стоянова стартира в Париж, където работи в най-голямата европейска клиника по диабетология и затлъстяване. Завръщайки се в България, тя печели място като асистент в клиника по Вътрешни болести към Университетска болница „Лозенец“, за която с любов споделя благодарността си към екипа по Гастроентерология. През 2021 г. придобива специалност Ендокринология и болести на обмяната, след специализация в Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", София



Д-р Райна Стоянова, какво представлява остеопорозата, в каква възраст можем да се сблъскаме с нея и кой е по-предразположен към това заболяване- мъжете или жените?

  • Остеопорозата е социално значимо костно заболяване, характеризиращо се с нарушена здравина на костите.  Това предразполага към повишен риск от фрактури,  инвалидизация и повишен риск от смърт. Здравината на костите отразява съчетанието на две основни характеристики: плътност на костта и качество на костната тъкан. Най-предразположени към нарушаване на костната плътност са жените след 50-годишна възраст. Според национално епидемиологично проучване  от 2008-2010 г , 45,5% от жените над 50-години са с намалена костна плътност на бедрената шийка- остеопения. Предхождаща фрактура при минимална травма  поставя хората в повишен риск  по отношение на следваща фрактура. Анамнестични данни за фрактура на бедрото при майката или бащата, повишават общия риск за остеопорозна фрактура двукратно.

Наследствена ли е тази болест? Знаем, че хормоналните фактори са много ключови тук- кои хормони влияят върху костната плътност и можем ли, контролирайки тях, да намалим опасността от развитие на остеопороза?

  • Клинично поставянето на диагнозата остеопороза се случва по метода на изключването, с други думи, след като изключим други причини за ниска костна плътност, например остеомалация или хронично бъбречно заболяване и патологични фрактури. Спадът на естрогените, характерен за менопаузалната възраст, особено при жените с нисък индекс на телесната маса, е един от ключовите фактори, който би следвало да се следи. Хормоно-заместителното лечение в пре-менопаузата и менопаузата има благоприятен ефект върху вертебралните и невертебралните фрактури. Основополагащо е да се дадат съвети за промяна в начина на живот, чрез което да се намали влиянието на модифицируемите рискови фактори и да се засили това на протективните фактори, към които спадат храненето и физическата активност. Адекватният прием на калций и витамин Д с храната е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата. За общата популация след 50-годишна възраст се препоръчва прием на 800-1200 мг калций дневно и 800-1000 IU витамин Д. Отбелязвам само, че млечните храни са предпочитан източник на калций, тъй като набавят едновременно фосфати белтъци. За добро костно здраве ендокринолозите прилагаме правилото на 3-те хиляди: ежедневна консумация на 1000 мг елементарен калций, 1000 IU витамин Д и 1000 мг/кг тегло белтък.

Кои са рисковите групи при това заболяване и кои фактори в живота ни предопределят по един или друг начин по-големия риск от развитие на остеопороза?

  • Рисковите фактори са хронологичната възраст и женския пол, с други думи рискова група биха били жените над 50-годишна възраст. Хората, които имат семейна история- майка или баща със счупване на бедрена шийка, при минимална травма. Друга рискова група представляват хората с предхождаща фрактура при минимална травма след 50-годишна възраст. Прекомерният прием на алкохол повишава също фрактурния риск, както и тютюнопушенето. Пациентите, които са лекувани с глюкокортикоиди, попадат също в сериозен риск от остеопороза. Пациентите с нарушения в хранителното поведение, като анорексия и булимия, хронични чернодробни заболявания, цьолиакия, хиперпаратиреоидизъм, хипогонадизъм, бъбречна недостатъчност, ревматоиден артрит, дефицит на витамин Д, таласемия, захарен диабет.

Кои са симптомите, по които можем да се усъмним, че развиваме остеопороза и съответно какви изследвания трябва да си направим?

  • История за фрактура при минимална травма, тоест фрактура, която не би била достатъчно силна за да счупи нормална кост. Тази фрактура е резултат от намалена издръжливост на костта, на усукване или натиск. Често пациентите не забелязват травмата, не си спомнят за нея и се установява случайно наличието на фрактура. Диагностицирането на остеопорозата се основава на измерването на костно-минералната плътност чрез двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA). В Regina Life Clinic разполагаме с най-съвременния скенер с Fan beam /ветрилообразeн лъч/ технологията, която позволява изключително бързо сканиране с минимални нива на облъчване (под 10mRem за сканиране).

У нас се прилага и методът за оценка на фрактурния риск чрез калкулатор FRAX, който отчита възрастта, пола, телесното тегло и ръст, наличието на предшестваща фрактура, тютюнопушене, прием на алкохол и глюкокортикоиди, наличието на ревматоиден артрит, както и костно-минералната плътност на бедраната шийка, въведена като абсолютна стойност или като Т-скор. Високият риск по FRAX се приема в редица страни като медицинско показание за започване на фармакологично лечение.

Някъде четох изследване, което гласеше, че на всеки час поне петима българи чупят кост поради остеопороза. Наистина ли е толкова разпространено това заболяване и колко опасно може да бъде, ако не се вземат мерки навреме?

  • През 2000-та година остеопорозата е определена като третото социално-значимо заболяване в света (след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания). През следващите години се качи на второ място в класацията. След 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки 5 мъже ще получи през остатъка от живота си най-малко една фрактура вследствие на повишена чупливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от съответния риск от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Основната смъртност след бедрена фрактура настъпва в първите 3-6 месеца след нея.

Какви витамини и добавки трябва да приемаме, за да предотвратим появата на остеопороза или евентуално да я лекуваме по-успешно? Бихте ли ни казали малко повече за действието на добре познатите ни витамини А, К и D? Освен тях, какви други витамини е добре да приемаме?

  • При прием на калциеви таблетки трябва да се отчита съдържанието на елементарен (йонизиран) калций, според указанията на производителя. При намалена или липсваща секреция на солна киселина в стомаха не се препоръчва прием на калциев карбонат. Дневният прием на 1000 мг калций се набавя най-лесно с прием на половин литър прясно мляко, съчетано с 50 гр. сирене или кофичка кисело мляко. Що се отнася до витамин Д – препоръчваният дневен прием е 800-1000 IU  (20 микрогр) дневно. При мъже и жени с доказан дефицит на витамин Д се препоръчва 2000-4000 IU дневно за 6-8 седмици. Повишеният прием на белтъци също има значение – 1 г/кг тегло, а при по-възрастни пациенти 0,8г/кг. Осигуряването на допълнително количество витамин А, К, както и микроелементи като магнезий и цинк, няма значим ефект върху риска от фрактури.

Как трябва да се храним, ако сме вече засегнати от това заболяване? Има ли добавки, които е добре да приемаме, освен споменатите витамини?

  • Споменах много за храненето по-горе. Може би е важно да се каже, че приемът на кофеин също е добре да се ограничи до 1-2 дози дневно, тъй като той макар и слабо намалява калциевата абсорбция в червата и увеличава калциевата екскреция с урината. По отношение на алкохола- не се препоръчват повече от 3 питиета дневно (1 питие= 120 мл вино или 30 мл твърд алкохол или 260 мл бира). Не на  последно място искам да добавя и важността на физическата активност. За 1 седмица имобилизация може да се загуби толкова костна маса, колкото при нормална физическа активност за цяла година. По-високото ниво на физическа активност през средната възраст е съпроводено с намален риск от фрактура на бедрото в по-напреднала възраст.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.