EnteroMend® – при чревна пропускливост и възпаление - Формула с глутамин, алое, фибри,...
- Силвана Грънчарова
- Експертни мнения , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: пропускливи черва

СМУТИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ ОТ ТЕЖКИ МЕТАЛИ
Рецептата се състои от: 2 узрели банана; 2 чаши сини боровинки;1 чаша пресен кориандър или 1 чаена лъжичка кориандър на прах; 1 чаена лъжичка ечемичена трева на прах и 1 чаена лъжичка хавайска спирулина; 1 супена лъжица атлантически дулс (вид червено водорасло от Атлантическия океан); сок от 1 портокал и чаша вода.
Смелете всички продукти в блендер докато се получи гладка смес. Може да добавите още 1 чаша вода, ако искате смутито да е по-течно. Ако в началото ечемичената трева на прах и спирулината са ви силни като вкус, може да започнете с по-малки количества и постепенно да увеличавате, докато достигнете указаното в рецептата. Разпределете напитката в няколко дози за консумация в различни части на деня, или изпийте цялото количество на гладно сутрин.
СОК ОТ ЦЕЛИНА
Пие се в количества от минимум 200 мл, всяка сутрин на гладно и поне 30 минути преди консумацията на други напитки или храни. В света вече има Международно движение на пиещите сок от целина. Нейният основател е американския лекар-медум Антъни Уилямс, според който напитката лекува всякакъв вид заболявания, включително и чревни проблеми, които са в основата на мозъчните разстройства. Когато имаме интоксикация от тежки метали, количествата на тези патогенни бактерии и вируси в червата са завишени, защото те се хранят от тези тежки метали, особено живак и алуминий. Сокът от целина неутрализира и се бори с патогенните бактерии и вируси чрез солната киселина, която съдържа. Една чаша пречиства черния дроб, възстановява алкално-киселинния баланс на стомаха и помага на храносмилането за целия ден.
КОМБИНИРАНО СМУТИ С 23 СЪСТАВКИ
Това смути се счита за супер храна, защото хранителните съставки се усвояват от клетките на 100 % без загуба на полезни вещества. В рецептата са включени зеленчуци и плодове с наситен цвят, като моркови, домати, червено цвекло и др., които имат противовъзпалително действие и съдържат високо ниво на фитохимикали. Една чаша смути (300 мл) е равна на едно основно три-степенно хранене. Смутито има хранителната стойност на капсулата, с която се хранят космонавтите. Всяка съставка от рецептата съдържа цяла палитра от витамини, минерали, ензими, протеини, микро елементи, които дават необходимите съставки и био енергия на тялото, за да бъде то здраво и издръжливо.
Ето и съставките за приготвянето на комбинираното смути: куркума – 1 ч.л.; кориандър – 1 ч.л.; лецитин – 1 с.л. или 1 хапче; 2 домата; 1 морков; 1 авокадо заедно с ядката; ½ чаша водорасли; 3 стръка магданос; 1 стрък селъри; 8 резена джинджифил; 1 сантиметър лимонова трева; сусамово семе - 2 ч.л.; тиквено семе – 2 ч.л.; ленено семе – 1 ч.л.; 5 бр аспержи; годжи бери (лиций) – 3 с.л.; 1 чаша малини; 15 бр. червено грозде; 2 бр. киви; 1 лист червено зеле; 1 бр цвекло (средно); кимион – ½ ч.л.; пчелен прашец – 1 ч.л.; канела – ½ ч.л.
За да приготвим смутито се използва професионален блендер с мощност минимум 1200 W. Слагат се първо меките продукти, а най-отгоре твърдите. Добавя се около 800-1000 мл вода, може и повече в зависимост от обема на каната. Консумацията винаги е поне 30 минути преди ядене. Профилактичната противовъзпалителна доза е един път на ден - 500 мл, или до 3 пъти на ден по 250 мл. При тежки възпаления и раково болни - до 4 чаши на ден като сутрешната доза е 500мл, а останалите по 250-300мл.
След консумацията на „комбинирано смути” може да се консумира по-лека храна като зелени свежи зеленчуци или плодове, риба, яйца, пилешко месо, кисело мляко.
При тежки възпаления не се препоръчва консумацията на червено месо, прясно мляко или шоколад. Трябва да се ограничи консумация на кафе, алкохол, газирани сладки напитки, глутенови продукти, чипс и други консервирани бързи храни.
КОСТЕН БУЛЬОН
Костният бульон е изключително лековит за червата, благодарение на колагена, който съдържа. Той може да излекува и съшие лигавицата на червата, както и да намали възпалитените процеси в храносмилателния тракт. Да не забравяме, че колагенът е чудесна добавка за кожата и ставите. Костният бульон успокоява червата и ефектът е осезаем само след 24 часа.
За по-добър резултат е препоръчително костният бульон да се пие по 2-3 пъти всеки ден - сутрин, следобед към 14 ч, и вечер заедно с вечерята.
Въпреки голямата популярност на костния бульон се смята, че при консумацията му е добре да се добавят зеленчуци, за да се обогати съдържанието му с важни минерали като калий, калций, магнезий и желязо. За направата на бульона могат да се използват кокали от теле, пиле, пуйка, агнешки или свински.
Най-добрият начин за приготвянето на костният бульон е в електрическа тенджера за бавно готвене (slow cooker). По този начин се запазват хранителните вещества. Процесът трае около 10-12 часа, или докато изври 1/3 от водата. След като заврят кокалите, оставяте на слаб огън сместа, покрита с капак. Колкото по-концентриран е бульона, толкова е по-наситен на вкус и колаген.
Предлагаме рецепта за костен бульон със следните съставки: 1,3 kg кокали от теле, агне, пиле, пуйка, или свинско; 2 с.л. ябълков оцет; 2 моркова; 2 стръка селъри; 1 средна глава лук; 2 бр. дафинов лист; 1 връзка магданоз; 1 ч.л. сол; 2 чаши вода.
Кокалите се слагат в електрическа тенджера за бавно готвене и се поръсват с оцета. Прибавят се зеленчуците, подправките, солта и се разбърква. Тенджерата се програмира за бавно готвене до 12 часа.
Когато приключи готвенето се махат кокалите, зеленчуците и подправките и бульона се прехвърля в буркан. Когато бурканът изстине се слага в хладилника поне за 3 часа, или за през нощта. Когато мазнината се сгъсти и отдели най-отгоре на буркана, се отстранява. Преди консумация затоплете 1 чаша бульон (прилича на желатин) на слаб огън, като го бъркате. Остатъкът се съхранява в хладилника и може да издържи около 4 дни.
ИЗБОР НА ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ
Решаваща стъпка за възстановяване на възпалените черва е избора на подходящ хранителен режим, чрез който те сами да започват да се лекуват. Обръщаме внимание на два от тях. Първият е intermittent fasting, или хранене през интервали, за да се даде почивка на храносмилателната система - като се препоръчва въздържане от храна за поне 16 часа между 2 хранения. Препоръчва се последното хранене да е около 17:00 – 18:00 ч най-късно, а следващото да е в 9:00 или 10:00 ч сутринта. Този режим не е пост, а само облекчава храносмилането и намалява приема на калориите за деня. С него се задейства процеса аутофагия, при който заради „лечебното гладуване“ болните клетки умират.
Другият доказан противовъзпалителен режим е хранене в „Зоната“ на доктор Бари Сиърс, при който се балансира приема на протеини, въглехидрати и мазнини в точно определено съотношение и грамажи за всяко хранене. При „Зоната“ най-полезен е хранителния режим в „зелената зона“.
НИЕ СМЕ ТОВА, КОЕТО ЯДЕМ
Микробиомът е най-важният за здравето на червата. Когато се раждаме го получаваме наготово от майка си, но той все още е недостатъчен за изграждането на чревен имунитет. В началото майчиното мляко се грижи за този имунитет. Впоследствие бебето чрез приема на храна започва да изгражда своя популация от полезни бактерии и с времето да я обогатява. Храната съдържа определени спори на микроорганизми, характерни за въздуха, климата, почвата и цялостната среда на даден регион. Микробиомът в червата зависи от нашата храна, защото това е и неговата храна. При промяна на вида храна, само за 7 дни микробиома се променя. Ако изкараме ваканция от две седмици на изток - в Тайланд, Индия, Индонезия или в Африка, където климатът, почвата, растителността са различни, ние внасяме чрез храната различни видове бактерии, които за 7 дни променят популацията в червата. Нашата имунна система чрез червата може да се адаптира бързо към променената среда, но може и да предизвика светкавична имунна реакция на непоносимост. При хора с устойчив микробиом промяната няма да причини драстично несъответствие между старите и новите бактерии. За хора с чувствителни черва обаче това може да доведе до нарушение на баланса между полезните и патогенни бактерии, а при допълнителен стрес и непознати токсини да доведе до дисбактериоза.
В ерата на интензивен глобален обмен на хранителни продукти обменяме нови щамове на бактерии, които променят микробиома ни. От локален той става интернационален, но все още виреещ в нашия климатичен пояс, с характерната за географската ни ширина почва и микроорганизми в нея. Ето защо има много предизвикателства за нашите „добри приятели“ – полезните бактерии в червата, от чиято стабилност зависи имунитетът ни.
Затова трябва да познаваме себе си и да обръщаме внимание на сигналите, които ни изпраща тялото. Да „мислим с корема си“, защото това е нашият втори мозък. От голямо значение е да лекуваме причината, а не симптомите при едно неразположение, защото ние можем да се лекуваме при психиатър за депресия или паник атаки, а корена на проблема да е в „пропускливите черва“ и неправилното хранене.
Още преди 2500 години бащата на медицината Хипократ е казал, че “всички болести започват от червата” и че всяко заболяване може да се лекува по-ефективно, когато наблюдаваме неговото развитие, запознати сме със симптомите и последователно отстраняваме вредителите. Затова е важно да се познаваме и да се самонаблюдаваме, присвива ли ни стомаха, гади ли ни се, реагираме ли с алергия или болки в корема, имаме ли рефлукс, къркорят ли червата или правим хипогликемичен шок, когато слагаме поредната „вкусотия“ в устата си. Всички здравословни проблеми са обратими и възстановими с промяна в начина на мислене, хранене, стила на живот, обкръжението, в комбинация с алтернативни практики – дихателни практики, медитация, йога и живот сред природата.
Има българска поговорка, че щастието на човека минава през стомаха. Тази мъдрост също показва, че здравето на червата е от решаващо значение за благосъстоянието на човека. Нездравите или пропускливите черва могат да причинят много тежки здравословни разстройства, защото пропускат токсини и болестотворни бактерии директно в кръвообращението, които се складират в черния дроб и впоследствие засягат различни органи и системи в тялото. Затова е много важно да изберем най-правилния противовъзпалителен хранителен режим за нас, да бъдем съзнателни и да разбираме езика на тялото си.
Свързани продукти
Акация катеху (Khadira) - срещу възпаление на червата, при артрит и астма, 60 капсули
Билва (Bilva fruit) – при проблеми със стомаха и червата, 60 капсули
Формула за чревно възстановяване - RevitalX®, 454 g, прах
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар