×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Нашият стомашно-чревен тракт съдържа около 100 трилиона микроорганизми, главно бактерии, по-известни като чревен микробиом. По-голямата част от бактериите в нашия микробиом са полезни. Основната им роля е да противодействат на вредните, за да поддържат червата ни здрави. Когато балансът в микробиома се наруши, на помощ идват  пробиотиците, съставени от живи бактерии и дрожди.
По-малко известни, но също толкова важни за поддържането на чревната флора и стомашното здраве, са пребиотиците


Какво представляват

Пребиотиците са съставки в определени храни, които червата не могат да усвоят напълно. Работят в тандем с пробиотиците. Стимулират растежа и баланса на полезните бактерии като бифидобактерии и лактобацили в дебелото черво. Примери за пребиотици включват някои нишестета, олигозахариди, инулин и пектин.

Пребиотиците се срещат естествено и в зеленчуци - праз, аспержи, корен от цикория, йерусалимски артишок, чесън, лук;  има ги и в плодове като домати, диня, ябълки, киви, грейпфрут, банани, боровинки и производни горски; зърнени и бобови култури - пълнозърнести храни, овесени ядки, ленено семе, нахут, леща, червен боб, соя, бадеми и какао и соя. Обикновено са най-изобилни в храни с високо съдържание на фибри. Пребиотичните фибри ферментират в дебелото черво в късоверижни мастни киселини, които осигуряват енергия за клетките, покриващи стената на червата.

Потенциални ползи за здравето

  1. Увеличаване на бифидобактериите и лактобацилите

Консумацията на пребиотици осигурява благоприятна среда за определени полезни бактерии в червата, по-специално бифидобактерии и лактобацили, които помагат за поддържане на здравословен баланс в чревната среда. Повишената им популация може да засили имунната ви система, да подобри храносмилането и да намали риска от определени инфекции.

  1. Производство на полезни метаболити

Ферментацията на пребиотици от чревни бактерии води до производството на късоверижни мастни киселини като бутират, ацетат и пропионат. Тези са от съществено значение за здравето: намаляват рН на червата, и действат като източник на енергия за колоноцитите. Също така имат противовъзпалителни свойства, които работят срещу различни форми на възпаление в червата. В допълнение към мастните киселини, чревните бактерии произвеждат други полезни метаболити, като витамини и полифеноли. Някои от тях включват витамини от група В, като фолат, витамин К и биотин, които играят съществена роля в различни телесни функции като енергиен метаболизъм и регулиране на имунната система. Полифенолите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Чревните бактерии също произвеждат невротрансмитери като серотонин и GABA, които са от съществено значение за регулиране на настроението и поведението. Тези метаболити могат да помогнат за облекчаване на дистреса.

  1. Увеличаване на абсорбцията на калций

Друго значително предимство на пребиотиците е способността им да подобряват усвояването на калций. Това е особено важно за изграждането и поддържането на здрави кости. Когато пребиотиците ферментират от чревната флора, това понижава pH в дебелото черво, което улеснява усвояването на минерали като калций.

  1. Намаляване на ферментацията на протеини

Когато в червата липсват достатъчно пребиотици, чревните бактерии могат да започнат да ферментират диетични протеини. Това произвежда вредни метаболити като амоняк и сулфиди, които са свързани с повишен риск от храносмилателни проблеми. Диета, която е богата на пребиотици, може да намали ферментацията на протеини, което води до по-здравословна чревна среда и намален риск от заболяване.

  1. Намаляване на популациите на патогенни бактерии

Патогенните бактерии могат да причинят инфекции и да нарушат баланса на чревния микробиом. Понижаването на рН в червата от ферментацията на пребиотици прави средата по-малко благоприятна за патогенни бактерии. Това означава по-нисък риск от инфекции и по-балансиран чревен микробиом, което допринася за цялостното здраве.

  1. Намаляване на риска от алергия

Алергиите се причиняват от свръхактивен имунен отговор към безвредни вещества като полени, хранителни протеини или прах. Съставът на чревния микробиом може да повлияе на развитието и тежестта на алергиите. Проучванията показват, че пребиотиците могат да помогнат за предотвратяване на развитието на алергии чрез насърчаване на растежа на полезни бактерии, поддържане на здрав отговор на имунната система и намаляване на възпалението в червата. Пребиотиците могат също да играят роля в предотвратяването или контрола върху други възпалителни състояния.

  1. Контрол на теглото

Пребиотиците също могат да играят роля в контрола на теглото и превенцията на затлъстяването. Някои проучвания показват, че консумацията на богати на пребиотици храни може да доведе до намаляване на телесните мазнини, увеличено усещане за ситост и намален прием на калории. Получените от ферментацията на пребиотици мастни киселини могат да потиснат производството на хормони на глада и да увеличат освобождаването на хормони на ситостта. Едно скорошно проучване показа, че хората, които консумират 30 грама дневно в продължение на две седмици храни с високо съдържание на растителен пребиотик, наречен инулин, са по-склонни да избират средно до нискокалорични храни пред висококалорични. 

  1. Подобрява контрола на глюкозата

Пребиотиците също играят роля в регулирането на нивата на кръвната захар. Производството на мастни киселини подобрява инсулиновата чувствителност и намалява нивата на кръвната захар. Това може да бъде от полза за тези с диабет или тези, които са предразположени към развитието му.

Консумацията на повече пребиотични храни обаче не е добра идея за всеки. Например, при някои хора със стомашно-чревни проблеми като диария или синдром на раздразнените черва симптомите могат да се влошават. От друга страна, хората, които се борят със запек, могат да намерят подобрена функция на червата с пребиотици. Намирането на правилния баланс на пребиотична храна, която работи за вас, е от ключово значение. Бавният старт и постепенното увеличаване на пребиотичните храни може да помогне за избягване на възможен храносмилателен дискомфорт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са...
Продуктът беше успешно добавен в любими.