
Каква е причината за появата на запека?
За съжаление животът, който водим е много забързан. Подложени сме на голям стрес и напрежение. Не спим достатъчно, не се храним правилно, не отделяме време за себе си. Малко хора знаят, че всяка сутрин като станат задължително трябва да посетят тоалетната по голяма нужда. Това е физиологичен акт, който е заложен в човешкия организъм. Дори човек да няма желание трябва да посети тоалетната, да остане там няколко минути, за да даде възможност на червата и перисталтиката да се раздвижат. Липсата на сутрешно изхождане е първата и основна предпоставка за запек. Веднъж след като човек се откаже от сутрешното изхождане процесът се затормозява. През деня много често хората се смущават да посетят обществена тоалетна – в офиса или навън. Това също подтиска перисталтиката и затруднява изхвърлянето на отпадните маси. Резултатът е запек.

Разбира се, менюто ни също влияе върху запека. От значение е на масата да се слагат храни, които предразполагат към нормално движение на чревния тракт. Не бива да се прекалява само с тестените и сладките храни, които съдържат предимно захари. Те са в основата на запека и често подуват корема. Важно е човек да хапва често и по малко – най-добре 5 пъти на ден. По този начин ще подобри перисталтиката си. За предпочитане е да наблегне на храни, които съдържат фибри, както и допълнително да приема продукти – хранителни добавки, богати на фибри. Това ще подпомогне изключително много чревния тракт, както и изхожданията. Не на последно място човек трябва да пие поне по 2 литра вода на ден. Често пациентите ми се чудят защо се налага това. Добре е да се знае, че човешкият организъм се състои предимно от течности и при дехидратация се получават редица метаболитни нарушения. Липсата на достатъчно вода води до по-лесното образуване на свободните радикали, които са в основата на редица болести. Течностите и най-вече водата подпомагат по-лесното изхождане. Има някои групи храни, които успешно се борят със запека. Това са тиквата, червените чушки, зелето, бобът, лещата. Те са богати на целулоза, фибри, въглехидрати и белтъчини, които се усвояват от организма много добре и са изключително полезни.
Как човек може да се справи със запека?
От значение е пациентът да разбере дали запекът е в резултат от синдрома на раздразненото черво (неправилно хранене и начин на живот) или е следствие на заболяване. Ако запекът е продължителен, добре е да се посети специалист-гастроентеролог, който може да изключи по-сериозен проблем. Пациентът трябва да промени начина си на живот, на хранене, да възстанови сутрешното физиологично изхождане. Ако това не помогне, има медикаменти от растителен произход, които подпомагат този процес. Те привличат повече течности към червата и помагат за подобряване на перисталтиката. Спортът също не бива да се забравя, защото заседналият начин на живот също е една от основните причини за запека. Пробиотиците също са много важни. За съжаление те вече почти не могат да се намерят в киселото мляко и се налага да се вземат от друго място. Пробиотиците трябва да се комбинират с пребиотици – най-добре фибри. Когато човек комбинира про- и пре-биотици, това нормализира храносмилателния процес, изхождането е много по-лесно, няма подуване на червата, газове и киселини. Приемането на пробиотици способства и за повишаване на имунитета на червото, както и на цялостния имунитет на организма.
Коментари (18)
Здравейте!
При хроничен запек мога да препоръчам следното:
Приемайте по 1 лъжичка прах, разтворена в 300мл вода.
С уважение,
Д-р Деяна ЖековаНов коментар