×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Първа част може да прочетете тук



И като споменахме в първата ни част думата автофагия, нека научим повече и за нея

Автофагията е способността на организма да се самопречиства от вредни, стари или болни клетки. Автофагията е съвкупност от процеси, които събират, рециклират и преработват остарели или повредени клетъчни компоненти в нови молекули и структури, полезни за клетката. Методът на „самоизяждане“ е изключително важен за здравословното функциониране на клетките. В случай, че има увредени и неправилно функциониращи клетки, органели, митохондрии и други клетъчни компоненти, те са успешно “изядени” от тялото, за да спрат своето вредно въздействие. Когато процесът на автофагия се активира по-често, естествено се понижава рискът от Алцхаймер, Паркинсон и рак. Автофагията е вид превантивна мярка против появата на онкологични заболявания. Добре е да знаем обаче, че нейното действие може да навреди при вече развити злокачествени тумори.

Вече сте разбрали, че една от главните ползи на автофагията е борбата със стареенето. Казано по друг начин- ако рециклираме мъртвите си клетки и по-бързо ги превръщаме в нови, то тези нови клетъчни структури ще поддържат нашите органи млади и здрави за по-дълго време.

Една от основните функции на автофагията е поддържането на клетъчен баланс. При този клетъчен баланс клетките в организма ни са по-качествени и по-високо функционални, което от своя страна се отразява благоприятно на метаболизма и имунната система. Обяснението е много просто- при правилно работещ организъм веществата, които приемаме с храната, се превръщат в енергия по-бързо и лесно, което пък ни носи здраве и желание за движение, по-малко стрес и по-висока устойчивост спрямо негативите на околната среда.

Процесът на автофагия се активира при гладуване. Намалените възпаления са отчасти поради увеличената автофагия от липсата на калории. Точно дефектните клетки понякога стават на ракови и така започва да се развива ракът, а автофагията възпрепятства това да се случи, като премахва увредените клетки. Автофагията намалява с възрастта. Съществуват два вида автофагия- единият се включва след около ден гладуване (16-24 часа), а вторият вид автофагия се активира на третия ден от гладуването (около 48-72 часа), т.е. само при продължително гладуване.

Лишаването от храна е ключово за активиране на автофагия. Не забравяйте, че глюкагона е противоположния хормон на инсулина. Когато се храним, инсулина върви нагоре и глюкагона отива надолу. Когато гладуваме инсулина върви надолу, а глюкагона отива нагоре. Това увеличение на глюкагона стимулира процеса на автофагия. В действителност, фастингът (повдигането на глюкагона) е най-добрият начин за увеличаване на автофагията. Последствията от натрупване на стари, износени протеини (занижена автофагия), могат да се видят в две основни заболявания- рак и болест на Алцхаймер. Ако пълното гладуване обаче не е по силите ви, не се притеснявайте. Периодичният пост също помага да извлечем ползи. Ако си наложите 16-20 часа гладуване, последвани от едно или две хранения за денонощието, със сигурност ще помогнете на клетъчното равновесие и ще си осигурите по-млади клетки и външен вид.

Друг начин да задействаме автофагията е кетогенната диета. Със сигурност сте чели за нея и храните, които трябва да консумирате, когато я спазвате. Тук обаче ще ви припомним някои важни неща около кето диетата и грешките, които не бива да правите. Да започнем от кетоните или наречени още кето киселини- това са съединения, които се произвеждат от черния дроб като алтернативна форма на енергия, когато в тялото има ниско съдържание на глюкоза. Кетогенната диета със сигурност носи ползи като отслабване, повишена автофагия, както и подобрения в съня, мисловните процеси и инсулиновата чувствителност. Самият процес на постигане на кетоза обаче не е толкова прост. Кетозата е състояние, при което черният дроб произвежда достатъчно кетони, за да захранва мозъка и тялото ви. Ако не сте успели да достигнете до това състояние по правилния начин, резултатите няма да са никак добри. Няма да имате нужната енергия, дори ще сте твърде отпаднали, нивата на глюкагон, адреналин и кортизол ще се увеличат и тялото ви ще започне да си набавя енергия чрез разграждане на мускулна маса, подведено от „фалшив“ метаболитен стрес. Затова, за да проведете правилно кето диетата си, на първо време е добре да се уверите, че консумирате правилните храни за достигане до кетоза. На второ място е необходимо да проверявате нивата на кетони в тялото си, за да знаете какви количества произвеждате във всеки един момент. Най-добрият начин да измерите нивата на кетони е да използвате електронен измерител на кетони (наличен в аптеките или в интернет). Третото важно условие е да знаете кои хранителни добавки имитират кетоните успешно и могат да захранят тялото ви с енергия. Ролята на тези добавки е да успокояват мозъка ви, че има достатъчно храна, за да не изпадате в състояние на глад. Нашият съвет, ако сте решили да преминете към кето диета- информирайте се много добре и спазвайте всички указания, по възможност на специалист. Защото тази диета може да бъде както много полезна, така и доста вредна за организма ви.

И накрая ще ви споделим една „тайна“, която отдавна знаете и тя е свързана с добре известната ви хранителна добавка куркумин. Знаете, че куркумата е известна с антитуморните си, антиоксидантните и противовъзпалителни свойства. Куркуминът доказано пречи на растежа на раковите клетки и подобрява мозъчните процеси.

Не забравяйте, че по-честото движение, упражненията и спортът също могат да забързат рециклирането на клетки. Редовната физическа активност и тренировки спомагат, както за правилно протичане на вътрешните процеси в тялото ни, така и за психическото ни здраве и дух.

Теломерите- какво не знаем за тях и как да измерим дължината им

И за да завършим тази статия, след като вече споменахме по-горе за теломерите и тяхната дължина, ще ви споделим още малко за значението им при стареенето на клетките.

Теломерите са ДНК-последователности, които са разположени в края на хромозомите и участват в поддържането на клетъчната жизнеспособност, предпазвайки ДНК от увреда. Връзката между дължината на теломерите и продължителността на живота, се обсъжда отдавна от учените. Дори вече е възможно да измерите тази дължина. Открита е тясна зависимост между периодично измерената дължина на теломерите по време на целия живот на птиците и дълголетието. Това е и първото проучване, което доказва, че теломерите играят решаваща роля в определянето на биологичната възраст. Не едно изследване е установило, че наличието на къси теломери води до ускорено стареене, както е при болестта Дискератоза конгенита. При това заболяване основна вина имат теломерите. Това състояние е наследствено и засяга множество органи. Характеризира се с необичайна пигментация на кожата и лигавиците и нарушения на растежа на ноктите. Лечение често е възможно само с трансплантация на стволови клетки.

Къде можем да измерим дължината на теломерите си и да установим дали хронолигичната ни възраст отговаря на биологичната или остаряваме преждевременно?

Дължината на теломерите се измерва с помощта на доста скъп тест, който обаче е напълно достъпен и в нашата страна. Тестът TAT® , наричан още Telo Test (Telomere Analysis Technology®) е генетичен тест, при който се прави измерване на дължината на теломерите в циркулиращите периферни бели кръвни клетки, включително гранулоцити и лимфоцити. На базата на тази информация се изчислява реалната ви биологична възраст. Препоръчително е измерването на теломерите да се прави веднъж годишно. Така периодично ще се получава информация как старее организмът и може да се преценява ефектът от различни програми, режими на хранене и движение, с помощта на които можем да забавим стареенето. Повече информация за този тест и местата, на които можете да си го направите, ще откриете в интернет.

Дали можем да забавим стареенето все още е въпрос без категоричен и еднозначен отговор

Със сигурност е възможно да го отложим във времето, но с колко и дали при всеки организъм това се случва еднакво успешно, все още никой не може да каже със 100% убедителност. Съществуват множество изследвания, все още се изучават стотиците механизми, по които работи човешкият организъм. И дори да бъдат открити начините, с които да изглеждаме по-млади и да бъдем по-здрави за по-дълъг период от време, все още не можем да твърдим със сигурност дали тези методи са напълно безопасни, дали не помагат на едни системи, но същевременно да пречат на други. Отгооворът се крие в бъдещето, а то от своя страна не вещае само положителни промени, тъй като факторите на околната среда все повече се влошават, макар и все повече да опитваме да бъдем био и да произвеждаме и използваме екологични продукти.

Благодаря за помощта при написването на тази статия на експерта по здравословно хранене Илиян Найденов! В близко бъдеще може да очаквате и третата му книга, която е посветена именно на стареенето- тема, която вълнува мнозина и по която е добре да знаем повече, за да живеем по-здравословно и да се радваме по-дълго на този живот, поддържайки добра форма- такава, че биологичната ни възраст да не задминава хронологичната.

Защото животът е хубав и е прекрасно да му се наслаждаваш колкото се може повече!

А тук може да си припомните и интервюто ни с Илиян Найденов относно здравословното хранене, приема на добавки и движението- https://revita.bg/blog/podcast/iliyan-najdenov-za-vsyaka-bolka-ima-bilka

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.