×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Обикновено смятаме, че с раждането се поставя края на един процес, който изисква невероятно много от женското тяло. Реално обаче това е началото на живота с бебето, който – независимо дали си даваме сметка или още не знаем – е също толкова изискващ към нас. Неслучайно в повечето култури по света първите седмици след раждането са изпълнени с ритуали и специални храни, които да подпомогнат възстановяването на майката


„На първо място, всяко раждане е свързано с кръвозагуба. Тя е по-малка при нормално протекло и неусложнено вагинално раждане - и почти двойно по-голяма при секцио, дори когато всичко е протекло съвсем по план. А ако е имало проблеми и голяма кръвозагуба по време на или в първите часове след раждането, тогава за тялото е още по-трудно да възстанови нормалните нива на хемоглобина и запасите от желязо.

Хемоглобинът и желязото по принцип са с понижени нива към края на бременността, тъй като вашето бебе се е трудило усърдно да натрупа собствените си железни запаси, заемайки щедро от вашето тяло. И когато към това физиологично състояние се добави и кръвозагуба, компенсиране на анемията е едно от първите неща, с които ще се борите.

Прием на желязо

Вашият лекар ще предпише подходящ железен препарат. На пазара има различни форми, както има и натурални добавки. Те доставят не само железни съединения, а и растителен комплекс, благодарение на който желязото се усвоява по-лесно от организма. Много е важно да приемате също и храни, богати на желязо – според проучванията, комбиниране на желязо от различни източници води до по-доброто му усвояване в организма.

Традиционната диета на жените след раждане във всички култури е изградена на базата на костни бульони, месо и зелени листни. Нашите прадеди инстинктивно са знаели това, което днес сме доказали с проучвания за нуждите от желязо и доброто му усвояване.

За майките, които спазват вегетарианска диета, добри източници на желязо са яйцата и зелените листни, както и копривата (която като допълнителен бонус увеличава и кърмата).

Богатите на желязо храни като месо, яйца и зелени листни са богати и на протеин – още един ключов играч. Много жени започват да приемат допълнителни протеинови напитки и по време на бременността, тъй като тялото има нужда от повече протеини, за да изгражда телцето на вашето бебе.

Нуждата от протеин

В последните седмици на бременността и след раждането може да се сблъскате и с един неприятен проблем – отоците по краката и понякога също по глезените и гърдите. В тези ситуации допълнителният прием на протеин е много важен за бързото спадане на отоците. Храните, които са богати на протеин, са например изварата, яйцата (в тях има и желязо), месото, зелените листни.

Често срещан въпрос при майките е дали може да продължите по време на кърменето да приемате протеина, който сте взимали през бременността.  По принцип и по време на кърмене имате нужда от много протеин, защото продължавате да осигурявате на бебето всичко необходимо за бързия му растеж чрез кърмата.

Важно е обаче да знаете, че най-често протеините за бременни са на базата на суроватъчен  протеин. Това е концентриран кравешки белтък – и предвид, че алергията към белтъка на кравето мляко е най-често срещаната алергия  при бебетата, е важно да се прецени внимателно употребата на протеин. Ако бебето ви има признаци на хранителна непоносимост, а искате да продължавате да приемате протеин, може да се обсъдят варианти с растителни протеини (без съдържание на соя, която е вторият най-проблемен за бебетата белтък).

И макар че протеиновият шейк е много удобен за „бързо хапване“, докато с една ръка държите бебето, е важно да помните, че нищо не може да замени здравословното и разнообразно хранене, с което формирате и вкуса на бебето към храните, които ще яде нататък в живота.

Витамини и добавки

Бременността често е времето, в което покрай внимателното следене и множеството изследвания се откриват някои дефицити. Нерядко бременните приемат различни добавки като витамин Д, витамин В6 и В12 и други по преценка на следящия акушер-гинеколог. При всички случаи е добре да продължавате да приемате витамин Д и след раждането. Ако имате недостиг на витамин В12, вероятно ще трябва да продължите да го приемате и след като родите. Кърмата е единственият източник на В12 за изцяло кърменото бебе и нивата му в кърмата зависят от майчините нива и майчиния прием. Затова трябва да се грижим вашия организъм да разполага с достатъчно В12 в тези ключови периоди. Вашият акушер-гинеколог или ендокринолог ще ви ориентират дали да запазите досегашните дози или трябва да ги промените спрямо резултатите от изследванията ви.

Ментална подкрепа

И макар че дотук говорихме основно за възстановяването на тялото, менталното здраве също е нещо, за което трябва да се грижим! За много жени промяната от активния начин на живот, който са водили, към доста по-затворения поне в началото живот с бебето може да води както до повишена тревожност, така и до депресивни състояния.

Обичайната балканска препоръка „Я се стегни, дете имаш!“ по никакъв начин не помага за справяне с това и прехвърля цялата отговорност само върху жената. Осигуряването на помощ, поне няколко часа непрекъснат сън, общуването с хора и разговори не само около бебето, ежедневно излизане навън – с бебето или сама, докато някой друг се грижи за него - са елементарните неща, които трябва да са част от начина, по който близките и приятелите помагат за възстановяването на майката след раждането.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Христина Янева

Сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC. 

Съосновател и член на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене".

Дипломиран Лекарски асистент. 

Автор на книгата „Всичко за кърменето (или почти всичко, но практично).

Продуктът беше успешно добавен в любими.