×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Замразяването на биологични обекти отдавна представлява интерес за биомедицинската наука.

Криобиологията е наука, която се занимава със замразяването на биологични системи и тяхното размразяване, при което се цели да бъдат запазени цялостта и функционалността на дадения обект. С развитието на репродуктивната медицина и в частност протоколите на асистираните реподуктивни технологии се появява нуждата от методи за съхранение на репродуктивни клетки и тъкани с цел по-нататъшна употреба. В днешно време замразяването на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони е рутинна практика в лабораториите по андрология и клинична ембриология. В допълнение, все повече се предлага и замразяване на тестикуларна или яйчникова тъкан.

Едно от първите приложения на криобиологията в човешката асистирана репродукция е замразяването на сперматозоиди. Още през 1953 година се появява на бял свят първото дете след употреба на замразена семенна течност за вътрематочна инсеминация. От тогава са извършени и усвоени в практиката множество подобрения в лабораторните протколи по замразяване (криоконсервация) и съхранение (криосъхранение) на сперматозоиди. Тези техники разгръщат огромен потенциал и имат ключово значение в съвременната репродуктивна медицина.

Криоконсервацията на семенна течност позволява:

  • Извършване на асистирана репродукция при отсъствие на партньора в деня на овулацията (при вътрематочна инсеминация) или фоликуларната пункция (добиването на яйцеклетки при ин витро оплождане);
  • При пациенти с влошени показатели от спермалния анализ може да се направят няколко курса по замразяване, което да позволи работата с повече клетки, което от своя страна дава възможност за по-добра селекция на сперматозоидите;
  • Запазване на възможността за собствено потомство при пациенти с онкологични заболявания, на които им предстои лъче- или химиотерапия. Основен проблем при раковите клетки е тяхното неконтролируемо делене. Терапията при този род заболявания за съжаление уврежда деленето и развитието и на репродуктивните клети;
  • Запазване на репродуктивния потенциал при други заболявания, които изискват агресивно третиране;
  • Създаването на биобанки за донорски сперматозоиди, които могат да се ползват при липса на сперматозоиди при партньора (азооспермия) или с цел избягване унаследяването на генетично заболяване.


Каква подготовка е необходима за процедура по криоконсервация?

Преди да се пристъпи към замразяване на сперматозоиди е небходимо осъществяването на някои изследвания и консултация на базата на получените резултати.

Най-разумно е да се започне с детайлен спермален анализ, който да насочи екипа на лабораторията кой протокол за замразяване да бъде избран и колко пъти пациента да отдели семенна течност (еякулат).

Съгласно действащата нормативна база в България е задължително провеждането на изследвания за инфекциозни и полово предавани болести:

  • Микробиологично изследване на еякулат, което да установи наличие на патогенни бактерии и други;
  • Изследване на еякулат чрез полимеразно-верижна реакция (PCR) за вътреклетъчните инфекциозни агенти хламидия, микоплазма и уреаплазма;
  • Тест за вируса на придобитата имунна недостатъчност (ХИВ);
  • Тест за хепатит В;
  • Тест за хепатит С;
  • Тест за сифилис.

Въпреки напредъка на методите в криобиологията, замразяването остава сериозен стрес за клетките. С цел намаляване на този стрес и повишаване на преживяемостта на сперматозоидите при подобна процедура е препоръчително прием на хранителни добавки с благоприятен ефект върху мъжката репродуктивна система преди провеждане на курс по криоконсервация. Това важи особено при пациенти с компрометирано качество на семенната течност. При подобни случаи е небходим приемът на препарат с оптимално балансирана формула, която да има стимулиращи и антиоксидантни свойства. Такъв състав има препаратът Nutra-Ception, който подпомага правилното функциониране на мъжката полова система, защитава я от вредни външни фактори и оптимизира работата на митохондриите, които са отговорни за производството на енергия и намаляването на оксидативния стрес в клетките.

Лабораторни аспекти на замразяването на сперматозоиди

При замразяването на биологични системи се използват специални химични вещества, които се наричат криопротектанти. Тяхната основна задача е елиминирането на водата в клетките, тъй като образуването на ледени кристали води до увреждане или разрушаване (лизиране) на сперматозоидите. В процеса по криоконсервация може да се използва един или комбинация от криопротектанти в определено съотношение. На базата на качеството на семенната течност може да се избере различен метод на обработка и замразяване. Единият вариант е да се извърши обработка на еякулата чрез центрофугиране с плътностен градиент и последващо промиване на сперматозоидите или директно прибавяне на криопротектанта към отделената проба. И в двата случая е необходимо прецизно определяна на обемът криопротектант спрямо клетките, които са обект на замразяване. При пациенти с тежък мъжки фактор може да се приложи и специален тип замразяване, който се нарича витрификация. Този метод се използва най-вече за криоконсервацията на яйцеклетки и ембриони.

Готовите проби се поставят в специални епруветки (криовиалки) или друг тип носител (например криосламки) и се потапят в течен азот, където могат да се съхраняват дълго време. Има два основни начина на съхранение на замразените клетки. Единият е в специални съдове за течен азот (дюарови съдове), а другият в лабораторни фризери за дълбоко замразяване. При криосъхранението температурата трябва да е под -120°С. При тези условия процесите в една биологична система са почти спрели и темпът на стареене е пренебрежително малък.

Очакваната преживяемост при размразяване на сперматозоиди е около и над 50%. Трябва да се има впредвид обаче че това зависи както от показателите на спермалния анализ, така и от индивудалните особености на клетките. В общия случай не е възможно да се предвиди какъв процент от подвижните сперматозоиди ще останат жизнеспособни (витални) преди тяхната употреба.

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Валентин Пенчев

Сертифициран старши клиничен ембриолог и магистър по генно и клетъчно инженерство.

Основните ми интереси са в областта на персонализирането на лечението при двойки, които се нуждаят от асистирана репродукция, предимплантационното генетично тестване и репродуктивната генетика.

Ръководител на лаборатории по андрология и клинична ембриология в Медицински Център „Адела Фертилити“ АД.

Продуктът беше успешно добавен в любими.