×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Днес решихме да ви предоставим малко данни за захарния диабет, тъй като 14 ноември е обявен за световен ден за борба именно с тази болест.

Захарният диабет е заболяване, което вече е придобило мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всяка година 7 милиона души се разболяват от диабет, като от тях 70 000 са деца. Към 2030 година СЗО предвижда над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. Една от най-стряскащите констатации в случая е, че около 40% от хората не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият. За лечението на захарен диабет тип 1 е необходим инсулин, защото собствената инсулинова продукция е значително намалена и недостатъчна, за да коригира повишената кръвна захар. При лечение на диабет тип 2 се използва набор от средства- понякога различни лекарства (но може и без тях) и задължителна промяна в хранителния и двигателния режим.

Кои са рисковите фактори за развитие на захарен диабет?

  • Генетичен фактор
  • Наднормено тегло
  • Начин на живот – вредната храна, намалената физическа активност, както и стресът, увеличават риска.

Симптоми- кога е необходимо да посетим лекар?

Задължително е да посетите ендокринолог при:

  • непрестанна силна жажда
  • често уриниране
  • загуба на тегло
  • силно чувство на глад
  • чести инфекции в устата и по кожата
  • необяснима обща отпадналост

При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче, липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Ако при провеждане на изследването нивата на кръвната ви захар на гладно са равни на или по-големи от 7 mmol/l, е твърде възможно вече да сте развили диабет.

Последствия

Сред късните усложнения на болестта се включват:

  • хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа
  • слепота
  • ампутация на крайници
  • исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт

Важно

Редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Затова не забравяйте за профилактичните прегледи при ендокринолог. Особено, ако сте генетично предразположени, препоръчително е да измервате редовно нивото на кръвната си захар - с глюкомер или в лаборатория. Необходимо е и изследване за нивото на липидите.

Препоръки

Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Дори само редовното ходене- по минимум 30 минути дневно, снижава риска от диабет с до 40%.

И още нещо, с което не бива да прекалявате дори, ако нямате генетичен риск от развитие на диабет- храната! И най-вече висококалоричните и сладки храни. Знаете, че затлъстяването е предпоставка за развитие на болестта.

Плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобът и ядките, значително ще регулират повишенията на захарта.

Ядките не само, че могат да понижат високите нива на кръвната захар, но и високите нива на инсулина.

Диети, основаващи се на месо, яйца и млечни продукти, могат да бъдат изключително вредни за здравето- съществува предположение, че хората под 65-годишна възраст, които ядат много животински протеини, увеличават с четири пъти риска да умрат от рак или диабет. Успешно лечение на диабет тип 2 с диета на растителна основа е изпробвано още през 30-те години на XX век. Проучването показало, че храненето, основано на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, е по-ефективно за контролиране на диабета от всяка друга диета.


Източник: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/svetovni-zdravni-dni/svetoven-den-za-borba-s-diabeta-14-noemvri/

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.