×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Преди 17 години- през 2007 г., Active Citizenship Network заедно с граждански организации на пациенти от всички страни на ЕС, започва популяризиране на ежегодно отбелязване на Европейския ден на правата на пациента- 18 април. Хубава инициатива, която всеки от нас е добре да отбележи и то не само като претендира и търси своите права като пациент, но и като изпълнява своите задължения



Поставянето на пациента в центъра на здравната политика на ЕС, несъмнено започва с гаранция за спазване на правата му. Изключително важно е постоянно да се повишава информираността относно правата на пациентите и тяхното спазване. Но може би трябва да оставим малко настрани съответните държави и политическите действия, които се предприемат, за да се опазват правата на пациентите и на днешния ден да насочим вниманието си и към отговорността на самия пациент- да търси лекарска помощ не само, когато е крайно наложително. Всички знаем, че ако редовно ходехме на профилактични прегледи, щяхме да си спестим много болести, както и прекалено много работа на лекарите.

Данни от миналата година сочат, че 25% от българите не са стъпвали на ежегодната здравна профилактика, а 11% от тях никога не са ходили на годишен профилактичен преглед. Като причина на първо място се посочва ниската информираност сред гражданите. На второ място се отбелязва липсата на време и нежеланието за прекарване на часове пред кабинета на личния лекар. Оказва се, че пациентите дори не знаят реално какво включва пакетът на годишния профилактичен преглед- какви изследвания влизат, какви точно прегледи се правят на база пол, възраст и наличие на някакви заболявания. Фактите показват още, че мъжкият пол е този, който е по-склонен системно да неглижира здравето си. Образованието тук също оказва роля- близо половината от хората с основно или по-ниско образование не провеждат ежегодни профилактични прегледи.

Нивата на профилактика в други европейски държави са в пъти повече и това най-вероятно се дължи на цялостната здравна култура на българина, която променя из основи отношението на хората към здравеопазването. Един важен факт тук е и извънболничната помощ, която в нашата страна е силно неглижирана поради факта, че България е твърде далеч от другите европейски държави, по отношение на парите, отпускани за този сектор. За сравнение- в България от 37.40% от общите здравни разноски, за извънболнична помощ отиват едва 12.27%, за разлика от Германия, където разноските за болнична помощ са 24.44%, а за извънболнична помощ - 20.54%.

Но нека не обвиняваме държавата в онова, което сами отказваме да правим. Защото всеки от нас би трябвало да си дава сметка какво означава да установиш заболяване в ранен стадий и когато вече е в крайна фаза. Все пак, не говорим за грип, макар че и там можем да си навлечем огромни проблеми, ако не си обърнем внимание навреме.

Затова, в деня, който е посветен на всеки един от нас- защото на всеки се случва да посети болница и да бъде пациент, нека не забравяме, че достъпът до медицинска помощ, който имаме, е достатъчно основание да се възползваме дори тогава, когато не усещаме нужда.

Мислете навреме! Тогава няма да ви се налага да мислите след време, когато вече е късно. И ни най-малко някой ви го казва, за да ви сплаши, а за да ви покаже, че е загрижен за здравето ви. Но не забравяйте, че загрижеността за собственото ви здраве, тръгва на първо време от вас самите. Никой не може да ви завлече насила до лекарския кабинет. Бъдете отговорни! Здравето е дар, който имаме и за който трябва да се грижим и да пазим, а сами не можем да си бъдем лекари и не бива да го правим. Затова не забравяйте да се консултирате дори по отношение на витамини и добавки с лекар, особено, ако ги приемате за дълъг период от време.

Бъдете здрави! Затова е и нашият сайт- за да ви помогнем да сте такива, не само като ви информираме, но и ви напомняме да бъдете сериозни на първо време най-вече по отношение на здравето си.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.