×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Обикновено свързваме газираните напитки с нещо, което съдържа много захар и е вредно. Дали обаче сте чували, че съществуват и здравословни техни алтернативи? Още сега ще ви предупредим, че те не могат да бъдат заместители на водата, но пък, ако ги понасяте добре (нямате подуване на стомаха, например) и не предизвикват у вас повишено желание за захар, абсолютно безопасно е да консумирате по една на ден.

Много хора вече сменят своите традиционни газирани напитки със здравословни техни алтернативи, каквито са Poppi или Olipop (модерната нова сода за пиене). Продуктите, произведени от тези марки, понякога се рекламират като по-добри от опции като Coca-Cola. Някои съдържат и пребиотици, за които се твърди, че са полезни за червата. Въпреки че може да са по-добри от традиционните газирани напитки по отношение на захар и калории, тези продукти не са здравословни, заявяват експерти и добавят, че те могат да се считат за здравословни, само в сравнение с традиционните газирани напитки.

Някои „здравословни“ газирани напитки (каквато е и горе споменатата сода) съдържат пребиотици, но типът, използван в напитките, всъщност може да причини леки стомашно-чревни проблеми при определени хора, затова е важно да получавате достатъчно фибри от хранителни източници.

Относно пребиотиците в газираните напитки

Вече почти всички знаем, че пребиотиците хранят добрите бактерии в червата ни и че са много важни. Но типът пребиотик, включен в някои здравословни газирани напитки, може да не е от полза- дори може да има недостатъци. Пребиотикът в тези газирани напитки обикновено е инулин- растителни фибри, които преминават в червата, където ферментират. Диетолозите като цяло не препоръчват използването на инулин като основен източник на фибри, поради факта, че може да причини много газове.

Здравословните газирани напитки, които предлагат пребиотици, пробиотици и фибри, могат допълнително да помогнат за здрави черва, ако се борите по принцип да си осигурявате тези вещества чрез диетата си, като в най-добрия вариант трябва да ги набавяте от цели, непреработени храни. С други думи, не трябва да разчитате на здравословни газирани напитки, за да получите препоръчителния прием на фибри.

За здрави черва

Ако подобряването на здравето на червата е една от целите ви, има много други изпитани и реални опции, освен изборът на здравословни газирани напитки. Сред тях са:

  • избягване на препечено месо, прости въглехидрати и захари
  • хранене с непрераборени храни, постни протеини и здравословни мазнини
  • забравяне за храненето непосредствено преди лягане
  • редовна хидратация
  • редовни физически упражнения
  • получаване на адекватен сън (седем до девет часа на нощ)
  • минимизиране употребата на алкохол

Новите газирани напитки- далеч по-малко калории и захар плюс фибри

Въпреки, че здравословните газирани напитки не са здравословни продукти, които са от съществено значение за една добре балансирана диета, експертите казват, че те са по-добри от обикновените газирани напитки по много показатели. Содата например се състои основно от ароматизатор, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, вода и други стабилизиращи агенти. За сравнение- Poppi- пребиотичната сода  е основно ябълков оцет, инулин и вода- всички „агенти“ за поддържане на здрави черва.

Кутиите с традиционни газирани напитки, като кола и пепси имат около 140 до 150 калории, 39 до 41 грама захар и нула грама фибри. За сравнение- по-новите алтернативи, като Poppi или Zevia може да имат от нула до 35 калории, от нула до пет грама захар и някъде от нула до девет грама фибри.

И все пак- на първо място е балансираната диета

Въпросът дали здравословните газирани напитки са полезни, зависи от това какво бихте яли или пили извън тях, обясняват експертите. Сами по себе си те не могат да се похвалят със значителни ползи. Въпреки, че пребиотиците са полезни за вас, важно е да се опитате да си ги набавите чрез балансирана диета, а не чрез здравословни газирани напитки. Но пък не бива да забравяме да кажем, че е чудесно, че имаме този тип алтернатива!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.