×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Една от най-добрите новини, които сме ви съобщавали напоследък, е днешната, а именно- оказва се, че фермите на Европа бележат постижение и то е, че според наличните данни, между 2014 г. и 2021 г. е регистрирано впечатляващото намаление от 44% на употребата на антибиотици в животновъдството. Вероятно се чудите какво е довело до този забележителен спад? В цяла Европа бяха въведени сериозни кампании за осведомяване и строги разпоредби за употребата на антибиотици в животновъдството.

Животновъдите възприемат все по-екологични практики, като увеличават използването на ваксини за предотвратяване на заболявания. Това от своя страна води до намалено потребление на антибиотици във фермите, което пък е решаваща стъпка към по-устойчиво и по-безопасно земеделие.

Важно е да се разбере, че колкото по-малко антибиотици се използват в животновъдството, толкова по-ограничен е рискът от антибиотична резистентност. Това е от полза както за селскостопанските животни, така и за хората, които консумират техните продукти.

В европейските страни, където предписването на антибиотици е намаляло най-много, бактериалната резистентност следва същата тенденция. Това е огромна стъпка към победата в борбата срещу резистентната на антибиотици супербактерия. Проблемът с антибиотичната резистентност досега беше една от най-големите пречки пред лечението на инфекциозни заболявания.

Антибиотична и бактериална резистентност

Трябва да се отбележи, че намаляването на употребата на антибиотици не означава, че те вече не са ефективни. Напротив, това означава, че микроорганизмите вече нямат възможност да станат резистентни към тези лечения, така че тяхната чувствителност към антибиотици може да бъде запазена. Също така, когато антибиотиците се използват по-малко, те стават по-ефективни- новина, която би зарадвала всички практикуващи здравни специалисти.

Нека не забравяме, че разумната и обмислена употреба на антибиотици е навик, който е от полза не само за нашето здраве, но и за здравето на нашата планета.

Ешерихия коли- индикатор за антибиотична резистентност

Първо, трябва да разберете какво всъщност означава Escherichia Coli, често наричана E.Coli. Това е бактерия, открита в червата на животни и хора. Основната и роля е да осигури смилането на храната, производството на основни витамини и борбата с други вредни бактерии. Така че това е много полезна бактерия, но понякога патогенните щамове могат да причинят заболяване на гостоприемника. Тестовете за Escherichia Coli показват повишена чувствителност към антибиотично лечение при животни и хора. Тази бактерия има способността бързо да се адаптира към антибиотици и следователно може да стане резистентна към тези лекарства, което прави лечението неефективно. Според събраните данни, чувствителността на Е.coli към антибиотици се е подобрила, както при животни, така и при хора в Европа.

Трябва да се отбележи обаче, че антибиотичната резистентност не е явление, което може да бъде напълно елиминирано. Тя може да бъде контролирана и сведена до минимум чрез разумна употреба на лекарства.

Въздействието от намаляването на употребата на антибиотици върху човешкото здраве

Може би се чудите как намаляването на употребата на антибиотици в животновъдството може да повлияе на нашето здраве? Е, ние всички сме свързани в тази здравна екосистема и това, което засяга една част от системата, често оказва влияние върху останалaтa.

Когато антибиотичната резистентност намалява при животните, това може да доведе и до намаляване на антибиотичната резистентност при хората. Как точно се случва това?  Помислете например за бактериална инфекция при добитък. Ако дадено животно получи твърде много антибиотици, това може да доведе до развитие на резистентни бактерии. Тези бактерии могат да бъдат предадени на хората чрез хранителната верига, например при ядене на заразено месо или мляко.

Основното положително последствие от казаното до тук е, че то ще доведе до намаляване на броя на смъртните случаи от резистентни към антибиотици инфекции. И тук говорим за милиони животи, които биха могли да бъдат спасени всяка година, просто чрез ограничаване на приема на антибиотици и спазване на препоръките на здравните специалисти относно тяхната употреба.

Ето защо е от съществено значение да продължим усилията си за намаляване на употребата на антибиотици не само в животновъдството, но и за собственото ни здраве. Хранителните добавки от своя страна са основният начин, по който можем да поддържаме тялото си в добро здраве т.е. да не се налага да прибягваме до употреба на антибиотици или това да се случва много рядко.

Европейски страни, където потреблението на антибиотици е намаляло най-много

Най-голям спад в употребата на антибиотици се наблюдава в скандинавските страни. Швеция , Норвегия и Дания се отличават особено със своите строги политики в областта на употребата на антибиотици. Не е съвпадение, че антибиотичната резистентност показва значителен спад в тези страни. Освен това големи земеделски страни, като Франция и Германия, също показват значителен спад в употребата на антибиотици в животновъдството. По-стриктната регулаторна политика и по-голямата осведоменост за опасностите от прекомерната употреба на антибиотици, допринасят за тази положителна тенденция. Обединеното кралство, Холандия и Италия също регистрират значително намаляване на употребата на антибиотици в животновъдния сектор, което доказва, че значителни промени са възможни и постижими навсякъде в Европа.

Важно е да продължим по този път, за да запазим здравето на животните и хората и да гарантираме ефективността на антибиотиците в бъдеще. Можете да играете роля в това положително развитие, като се информирате и подкрепяте продукти от ферми, които спазват стандартите за здраве на животните.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.