×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Кои са най-полезните и ефективни хранителни добавки според клиничните проучванияТемата за хранителните вещества, полезни за мозъка, е доста обширна, а продуктите, които можем да включим в този списък са безброй. Част от тях са ацетил-Л-карнитин, Alpha GPC, Bаcopa Monnieri (Брахми), цитиколин, DHA (докозахексаенова киселина), DMAE (диметиламиноетанол), Гинко билоба, Готу кола, хуперцин А, Л-глутамин, фосфатидил-холин, винпоцетин, витамин В12 и др. От необятния списък на хранителните вещества, подпомагащи мозъчната дейност, ние все пак се спряхме на три от тях, с чиито свойства и действие да ви запознаем. Те са аминокиселината фосфатидилсерин, билката Гинко билоба и витамин В12.

Фосфатидилсерин

Фосфатидилсеринът е фосфолипид, съдържащ се във всички клетъчни мембрани и основен градивен елемент на нервните клетки. Редица сериозни проучвания категорично доказват, че приемът на фосфатитилсерин във висока степен подобрява когнитивните параметри у пациенти с нарушена паметова функция.

Като пример за това, нека посочим едно рандомизирано, двойно сляпо контролирано клинично проучване за ефикасността и поносимостта на фосфатидилсерин върху 78 японци на възраст между 50 и 69 години, страдащи от нарушения в паметта. В продължение на шест месеца, част от пациентите трябвало да приемат фосфатидилсерин по 100 мг или 300 мг дневно, докато на другата група било давано плацебо. След шест месечния период, резултатите при участниците, третирани с фосфатидилсерин, показали значителни подобрения на мозъчната дейност, докато при онези, приемали плацебо, не настъпили никакви положителни промени.

Друго двойно сляпо плацебо контролирано рандомизирано проучване за определяне ефективността и безопасността от приема на фосфатидилсерин върху паметта и настроението, също потвърждава ползите от аминокиселината за правилната дейност на човешкия мозък. Участниците в изследването – възрастни хора, между 60 и 80 годишни, са страдали от паметови увреждания, които специално били проверени от учените посредством специален тест-въпросник (Mini Mental State Test), установяващ степента на познавателните способности. Едната група пациенти трябвало да приема по 300 мг фосфатидилсерин дневно за период от 3 месеца, а другата – само плацебо. Резултатите показали, че именно терапията с фосфатидилсерин повлияла изключително добре както състоянието на паметта, така и настроението при хората, приемали аминокиселината. Специалистите установили най-високо подобрение в запаметяването на информация, визуалната памет и запаметяването на номера. Тримесечният прием на фосфатидилсерин оказал благоприятно влияние и при онези, страдащи от чести промени в настроението, свързани със смяната на сезоните, като например т. нар. зимна депресия и др.

Поредно плацебо контролирано изследване, проведено за период от 12 седмици, проучва ефекта от приема на 300 мг соев фосфатидил серин дневно, върху пациенти с когнитивни нарушения, следствие на възрастта. Паметта и вниманието на пациентите са били изследвани с помощта на специални невропсихологични тестове. Резултатите отново били доста обнадеждаващи и показали значителни подобрения в когнитивните способности, както при хората с лека форма на когнитивно увреждане, така и при засегнатите от сенилна деменция и болест на Алцхаймер.

Лабораторните тестове за серумни проби от пациенти, лекувани с фосфатидилсерин, показват и значително понижение в нивата на пикочната киселина и SGPT (ALT), което е още един положителен резултат. Специалистите са единодушни, че фосфатидилсерин е напълно безопасен и досега не са известни случаи на неблагоприятни последици от употребата му. Освен това, фосфатидилсерин има отлична съвместимост с повечето лекарствени препарати.

Като средство срещу когнитивни смущения, се препоръчва приемът на фосфатидилсерин да бъде между 300 и 400 мг дневно.

Екстракт от Гинко билоба

Проучванията относно влиянието на Гинко билоба върху деменция и други когнитивни нарушения, са безброй. Публикуваните изследвания за ролята на това растение по отношение на човешкото здраве са стотици. Следователно, можем да разгледаме само някои от тях. Важно е да отбележим, че Гинко билоба съдържа 24% флавоноидни гликозиди и 6% терпенови лактони, в типичните граници от 120-240 мг, приемани в две или три дози дневно.

Според осем рандомизирани, двойно слепи плацебо контролирани проучвания, Гинко билоба не подобрява значително симптомите на деменция и мозъчна недостатъчност, а ефектът от екстракта бил сходен с този от приема на ерголоидни мезилати.

Друг мета-анализ, състоящ се от 4 проучвания, с общо 212 пациенти с болест на Алцхаймер, включени в Гинко и плацебо групи, доказва, че ефектът от приема на екстракт от Гинко се доближава до действието на препарата Донепезил (Арисепт).

Няколко други изследвания върху действието на Гинко, също потвърждават факта, че екстрактът от растението е много ефективен при лека до умерена деменция - както мултиинфарктна, така и произтичаща от болестта на Алцхаймер.

Витамин В12

Дефицитът на витамин В12 обикновено е свързван с неврологични проблеми, включително загуба на паметта и деменция. Хората с болестта на Алцхаймер често страдат от недостиг на този витамин или от променена цереброспинална течност. Липсата на достатъчно количество от витамин В12 всъщност често е типична за около 10-15% от хората над 60 годишна възраст.

Според специалисти, в много от случаите на деменция, не се търси никаква връзка от страна на лекарите между заболяването и дефицита на витамин В12 в организма. Това според тях, е огромна грешка, защото изследванията показват, че приемът на витамина може да подобри състоянието на пациентите с някои от формите на Алцхаймер с до цели 75%!

Редица клинични тестове и проучвания, категорично потвърждават, че деменцията, която до голяма степен се дължи на недостига на витамин В12, може до голяма степен да бъде излекувана посредством витаминозно лечение.

Рандомизирано клинично проучване, проследяващо симптомите при възрастни хора, страдащи от умерени когнитивни увреждания, но с повишен риск от развитие на деменция, посочва че лечението с 500 мкг вит.В12, в комбинация с 800 мкг фолиева киселина и 20 мкг витамин В6 дневно, значително подобрява общата мозъчна функция.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.