×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Най-разпространените митове за рака на гърдатаМит 1: Само жените с фамилна анамнеза са заплашени от появата и развитието на рак на гърдата

Истината: около 70% от пациентките, страдащи от рак на гърдата, нямат фамилна обремененост.

Що се отнася до фамилната история обаче, за особено рискови се считат следните случаи: рискът при хората с родител, сестра или друг роднина от първа степен, страдали от заболяването, определено се удвоява.

Мит 2: Носенето на сутиен с банели увеличава риска от развитие на рак на гърдата

Твърденията, че сутиените с банели компресират лимфната система на гърдите, в резултат на което се стига до натрупване на токсини, следователно – и рак, са абсолютно неоснователни. Типът сутиен няма нищо общо с рака на гърдата.

Мит 3: В огромния си процент, бучките в гърдите са с канцерогенен характер

Приблизително 80% от бучките в женските гърди са причинени от доброкачествени промени, кисти или други състояния. Добрият специалист обаче, винаги би ви насърчил да проверявате какво се случва всеки път щом забележите нещо, което според вас е неестествено.

За да се определи дали една бучка е ракова, е необходимо да се направи мамография, ултразвук или биопсия.

Мит 4: Отстраняването на тумора, може да доведе до метастази

Хирургическата интервенция не усложнява състоянието ви! Въпреки че някои изследвания върху животни показват, че при отстраняване на първичния тумор се стига до развитие на метастази, то съвсем не е доказано, че същото се случва и при хора.

Мит 5: Имплантите повишават риска от рак

Според редица клинични проучвания, жените с гръдни импланти не са изложени на по-висок риск от рак. Проблемът е, че при тези жени стандартните мамограми не винаги показват състоянието с точност. В тези случаи са нужни допълнителни изследвания, за да се установи дали има наличие на тумор или не.

Мит 6: Рискът от рак на гърдата при всички жени е 1 към 8

Рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава единствено с възрастта. Към 30 годишна възраст, рискът от рак за всяка една обикновена жена е 1 към 233. Този риск се увеличава, едва когато тя навърши 85 години.

Мит 7: Използването на стик против изпотяване повишава риска от рак на гърдата

Това твърдение идва от Американското онкологично дружество, което преди време оповести, че между парабените, съдържащи се в стиковете против изпотяване, и тумора на млечната жлеза, вероятно има някаква връзка. Самите учени от Дружеството обаче, признават че са необходими още много сериозни изследвания, за да се установи дали в това има някаква истина или не.

Мит 8: Жените с по-малки гърди са по-слабо изложени на риск от поява на рак на гърдата

Няма абсолютно никаква връзка между размера на гърдите и рака на гърдата. По-големите гърди се диагностицират малко по-трудно, но това съвсем не означава че те предполагат по-голям риск, а пък по-малките гърди – по-малък.

Мит 10: Ракът на гърдата винаги „идва” под формата на бучка/бучки

Много често, именно бучката е основният признак за рак на гърдата.

Жените обаче трябва да бъдат нащрек и за други видове промени, като например: подуване, болка в зърната, прибиране на зърното навътре, зачервяване, удебеляване на зърното или самата кожа на гърдата, отделяне на секрет.

Мит 11: След мастектомия, не можете да се разболеете от рак на гърдата

Някои жени развиват рак на гърдата дори след мастектомия. Жените, които поради определени условия, са изложени на извънреден риск от рак на гърдата, могат да се сблъскат с коварната болест дори след като профилактично са отстранили гърдата/гърдите си.

След профилактчната мастектомия обаче, рискът от рак на гърдата намалява с цели 90%. Това е доста обнадеждаващо, но не бива да забравяме за останалите 10%.

Мит 12: Ако не майка Ви, а вашият баща е имал рак на гърдата, рискът да заболеете и вие е много по-малък

Рискът винаги е достатъчно сериозен, независимо дали лице от мъжки или от женски пол от вашето семейство е страдал от заболяването.

Мит 13: Консумацията на кофеин предразполага към развитие на рак на гърдата

Не съществува доказана причинно-следствена връзка между употребата на кофеин и заболяването. Според някои (недоказани) изследвания, кофеинът дори понижава рисковете от рак на гърдата.

Мит 14: Ако сте изложени на по-голям риск от това да развиете рак на гърдата, единственото, което можете да направите е, да следите само за характерните за заболяването симптоми

Ако попадате в рисковата група, можете да предприемете и други превантивни действия, като например да намалите теглото си ако сте с наднормено тегло, да започнете редовно да се занимавате със спорт, да намалите до минимум консумацията на алкохол.

Силно препоръчително е и сами да преглеждате гърдите си, разглеждайки ги и опипвайки за странни изменения. Ако забележите такива, задължително си направете необходимите прегледи.

Мит 15: Жените с фиброкистозни изменения са изложени на по-голям риск

Преди години се е смятало, че жените с фиброкистозни гърди са по-застрашени от рак на гърдата в сравнение с останалите. Сега обаче, е напълно ясно че това съвсем не е така.

Единственото усложнение за тези жени е, че първо – прегледът на гърдите им би бил по-труден и второ – специфичното състояние на гърдите им често дава повод за фалшиви аларми.

Мит 16: Ежегодната мамография ви излага на толкова много радиация, че несъмнено увеличава риска от рак

Вярно е, че мамографията излага и на радиация. НО: в сравнение с огромните превантивни ползи, извлечени от това изследване, съвсем минималното „количество” радиация, което получавате в замяна е просто нищо!

Силно препоръчително е, жените над 40 години да си правят необходимите изследвания на всяка година.

Мит 17: Иглената биопсия може да повлияе още по-зле на раковите клетки, карайки ги да се разпространят в други части на тялото

Не съществуват убедителни доказателства за това твърдение.

Мит 18: След сърдечно-съдовите заболявания, ракът на гърдата е главната причина за смъртност при жените

Това не е съвсем така. Статистиките за САЩ например, показват, че около 40 000 жени умират от рак на гърдата всяка година.

Починалите от инсулт обаче, са 96 000, отново за период от 1 година. Хроничните заболявания на долните дихателни пътища са причина за 67 000 смъртни случая всяка година.

Мит 19: Ако резултатите от изследването ви са отрицателни, няма за какво да внимавате

Въпреки огромното значение на мамографичното изследване, нека имаме предвид, че мамографията не диагностицира между 10 и 20% от случаите с рак на гърдата. Ето защо, трябва да бъдете особено внимателни и да се „ослушвате” за всевъзможни промени в областта на гърдите си.

Мит 20: Премахването на цялата гърда дава много по-голям шанс за оцеляване, в сравнение с лумпектомията и лъчевата терапия

Процентът на оцелелите е сравнително сходен и при двете групи. Освен това, съвсем не е доказано, че премахването на цялата гърда дава по-големи шансове за живот. Така че тези и подобни твърдения са неоснователни и неверни.

Мит 21: Телесното тегло няма отношение към рака на гърдата

Това не е вярно! Наднорменото тегло, както и затлъстяването, значително увеличават риска от рак на гърдата, особено ако сте прехвърлили менопаузата и сте качили определени килограми по време на или след този период.

Мит 22: Лечението на безплодие увеличава риска от рак на гърдата

Имайки предвид връзката между естрогена и рака на гърдата, лечението, прилагано при безплодие, определено е под съмнение. Засега обаче не съществува еднозначен отговор по въпроса. Нужни са още много изследвания, за да бъде установена истината.

Мит 23: Живеещите в близост до електропроводи са по-застрашени от развитие на рак на гърдата, в сравнение с останалите

Мащабни клинични рандомизирани проучвания от 2003 г. категорично отрекоха слуховете за честотата на рак на гърдата в районите с електромагнитни полета, излъчвани от електропроводите.

Мит 24: Абортът увеличава вероятността от развитие на рак на гърдата

При аборт се нарушават хормоналните цикли в човешкия организъм и поради тази причина досега са направени многобройни проучвания за връзката между аборта и рака на гърдата.

Към момента обаче не са известни ясни и конкретни доказателства, които доказват или не това твърдение.

Мит 25: Ракът на гърдата е предотвратим

Уви, не. Въпреки че е възможно да се идентифицират рисковите фактори (фамилна анамнеза, наследствени, генни мутации), както и да се въведат някои здравословни промени в начина на живот, които до голяма степен да минимализират рисковете, опасността никога не може да бъде предотвратена напълно.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.