Search
Филтрирай по...

Рак на гърдата

Ракът на гърдата е заболяване, което може да се появи и при двата пола, но се среща много по-често при жените. Много важни за успешното лечение са навременните мерки. Това е свързано с ранното диагностициране на симптомите, които включват:

  • бучка в гърдата или уплътнение, което е различно на допир от заобикалящата тъкан
  • кървав секрет от зърната
  • промяна във формата или големината на гърдата
  • промени в кожата на гърдата, например образуване на трапчинки
  • вдлъбване на зърната
  • белене на кожата на зърното
  • почервеняване или набръчкване на кожата на гърдата подобно на портокалова кора

Ако откриете някои от тези симптоми, незабавно си запишете час за консултация с лекар. Не е ясно какво точно причинява рака на гърдата, но се знае, че той може да образува разсейки (метастази) в лимфните възли или в други части на тялото. Лекарите изчисляват, че около 5-10% от случаите на заболявания от рак на гърдата са свързани с генни мутации, които се унаследяват. Наличието на един или няколко рискови фактора не означава, че непременно ще се разболеете от тази болест. Все пак съществуват определени рискови фактори, които предразполагат към развитието на този вид рак. Такива са полът (жените са многократно по-застрашени), напредването на възрастта, ракът на едната гърда (увеличава риска от развитие на рак и на другата гърда), история на рак на гърдата в семейството, някои генни мутации, наднорменото тегло, излагането на радиационно облъчване,  приемът на естрогени и прогестерон по време на менопаузата, употребата на алкохол, тютюнопушенето.

Диагностицирането на рака на гърдата е свързано с назначаването на мамограма (рентген на гърдата), ултразвук, ядрено-магнитен резонанс, биопсия. Съществуват различни степени на развитие на заболяването – от 0 до IV, като нулевата е най-леката форма. При по-голяма част от болните се налага оперативна намеса, химиотерапия, хормонална терапия. Преди да вземете решението да се подложите на операция е добре да се консултирате с няколко специалиста, както и с други болни. Оперативното отстраняване на раковото образувание или на цялата гърда е свързано с риск от кървене и инфекция. Възможно е след операцията да се предприеме реконструкция на гърдата. За целта се консултирайте с пластичен хирург.

Превенцията на рак на гърдата е свързана с редовни медицински прегледи, намаляване или спиране приема на алкохол, редовно спортуване, ограничаване на хормоналната терапия след менопаузата, поддържане на нормално тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top