Search
Филтрирай по...

Ново откритие в борбата срещу рака

Американски учени установиха ключов фактор, който е отговорен за устойчивостта на различни типове рак, в т.ч. рак на гърдата или на простатата, към химиотерапията,  съобщава Nature Medicine.

„Раковите клетки в тялото живеят в много сложна околна среда, която влияе на устойчивостта им към терапия”, казва д-р Питър Нелсон от Центъра за онкологични изследвания.  Нормалните неракови клетки, които живеят в съседство с раковите и се наричат фибробласти, под въздействието на химиотерапията водят до увреждане на ДНК и възникването на широк спектър фактори, стимулиращи ръста на туморите. В нормални условия фибробластите поддържат целостта на съединителните тъкани и играят важна роля за зарастването на раните и производството на колаген.

Учените са открили, че повредената от химиотерапия ДНК подбужда фибробластите да произвеждат белтък WNT16B, чийто високи нива водят до ръст на раковите клетки. Откритието ще позволи да се търсят начини за ограничаване ръста на WNT16B. Пример в тази насока е създаденият от американски биолози препарат на основата на екстракт от чай и радиоактивни наночастици от злато, който унищожава бързо и безопасно рака на простатата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top