Ако обичате да похапвате тлъсто месо, сланинка и мазни пици, най-вероятно нивото на холестерола и триглицеридите ви е много високо. В случай че прекалите обаче, любимите ви манджи могат да доведат до сериозни сърдечно-съдови проблеми. Американски учени откриха как да се справите с натрупването на вредни вещества – подправяйте храните си с повече
куркума и
канела. „Използвани често в домакинството куркумата и канелата могат да се вземат и като хранителни добавки. Установихме, че рискът от сърдечни проблеми намалява с 30% при хората, които ги приемат редовно”, казва ръководителят да проучването д-р Пени Стейт. Тя и колегите й изследвали 60 здрави мъже с наднормено тегло на възраст между 30 и 65 години. Всички те обичали да похапват пържоли и мазни хамбургери. В продължение на 2 седмици доброволците трябвало да подправят обяда и вечерята си с 2 супени лъжици куркума и канела. 30 минути след хранене учените проверявали кръвните им показатели. „Използвахме и други подправки – розмарин, риган, черен пипер – резултатите не бяха задоволителни. Само куркумата и канелата промениха кръвните показатели на мъжете. Нивото на холестерола и триглицеридите в края на проучването беше спаднало драстично”, допълва д-р Стейт. Причината без съмнение са антиоксидантните свойства на двете подправки. Изследванията показали, че освен намаление на риска от сърдечни проблеми куркумата и канелата понижават и опасността от диабет и артрит. „2 лъжички канела и куркума не променят драстично вкуса на ястията и не водят до стомашно-чревни проблеми. Въпреки това обаче не всяко блюдо върви с тези подправки. Трудно ще преглътнете хляб с куркума. Може да ги замените с хранителни добавки, които имат същото действие”, казва още д-р Стейт.
Ревита ви препоръчва
Куркума 500 mg, антиоксидант, подпомага сърдечно-съдовата система
Куркума и мащерка 235 mg, понижава холестерола
Канела, 400 mg
Коментари (0)
Нов коментар