×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Теломери

 

 

Теломерите представляват окончанията на хромозомите. Теломерните участъци на хромозомите се характеризират с неспособност да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти и изпълняват защитна функция.

 

Теломерите в края на хромозомите се скъсяват при всяка репликация на клетката, което според всички съвременни научни теории, е главна причина за стареенето.  Изследване, публикувано в медицинското издание The lancet измерва дължината на теломерите при хора на възраст над 60 години и установява, че хората с по-къси теломери са изложени на 3,18 пъти по-висок риск от смърт от сърдечен инфаркт и 8,54 пъти по-висок риск от смърт от инфекциозни болести. Скъсяването на теломерите се отразява и на външния вид и по-конкретно – на кожата, която се набръчква и губи естествения си свеж вид.

 

Теломерите са изградени от повтарящите се участъци от ДНК последователности и крият ключа към биологичното остаряване. Щом теломерите станат критично къси, клетъчната репликация се прекратява, което води до стареене. Тези стареещи клетки се увеличават и умират, те вече не допринасят за поддържането на тъканите. Дължината на теломерите се използва като биологичен маркер за стареене. Много фактори като окислителния стрес, възпалението и наднорменото тегло ускоряват скъсяването на теломерите. Скъсени теломери се наблюдават при хората със сърдечно-съдови болести, диабет, склероза, остеопороза. Ето защо учените не спират да търсят начини да запазят дължината на теломерите, за да се съхрани тяхното нормално функциониране.

 

Кои хранителни вещества имат критично значение за подържането на теломерите в добро състояние?

Клетките съдържат ензима теломераза, който добавя ново ДНК в края на теломерите, за да им помогне да поддържат достатъчно дълго клетъчната активност. През последните няколко години учените натрупаха огромни доказателства, че един от начините за подпомагане на теломерите е адекватният прием на витамини.

 

Витамините от група В съхраняват дължината на теломерите. Витамините от група В като В6, В12 и фолиева киселина са съществени фактори в метаболизма на молекулите, които изграждат ДНК. Много често при възрастните хора се среща дефицит на витамините от група В, което увеличава риска от развитие на заболявания свързани с остаряването. Освен това витамините от тази група играят важна роля за нормалното неутрализиране на хомоцистеина, който е свързан с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания и слабо функциониране на кръвоносните съдове.

  

Витамин D подобрява активността на теломеразата. Наскоро беше открита връзката между витамин D и възстановяването на ДНК – високите нива на витамин Д са свързани с по-дълги теломери. Пациентите на хемодиализа например, обикновено имат скъсена дължина на теломерите и ниски нива на витамин D. Установено е, че онези от тях, които приемат витамин D3 имат по-дълги теломери в сравнение с пациентите от контролната група. Много изследвания са открили още, че при хората с наднормено тегло, които приемат по 2000 IU витамин D дневно, активността на теломеразата се повишава с повече от 19%.

 

Витамините С и Е съхраняват дължината на теломерите. Изследванията върху витамин С показват, че скъсяването на теломерите може да се намали с повече от 62% в посевки от човешки кръвни клетки. Освен това се наблюдавало значително намаляване на свободните радикали.



Витамин Е има 8 форми, но една от най-добре изследваните, алфа-токоферолът, значително намалява скъсяването на теломерите, дори при наличие насилно окислителните молекули на въглеродния пероксид.

  

Каротеноидите също поддържат дължината на теломерите. Каротеноидите са жълти пигментни молекули, тясно свързани с витамин А. Те се отличават със силно антиоксидантно действие. Изследванията показват, че хората с високи плазмени нива на каротеноидите лутеин и зеаксантин имат значително по-дълги теломери от тези с ниски нива. Механизмите на тези ефекти тепърва предстои да бъдат изследвани.

 

Рибеното масло влияе положително върху дължината на теломерите. Резултатите от наскоро проведено изследване показват, че понижените плазмени нива на омега-6 мастните киселини в комбинация с увеличени омега-3 мастни киселини от рибено масло водят до удължаване на теломерите. Учените свързват това с намаляване на възпалителните цитокини и окислителния стрес, което е резултат от високите нива на омега-3 мастни киселини.



Можем да заключим, че стареенето е многопластов процес, но дължината на теломерите е най-важният негов показател на клетъчно ниво. Витамините и антиоксидантите безспорно имат изключително въздействие върху дължината на теломерите, така че адекватният им прием има огромно значение за поддържането на добро здраве и оптимално добър външен вид. Тук се има предвид както пълноценното хранене, с богати на полезни вещества храни, така и допълнителен прием на витамини и минерали.

Коментари (2)

    • Димитър
    • 2021-05-27 11:52:44
    Без да омаловажавам фундаменталните генетични и биохимични константи в процеса на стареенето , все пак основен момент си остава генетичната наследственост по програма, такава каквато сме получили. Баба ми естествено не знаеше нищо за дължината на теломерите си , но изкара до 96 години ,а двамата и братя , съответно единият до 103 ,а другият до 101. Може би след 1000години, ще се научим как точно да съхраняваме биологичните си възможности , но сега е просто хазарт с природата.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-05-31 08:47:09
    Здравейте! Радвам се, че имате такъв дълголетен род и Ви пожелавам все такъв да остане! Не се знае какво ще ни поднесе бъдещето, но дори да се научим как да остаряваме бавно след 1000 или по-малко години, процесът на проучване непременно ще включва хазартния елемент – независимо сега или тогава. Положително е това, че генетичните и биохимичните методи на изследване се развиват много бързо и вероятността за непредвидени грешки намалява все повече във времето. Много преди дадено средство или процедура да се приложи върху човека, се прави компютърно моделиране, молекулярен дизайн, токсикологична оценка, лабораторни изследвания върху клетъчни култури и лабораторни животни и т.н., така че да се се стига до неприятни изненади – тези технологии са с огромен потенциал за въздействие върху живота и здравето, имат много висока цена и подлежат на изключително стриктен контрол. Посочените към статията антиоксиданти и витамини са с отлично изяснен профил на безопасност и в тяхната употреба няма нищо хазартно – за някои от тях сравнително наскоро е установено, че имат отношение към активността на теломеразата, но това не променя необходимостта на организма от тях – омега-3 мастните киселини, витамините С, В комплекс, D и т.н. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.