×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Матча


Наситеният тъмнозелен чай матча е още една легенда от Страната на изгряващото слънце, част от тайната на дълголетието и отлично здраве на японците. Безспорен елемент в чаената церемония и пътя на медитация, този специфичен чай, обявен за суперхрана, набира все по-голяма популярност в цял свят. Последният писък в матча-модата е матча лате, обожавано от звезди като Мадона, Брад Пит, Новак Джокович и Лейди Гага до обикновени фитнес маниаци и любители на стимулиращите напитки. Всъщност матча има доста широка употреба и може да се добавя към смутита, овесения ядки, сладкиши и дори салатен дресинг, сладолед и пуканки.

Пиенето на чай матча не е поредния моден писък, който скоро ще отшуми. И затова си има причина - той зарежда тялото с много енергия, гори мазнини, подобрява умствената концентрация, активно детоксикира черния дроб, предпазва от диабет, грижи се за кожата и зъбите, намалява възпалението, бори се с алергиите, стимулира имунитета, зарежда с антиоксиданти. И не на последно място – притежава уникален вкус.  

 

Защо да изберем матча вместо кафе?

Матча съдържа много по-малко кофеин от кафето, но за сметка на това в състава му е включен уникален фитокомплекс – комбинация от кофеин, л-теанин и епигалокатехин галат (EGCG), като действа едновременно ободряващо и успокояващо на нервната система. Този зелен чай води до състояние, наречено „спокойна будност“, като не предизвиква превъзбуда, изостря концентрацията и намалява умората, без да дехидратира тялото. Какво означава това? След чаша матча се чувствате заредени с енергия, а след първоначалния ефект не се наблюдава сънливост и отпуснатост.

 

Какво е матча?

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай, който се добива от листата на вечнозеленото растение Camellia Sinensis. За да бъдем съвсем точни, матча е крайният продукт, а листата се наричат тенча (Tencha). В буквален превод от японски „Мат-ча“ означава „чай на прах“, като олицетворява същността на дзен – естетика на простотата, сигурност в тишината и удоволствие от настоящия миг.

Всъщност се оказва, че матча е с китайски произход и е донесен през 12 век в Япония от будисткия монах Ейсаи, който го превръща в част от будистката практика на медитация. Той описва предимствата и лечебните ползи от матча в книгата Kissa Yojoki или „Пиене на чай за здраве“.

Първият зелен чай от този вид е отгледан в Япония в района на Уджи, близо до Киото, който до ден днешен се слави като производител на продукт с най-добро качество. Друг важен регион за отглеждане на най-добрата матча е Нишио в централната част на главния остров Хоншу.

Матча дължи невероятните си свойства на особената техника на добиване – 20 дни преди беритба, за разлика от обикновения зелен чай, храстът се засенчва, за да се натрупат в листата по-големи количества хлорофил и хранителни вещества. След това листата се смилат на ръка с гранитни камъни до много фин прах с аромат на прясно окосена трева – за 1 час могат да се приготвят едва 40 грама чай!  Това е технология, която е непроменена във времето от векове.

Характерно за матча е, че се пие в купичка (чаван), без да се прецежда. Приготвя се с топла, а не гореща вода (70-85 градуса). При разбъркване със специална бамбукова метличка (часен) се получава плътна зелена пяна по стените на съда.

 

Защо е толкова ценен?

Матча е 10 пъти по-полезен от обикновения зелен чай. Редица изследвания сочат, че тези, които пият матча, живеят по-дълго: най-малкото чаят може да помогне за предотвратяване на редица заболявания и подобряване на тонуса. Проучването на Ohsaki в Япония през 2006 г. доказва трайния положителен ефект на този чай върху сърдечно-съдовата система. Това се дължи главно на съдържащите се в него вторични растителни вещества, които действат като естествена защита на тялото. 

Матча съдържа около десет пъти повече антиоксиданти като цинк, магнезий и витамини A и C, отколкото други зелени чайове като сенча. Те от своя страна имат положителен ефект върху здравето на клетките, като предпазват от така наречените свободни радикали. Освен това е с най-висока концентрация на хлорофил- първокласно детоксикиращо вещество. Пиенето на чай матча може дори да ви помогне да отслабнете: чрез стимулиране на метаболизма и същевременно ограничаване на апетита може да предизвика по-ефективно изгаряне на калории. Според проучвания катехините, които се намират във високи концентрации в матча, улесняват изгарянето на мазнините и регулират теглото. Комбинацията от кофеин и други съставки осигурява здравословна енергия за деня, но без да стресира тялото чрез повишаване на кръвното налягане (съдържанието на кофеин е само около 25 процента, не толкова високо, колкото в чаша кафе с подобен ефект).

И накрая, зеленият прах може да има положителен ефект върху концентрацията и мисленето. В Япония това качество се оценява от милиони хора - от студенти и работници до будистки монаси.

 

Умами- петият вкус на матча

Матча притежава пълна хармония от четирите основни вкуса на рецепторите – сладко, солено, горчиво и кисело, плюс умами – петият вкус. В Европа умами се превежда като „приятен“. Дължим откриването му в началото на 20 век на японския професор Кикунае Икеда, а храните с умами вкус далеч не са само японски – такива са още доматите, рибата, сирената и ферментиралите храни, както и майчината кърма. Умами е олицетворение на приятния послевкус и предизвиква отделяне на слюнка, възбуждане на езика и небцето, задните части на устната кухина и гърлото. Умами прави храната по-вкусна и по-желана.

Що се отнася до матча, умами се дължи на технологията на засенчване на зеления храст, което увеличава съдържанието на аминокиселините за сметка на катехините. 

 

Вкусът на матча

  • Умами – наситен, мек и приятен вкус заради съдържанието на аминокиселината Л-теанин (глутаминова киселина).
  • Амами – сладост от захарта, която се дължи на аминокиселините.
  • Шибуми – тръпчивост от катехините (танини).
  • Нигами – горчивина заради кофеина.

 

Церемонията на матча

Ако участвате в традиционен ритуал по пиене на чай матча, трябва да знаете как да му се насладите. Първо се яде вагаши (wagashi) - традиционни сладки от оризово брашно или червен боб. След това устата и ръцете се почистват с предоставената салфетка. После купичката за чай (чаван) се взима и се завърта два пъти по посока на часовниковата стрелка, така че устата да не докосва декорираната страна на купата. Дясната ръка хваща стената на купата, а лявата ръка я поддържа отдолу. Чаят матча се пие по три-четири глътки. Преди да оставите чая, завъртете отново купата обратно на часовниковата стрелка. Не забравяйте да благодарите и да направите комплимент на домакина колко вкусен е бил чаят.

 

Кой вид матча да изберем?

Освен много формални и естетически правила, самата подготовка е нещо церемониално. Не на последно място важна роля играе качеството на чая. Има различни видове чай матча, подходящи за различни рецепти, вариращи по цвят, текстура, обработка, финост на праха от зелен чай и аромат. Евтините сортове се получават от стъблата, вместо от листата на чаеното растение.

Следното се отнася за всеки истински прах матча: той трябва да мирише свежо и леко тревисто и да се усеща фино и меко. За да се насладите на Matcha pure, се препоръчва класическият сорт Ceremonial. По-сладкият и мек прах не изисква добавки и може да бъде разпознат по яркозеления си цвят и фина структура. Въпреки че този вариант на зеления чай е малко по-скъп и се предлага в по-малки опаковки, той не може да бъде надминат като качество и вкус.

 

Начини на приготвяне на матча

Приготвянето на чай матча е цял ритуал, от който зависи вкусът му.  Консистенцията на направения с любов чай матча се разпознава по развитието на вкуса, горчивината и сложния аромат, който дълго остава по езика, подобно на отлежало вино.

  • Усуча

Усуча е бистър чай и е отличен избор за тези, които опитват матча за първи път. Подходящ е за ежедневна консумация. Вкусът е мек и по-тръпчив и се прави с повече вода. Достатъчна е 1 лъжичка (чашаку) или 2 грама чай. Подходящи видове чай за усуча са исудзо, уакаки-широ, хатсу-мукаши, икуйо-но-мукаши и др.

  • Коича

Коича е по-гъст и с по-богат вкус. Приготвя се с по-малко вода и 2 лъжички (4 грама) матча. Чаят коича се прави от чаени храсти на над 30 годишна възраст и вкусът му е сладникав, зрял. Подходящи за коича са всички силни вкусове, включително танчо-но-мукаши, кан-но-широ, сейун, саяка-но-мукаши, умон-но-мукаши, хорай-но-мукаши и др.

 

Освен чайника и кана се използват и следните аксесоари:

  • Чаван - купата за чай, от която се пие.
  • Часен - бамбукова бъркалка (метличка) за разбъркване на чай матча.
  • Чашаку - тънка бамбукова лъжица за порциониране на матча на прах.
  • Малко сито за пречистване на праха.
  • Хишаку - черпак за пълнене на вода.
  • Натсуме - декоративен съд за чай матча на прах.
  • Чакин - кърпа, използвана за церемониално почистване на прибори.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.