×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Какво всъщност е слънчева алергия

Слънчевата „алергия“ не е всъщност алергия към самото слънце, а към изменените под влиянието му части на кожата. Към момента науката не може да обясни напълно как и защо това се получава. Имунната система разпознава някои компоненти на променената от слънцето кожа като „чужди“ и тялото активира имунната си защита срещу тях. Това представлява алергия, която се проявява под формата на обрив, малки мехури, пъпки или рядко някакъв друг вид кожен обрив.


Какви видове слънчева алергия има

 Някои от най-често срещаните видове слънчева алергия са:

  • фотоалергична ерупция - При тази форма на алергия, кожната реакция се предизвиква от ефекта на слънчевата светлина върху химикали. Често това са съставки в слънцезащитни продукти, аромати, козметика, антибиотични мехлеми или погълнато вещество, най-често медикамент;
  • полиморфна светлинна ерупция (ПМСЕ) – Най-честата проява на слънчева алергия и втория по честота кожен проблем след слънчевото изгаряне. Засегнати са по-често жени в млада възраст. Проявява се през светлите месеци и рядко през зимата;
  • слънчева уртикария – Наблюдават се уртикариални плаки, големи по обем, сърбящи и зачервени подутини. Това е рядко заболяване, което най-често засяга млади жени. Определени вещества в тялото, под въздействието на УВ радиация стават чужди за имунната система, която ги атакува. Обривът се развива бързо след излагане на слънце, като най-често засяга врата, но дори области, покрити с дрехи. Лицето и противоположните повърхности на дланите на ръцете, които са постоянно изложени на слънце, могат да не бъдат засегнати.


Кои хора засяга

Като цяло всеки може да прояви подобна реакция в даден момент от живота си. На практика най-често са засегнати младите жени и децата, особено тези с чувствителна и светла кожа. Нужни са само няколко кратки момента на излагане на слънце, за да се появят симптоми.


Симптоми

Варират според вида на фоточувствителност:

  • полиморфната светлинна ерупция (ПМСЕ) обикновено предизвиква сърбящ или парещ обрив през първите два часа след излагане на слънце. Пораженията се наблюдават върху изложените на слънце части на шията, горната част на гърдите, ръцете и долната част на краката. Освен това може да има един до два часа втрисане, главоболие, гадене и неразположение. В редки случаи ПМСЕ може да се прояви като червени плаки, малки пълни с течност мехури или малки участъци с кървене;
  • фотоалергична ерупция - Обикновено причинява сърбящ червен обрив или малки мехури. В някои случаи обривите се разпространяват и по частите, покрити с дрехи. Тъй като фотоалергичната ерупция е форма на забавена реакция на свръхчувствителност, кожните симптоми може да започнат едва един до два дни след излагане на слънце;
  • слънчева уртикария – Проявите се наблюдават обикновено върху непокрита кожа в рамките на минути след излагане на силна светлина.


Предотвратяване

За да предотвратите симптомите на слънчева алергия и да намалите времето, за което минават оплакванията, е нужно да вземете мерки преди, по време на и след излагане на силна светлина.

Опитайте следните предложения:

  1. Преди да излезете на открито, нанесете слънцезащитен крем, който има фактор (SPF) най-малко 30 или повече, с широк спектър на защита. Не забравяйте да използвайте слънцезащитен крем върху устните си.
  2. Ограничете времето си на открито, когато слънцето е най-силно.
  3. Носете слънчеви очила, за да предпазите очите си.
  4. Покрийте добре ръцете, краката и всички обширни зони, изложени на силна светлина.
  5. Бъдете наясно с продуктите и лекарствата за грижа за кожата, особено някои антибиотици, които могат да предизвикат фотоалергична реакция.


Лечение

Различават се в зависимост от вида на фоточувствителност. Честа практика са употребата на антихистаминови таблетки, преди и след излизане навън. Кортизонови кремове и мехлеми, облекчаващи сърбежа, както и прилагане на студени кърпи към засегнатите участъци. При фотоалергична ерупция е нужно да се установи причинителят на алергията (лекарство, крем) и да се отстрани. В допълнение кортикостероиден крем ще облекчи симптомите.


Как да се справите с алтернативни методи

Особено при хора, страдащи всяка година от подобни реакции на кожата, нуждата от алтернативи на лекарствата и медицинските мехлеми се увеличава.

  • Селен, витамин Е, бета-каротин – Тази мощна тройна комбинация оказва благотворен ефект върху състоянието на кожата, повишава защитата срещу UV лъчите и намалява възможни фотоалергични прояви. Препоръчително е да се приемат 1 седмица преди очаквано интензивно излагане на слънце.
  • Хомеопатия – от продуктите на Boiron Muriaticum Acidum 7 CH, особено подходящи при деца и подрастващи, склонни към чувствителност и алергия.
  • Нанасяне на лосион за тяло с алфа-глюкозилрутин и витамин Е. Масажирайте на всеки два часа преди слънцезащитния крем. При някои води до намаляване на обрива и неразположението.
  • Иновативна фототерапия с добри резултати - ефектите и се основават на промени в имунитета на кожата и намаляване на възпалението.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Александър Кръстев

Лекар - специализант Анестезиология и интензивно лечение. Член на европейската асоциация по анестезиология и интензивно лечение.
С интереси в областите реанимация и интензивно лечение, спешна медицина, кардиология и кардиохирургия, респираторни заболявания, лечение на Ковид -19 и постковиден синдром, алергология, хранене и хранителни добавки, ролята им в лечението на различни заболявания, прием на витамини и минерали.

Продуктът беше успешно добавен в любими.