×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Хормоналното акне е често срещан кожен проблем, който засяга много хора по света, независимо от възрастта, пола и расата. То е особено разпространено по време на пубертета, но може да се появи или да продължи и в зряла възраст. Тази форма на акне, както подсказва името, е тясно свързана с нашите хормони и може да бъде много трудно да се справим с нея, ако нямаме достатъчно информация какво точно се случва в нашето тяло и как да балансираме хормоните си.

Знаем, че хормоналното акне не е просто въпрос на естетика. Понякога то може да причини и значителен психологически стрес и да занижи самочувствието на почти всеки от нас.

Какво представлява хормоналното акне?

Познаването на акнето като цяло изисква разбиране на различните му форми. Хормоналното акне е специфичен вид кожен проблем, който обикновено се дължи на хормонални колебания в тялото. Тези колебания могат да възникнат в различни периоди от живота- в пубертета, непосредствено преди менструалния цикъл, по време на бременност и менопауза. Симптомите му често започват с появата на дълбоки, болезнени пъпки по брадичката и по линията на челюстта, но могат да се появят и на други места по лицето и тялото. Понякога тези пробиви могат да бъдат постоянни или да се появяват редовно по едно и също време всеки месец, сигнализирайки за вероятна връзка с хормоналния цикъл .

Кои хормони са отговорни?

Като защитен филм за нашето тяло, кожата е подложена на множество влияния, особено хормонални. Хормоните, които влияят основно върху появата на акне са андрогени, прогестерон и глюкокортикоиди.

Андрогени

Андрогените без съмнение са главните виновници за хормоналното акне. Сред тях откриваме тестостерон, дихидротестостерон (DHT) и дехидроепиандростерон (DHEA). Тези хормони стимулират производството на себум- мастната субстанция, която нашите мастни жлези произвеждат, за да поддържа кожата ни хидратирана. Въпреки това, когато произвеждаме твърде много себум, порите се запушват и се появяват комедони- известни като черни точки . Когато тази ситуация се комбинира със свръхрастеж на някои бактерии като Propionibacterium acnes, може да се стигне до възпаление, което води до появата на червени и болезнени пъпки. Propionibacterium acnes е грам-положителен „паразит“ на човешка кожа, който предпочита анаеробни условия на растеж и участва в патогенезата на акнето.

Прогестерон

Този важен хормон на женския менструален цикъл, също може да причини кожни проблеми. Всъщност, точно след овулация, прогестеронът се повишава и това може да доведе до прекомерно производство на себум . Ето защо много жени съобщават за увеличаване на акнето през втората половина на менструалния цикъл.

Глюкокортикоиди

Наричани още „ хормони на стреса “, глюкокортикоидите като кортизола, могат индиректно да доведат до обостряне на акнето. Това е така, защото тези хормони намаляват защитните сили на кожата и увеличават производството на себум, давайки възможност на бактериите да се размножават и да причинят възпаление.

Важно е да се разбере, че хормоналният баланс е от решаващо значение за здравата кожа и че всеки човек е уникален, така че това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Въпреки това, разбирането на хормоните, които причиняват акне, е важна стъпка към контролирането на това състояние.

Естествени средства, борещи се с акнето

Не забравяйте това, което споменахме в предното изречение, а именно- ефективността на тези средства може да варира от човек до човек и това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Освен това, винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете нова диета или лечение.

Зелен чай

Зеленият чай е добре известен със своите противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с акне. Освен това съдържа катехини, които могат да помогнат за балансиране на хормоните.

Масло от чаено дърво

Това масло е известно със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Приложено локално, може да помогне за дезинфекция на порите на кожата и намаляване на белезите от акне.

Алое вера

Алое вера има антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави ефективно за лечение на акне. То помага и за заздравяване и регенериране на кожата.

Куркума

Куркумата е друг естествен лек за хормонално акне. Тя притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението на кожата и да се борят с бактериите.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението и балансиране на хормоните. Те се намират по-специално в сьомгата, скумрията, чията, ленените семена.

Сода за хляб

Содата за хляб балансира нивото на рН в кожата, има противовъзпалителни и антисептични свойства. Също така тя притежава способността да ексфолира кожата. Можем да я комбинираме с една чаена лъжичка вода или лимонов сок, за да направим паста, с която да намажем лицето си.

Можем ли да предотвратим появата на хормонално акне?

Предотвратяването на появата на хормонално акне може да бъде сложно начинание, като се имат предвид множеството включени фактори. Въпреки това, няколко стратегии могат да помогнат за облекчаване и управление на това състояние.

Ограничете слънчевите лъчи

Улавянето на някои лъчи може да изсуши пъпките в краткосрочен план, но може да има нежелани последици за кожата в дългосрочен план. Това е и причината, като отидем на море кожата ни да се изчиства, но след това, когато се върнем, положението да се влоши още повече, отколкото преди почивката ни. Честото излагане на слънце дехидратира кожата, което с течение на времето я кара да произвежда повече мазнини и да блокира порите.

Балансирана диета

Диета, която е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да помогне за регулиране на хормоните и намаляване на възпалението. Приемането на храни с нисък гликемичен индекс и избягването на млечни продукти, също може да има положително въздействие.

Добра хидратация

Ако сте дехидратирани, тялото ви може да сигнализира на мастните жлези на кожата ви да произвеждат повече мазнина. Дехидратацията също така придава на кожата ви матов вид и насърчава възпалението и обезцветяването.

Добър сън

Сънят играе ключова роля в хормоналната регулация. Недостатъчното или лошото качество на съня може да наруши хормоналния баланс, потенциално увеличавайки риска от появата на акне.

Правилни грижи за кожата

Правилният режим на грижа за кожата може да помогне за предотвратяване на акнето. Препоръчително е да почиствате кожата си нежно, да избягвате запушваща порите козметика и винаги задължително да премахвате целия грим преди сън.

Редовни упражнения

Редовните упражнения могат да помогнат за регулиране на хормоните и намаляване на стреса, което пък са ключови фактори за появата на акне. Потта, произведена по време на тренировка, също може да помогне за отпушването на порите на кожата и да намали риска от поява на пъпки.

Управление на стреса

Стресът може да повлияе на хормоните и да влоши акнето. Прилагането на стратегии за управление на стреса, като медитация, релаксация или йога, може да помогне за контролиране на хормоните и да доведе до добри резултати в борбата с акнето.

Ако все пак горе посочените съвети не са вашите и не виждате подобрение, задължително потърсете помощ от специалист по грижа за кожата. Особено сериозни са случаите, в които:

  • Акнето се разпространява и по други части на тялото ви- рамене, гръб
  • Имате дълбоки, болезнени пъпки, които причиняват дискомфорт
  • Имате изпълнено с много течност кистозно акне
  • Наблюдавате промяна в цвета на кожата и възпаление
  • Пробвали сте много лечения, но никое не е дало видим ефект

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.