Search
Филтрирай по...

Ако искате здраво дете, защитете го със специални пробиотици

Детските пробиотици – ползи и предимства

 

Пробиотици за деца
Висококачествените пробиотици подпомагат детското здраве

 

Честа практика е да се погрижим за здравето си, едва когато се разболеем, т. е. лечението е за сметка на превенцията. Това важи в пълна степен както за възрастните, така и за децата. Успокояваме се, че ако един малчуган е жизнен и енергичен –  това е естествено състояние и не е нужно нищо да правим.

Подобно поведение би било адекватно в една лишена от всякакви външни агресори среда, но случаят не е такъв. За разлика от предишните поколения, днешните деца са подложени на вредното въздействие на източници от различен характер: мръсен въздух, стрес, агресивни химикали, и не на последно място – лоша храна.

Излишъкът от преработена и съдържаща много „Е-та“ храна, за сметка на пресни плодове, зеленчуци и ферментирали продукти, буквална опустошава микробиома на червата на децата. Това се оказва „лоша инвестиция“ с дългосрочни негативни последици за бъдещото им здраве. Сред тях са намален имунитет и податливост към различни болести, проблеми с храносмилането и отделителната система – болки в корема, запек и диария, склонност към алергични реакции като атопичен дерматит, хранителни алергии, напълняване в ранна възраст.

„Добрите“ срещу „лошите“ бактерии“

На първо място важно е да разберем защо постигането и поддържането на добра функция на червата е толкова важно за децата, а твърдението, че здравето ни зависи именно от тях, съвсем не е пресилено.

Червата упражняват контрол върху храносмилането, изхвърлянето на отпадъците и усвояването на хранителни вещества, а също така играят основна роля за поддържането на добър имунитет (над 70% от клетките изграждащи имунната система се намират именно там), антивъзпалителните реакции, здравето на мозъка, кожата и хормоналния баланс.

И тъй като напоследък все по-често се срещат индикации за заболявания при подрастващите, свързани с проблеми с нарушен чревен микробиом, трябва да обърнем специално внимание на баланса между „добри“ и „лоши“ бактерии и усилията в тази посока.

Фактори за нарушаване на микробиома на червата

Доскоро беше наложено становището, че новороденото се ражда с чист, уникален микробиом и подобно  на бял лист той се изпълва със съдържане чрез последващ избор на хранене и начин на живот. Впоследствие бе установено, че, например, вагиналното естествено раждане поставя началото на оптимално балансирана чревна среда, а цезаровото сечение изисква навременната намеса на лекари и акушери за смекчаване негативните ефекти върху микробиома.

Безспорен факт е, че днес децата прекарват много повече време на закрито, отколкото преди, а проучванията показват, че излагането на природни бактерии навън поддържат по-високи противовъзпалителни имунни протеини и по-голямо разнообразие от микроорганизми в микробиома. Друга негативна последица за здравето на червата се свързва с липсата на  качествен сън, което влияе върху концентрацията, настроението и развитието на мозъка. Това може да отслаби имунното здраве, да намали енергията и да допринесе за поведенчески проблеми.

Как да подобрим чревното здраве на децата

Добрата новина е, че съществуват няколко стъпки, които можем да предприемем, за да сме сигурни, че здравето на червата на детето е оптимално, а тези стъпки ще повлияят положително на цялото семейство.

Хранете „добрите“ бактерии

Предлагайте ежедневно голямо разнообразие от богати на фибри и цветни зеленчуци и плодове, както и източници на пробиотични храни, подходящи за деца, като кисело мляко, кисели краставички и кефир. Заедно с пробиотичните продукти включвайте и пребиотични храни като аспержи, артишок, банани, ленено семе и плодове. Направете всичко възможно, за да елиминирате храни, които хранят „лошите“ бактерии – преработената захар и рафинираните въглехидрати от бял хляб, тестени изделия и полуфабрикати.

Не карайте детето да преяжда

Много родители се чувстват доволни, когато детето се храни добре, дори да преяжда. В идеалния случай подрастващите могат да саморегулират апетита си и да се хранят самостоятелно, за да задоволят глада и нуждите на тялото си, докато растат. Въпреки това е важно да следим за количеството на предлаганите порции храна, както и за премахването на пакетираните и полуготови храни с доказано вредно действие.

Осигуряване на достатъчно сън

Чревният микробиом страда от липсата на адекватен сън и това може да доведе до производство на нерегулиран инсулин и покачване на кръвната захар, да породи възпалителни реакции и нарушаване в баланса между „добрите“ и „лошите“ чревни бактерии.

Добра хидратация

Доказано е, че адекватната хидратация чрез прием на чиста вода има положителен ефект върху лигавицата на червата, както и за поддържането на добър баланс между „добрите“ и „лошите“ бактерии.

Повече физическа активност

Все повече деца стават жертва на развитието на технологиите и вредното въздействие на телевизията, работата с устройства като компютърни игри, компютри и телефони. Физическата активност и спортът обаче са от ключово значение за здравето на младия организъм. Движението на открито е важно по много причини и чревното здраве е една от тях:  насърчава регулярността на червата, здравословното и балансирано съотношение на чревните бактерии и правилната перисталтика.

Помислете за прием на пробиотични добавки

Ако детето е с отслабен имунитет и е податливо на чести вирусни и грипни състояния със съпътстващ прием на антибиотици, предстои му постъпване в детска градина или ясла, приемът на пробиотична добавка за деца значително ще подобри общия му здравен статус.

Възстановяването на баланса между „добрите“ бактерии и патогени в червата играе ключова роля за поддържане на добрия имунитет. Това може лесно да се постигне с помощта на подходяща пробиотична терапия, специално съобразена с нуждите на подрастващия организъм. Подобни продукти съдържат специално подбрани активни пробиотици – лактобацили и бифидобактерии от специално култивирани щамове. Те потискат патогенната флора, засилват локалния гастроинтестинален имунитет и осигурява значими ползи за здравето на стомашно-чревния тракт и естествените защитни сили на организма.

За повече удобство пробиотичните добавки се предлагат на прах (насипно или в сашета) и лесно се разтварят в напитки, кисело мляко, пюрета.  

Като заключение. Доброто чревно здраве е важно както за възрастните, така и за децата, затова профилактиката му е от съществено значение. Тя е предпоставка за  повишен имунитет, съпротивителни сили срещу различни заболявания и инфекции, цялостно усещане за жизненост и комфорт. В посока осигуряване на нормална чревна микробиота с баланс между „добрите“ и „лошите“ бактерии, препоръчително е да предложим на детето си пълноценно хранене, спорт и занимания на открито,  пълноценен сън и допълнителен прием на висококачествени пробиотични добавки, специално разработени за нуждите на подрастващите. 

Прочетете още:

Свързани продукти

Още по темата

Global healing - хранителни добавки
Грижа против стареене

Global Healing – глобално изцеление от нулата

Global Healing е американска компания за производство на висок клас натурални продукти за здраве. Неин основател е д-р Едуард Груп, чието образование включва както традиционна специалност – хиропрактика, така и алтернативна – натуропатия. Той също така

Прочетете повече »
Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top