×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Как да овладеем стреса


Как да овладеем стреса по естествен начин и без рискове за здравето? Природата разполага с отлични решения за постигането на тази цел. Сред тях особено много се откроява една съставка, съдържаща се в листата на зеления чай. Това е Л-теанин – природно съединение с изключителни ползи за нервната система и мозъка. За щастие, освен под формата на чаша чай, можете да приемате Л-теанин и като добавка. Л-теанин е природно средство за отпускане на тялото и ума, и подобряване на фокуса и вниманието в условия на силен стрес.


Какво представлява Л-теанин

Малко история

L-теанин е аминокиселина, която се намира в чаените листа. Идентифицирана е ​​от японски учени през 1949 г. Въпреки че зеленият чай е най-добрият хранителен източник на L-теанин, тя се съдържа и в някои видове гъби. В храните и по-специално в зеления чай, се смята, че L-теанинът е източник на умами – един от петте основни вкуса, които човек различава, близък до усещането за солено и пикантно. Учените, изучаващи аромата на умами са направили интересно откритие - че Умами стимулира метаболизма, увеличава усещането за ситост и намалява риска от затлъстяване. Има и доказателства, че когато се консумира под формата на чай, L-теанин променя вкусовите възприятия и по-специално - намалява интензивната горчивина в храни като шоколад и грейпфрут.


Как работи Л-теанин

Стимулира различни промени в мозъка:

  • Повишава нивата на GABA, серотонин и допамин. Тези мозъчни химикали са известни като невротрансмитери, които регулират емоциите, настроението, нивата на енергия, фокуса, съня и апетита. Чрез повишаване на нивата им се подобрява релаксацията и качеството на съня.
  • Понижава нивата на „възбудителните“ мозъчни химикали. L-теанин намалява нивата на химикалите в мозъка, които са свързани с усещането за стрес и тревожност. Това е начинът, по който L-теанин защитава мозъчните клетки от стрес и увреждане.
  • Засилва алфа мозъчните вълни. Алфа мозъчните вълни се асоциират със състоянието на „будна релаксация“, което достигате, когато медитирате, креативни сте или просто съумявате оптимално да се отпуснете. Алфа-вълните също така са част REM фазата на съня. Чрез активиране на алфа-вълните, вие можете да постигнете релаксация без да се чувствате вяли и отнесени. Това е един от привлекателните аспекти на L-теанина - отпуска, без да предизвиква сънливост.


Ползи на Л-теанин

Как да овладеем стреса по естествен начин

  • Подобрява съня
Благодарение на способността си да увеличава релаксацията и да намалява усещането за стрес, L-теанин благоприятства съня по много начини. Л-теанин не действа като конвенционалните успокоителни средства – помага ви да заспите по-бързо и подобрява качеството на съня ви, защото намалява безпокойството и отпуска ума посредством естествени механизми. Има доказателства, че L-теанин подобрява качеството на съня при деца със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието.
  • Намалява тревожността
L-теанинът е природен анксиолитик – средство за намаляване на безпокойството. Други естествени анксиолитици като валериана и хмел, имат седативни ефекти. За разлика от тях, Л-теанин проявява отпускащо действие и намалява усещането за стрес, като същевременно подпомага мисловните процеси. Важен е фактът, че L-теанин има положителни ефекти не само върху психичните, но и върху физическите симптоми на стреса, като повишено кръвно налягане, учестен сърдечен пулс и др.  
  • Засилва фокуса и способността за заучаване на информация
При стрес тялото увеличава производството на определени хормони, включително кортизол и кортикостерон. Тези хормонални промени засягат негативно концентрацията, способността за запаметяване на нова информация, бързината на мисълта. Чрез понижаване нивата на стресовите хормони, Л-теанин подобрява и други познавателни умения. Тази аминокиселина увеличава продължителността на вниманието и скъсява времето за реакция в напрегнати ситуации. Резултати от изследвания показват, че приемът на Л-теанин е подходяща опция при ученици и студенти, които трябва да заучават нова информация. В тези случаи подобрява представянето, което би се компрометирало поради високите нива на стрес и отслабване на вниманието.


Как да приемате Л-теанин

Дозировка

Следващите дози се основават на количества, тествани в научни изследвания. Като цяло се препоръчва да започнете с най-ниската доза и постепенно да я увеличавате до постигане на желания ефект. За по-добър сън, при стрес и напрежение: от 100 mg до 400 mg дневно. В комбинация с кофеин: 12-100 mg L-теанин, 30-100 mg кофеин Следните групи хора трябва да се консултират с лекар преди да започнат да приемат L-теанин:
  • Бременни и кърмещи жени
  • Хора с ниско кръвно налягане
  • Деца
Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е дала статут GRAS (Безопасен за обща употреба) на L-теанина. В Япония той е одобрен за употреба във всички храни, диетични напитки, чайове и десерти.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.