×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

спермидин



Удължаването на живота и забавянето на стареенето се превръщат в обект на биотехнологиите, а учените говорят за нов подход при “управление на нашата смъртност“. Латинският израз Memento mori обаче неумолимо ни напомня, че в тялото ни всекидневно нещо се променя, а Шекспир разбира отвращението към стареенето и желанието да го забави като: „влажни очи, суха ръка, жълта буза, побеляла брада, отслабващи крака, все по-голям корем... пресипнал глас, задъхан дъх, двойна брадичка, слаб ум и всяка част от вас се разрушава със старостта.”  

От векове търсим магически формули, митични панацеи и съвременни средства, за да избягаме от това човешко състояние, което не е свързано само с годините на старост. То е процес през целия живот, чрез който ние определяме социалните, умствените и биологичните елементи на съществуването си.

В тази връзка, фокусирани върху да живеем живота си на максимум, се обръщаме за помощ към вещества, за които има доказателства, че могат да ни накарат да се чувстваме по-млади. Сред тях спермидин заслужава особено внимание и не случайно е сочен от мнозина за антиейдж добавка на 2022 година.

 

Какво е спермидин?

Спермидин е съединение, което принадлежи към група молекули, известни като полиамини. Полиаминът се състои от 2 или повече аминогрупи (-NH2), синтезира се в клетките и играе съществена роля в пролиферацията и развитието на клетките на бозайниците. Освен това е доказано, че полиамините упражняват протеинов синтез, антиоксидантна активност, антиалергенен ефект и потискане на процеса на гликиране. В човешкото тяло има повече от 20 вида полиамини, като спермидин, спермин и путресцин са най-разпространените, присъстващи във всички живи организми. Синтезът на полиамин е най-висок в клетките на плода и новородените поради неговото клетъчно пролиферативно свойство.

Спермидинът притежава множество метаболитни функции. Намира се в рибозомите в клетките и първоначално е бил изолиран от сперма, което обяснява и името му. Спермидинът е създаден от своя прекурсор путресцин и от своя страна е прекурсорът на спермина. Установено е, че и двете съединения стимулират автофагията – естествен процес, при който тялото се изчиства от уредените клетки, токсини и дисфункционални компоненети, като стимулира регенерацията на нови и здрави клетки.  Именно този процес предпазва тялото от болести и допринася за удължаване на продължителността на живота. С възрастта обаче концентрацията на спермидин естествено се понижава и се налага допълнителен прием на това вещество, което може да бъде открито в естествено състояние в храни като соя, пшеничен зародиш, бобови растение, гъби, броколи, карфиол, пилешко месо, сирене и др.

 

Какво прави спермидинът?

Съществуват над 14 000 статии, включително и от далечната 1927 г., които се фокусират върху ползите от спермидина.

Автофагията е основният начин, по който спермидинът упражнява всичките си ефекти върху здравето, следователно основният път, по който спермидинът действа в тялото. Добре известно е, че автофагията контролира масата на отделните клетки, защото представлява най-ефективният път за разграждане на цитозолни протеини и протеинови агрегати, както и единственият път за храносмилането и рециклирането на цитоплазмените органели. По този начин, в отговор на гладуване или различни външни стимули, клетките намаляват своята биомаса по начин, зависим от автофагията, допълнително разграждайки макромолекулите в градивните елементи на адаптивните реакции, както и в субстратите на реакциите за производство на енергия.

На практика говорим за форма на обновяване на клетките.

Автофагията помага за намаляване на оксидативния стрес, повишаване на геномната стабилност (което помага за превенцията на рака), повишаване на метаболизма и увеличаване на елиминирането на отпадъците и токсините. Същият този процес позволява ограничаването на калориите (т.е. периодично гладуване) да има ползи както за здравето, така и за дълголетието. Позволявайки на тялото да изчисти и рециклира всички ненужни или увредени клетки, се осигуряват множество потенциални ползи за здравето, включително борба с рака, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер и се предполага, че показва ефекти против стареене.

Освен това автофагията позволява дефектните митохондрии да бъдат отстранени и заменени, регулирайки метаболизма и енергийните нива. Полиамини като спермидин се свързват и с определени молекули и позволяват притичането на процеси, осигуряващи стабилност на ДНК и здраве, растеж и функция на клетките.

Съществуват безспорни научни доказателства, че спермидин може да ви накара да се чувствате и да изглеждате по-млади. Изследванията показват, че спермидинът има ефект за подобряване на паметта, борба срещу свързаните с възрастта заболявания, намаляване на бръчките и дори подобряване на репродуктивната способност.

 

Увеличете продължителността на живота и намалете риска от заболяване

Според статистиката процентът на хроничните заболявания в световен мащаб непрекъснато се увеличава, следователно са необходими интервенции, които поддържат остаряването в добро здраве. Един метод, за който е доказано, че влияе положително върху продължителността на живота и здравето, е периодичното гладуване. Спермидинът е в състояние да имитира ползите от гладуването и ограничаването на калориите и да повиши нивата на спермин, които естествено намаляват по време на процеса на стареене.

Спермидинът имитира гладуването, тъй като предизвиква деацетилиране на протеини и автофагия, което поддържа здравата функция на ДНК и изчистване от стареещите и токсичните клетки. В тази връзка съществуват  проучвания, които демонстрират, че добавката на спермидин намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни заболявания и невродегенерация, както и че се бори срещу петте от деветте отличителни белега на стареенето.

 

Подобрете мозъчната функция и паметта

По същия начин, по който спермидинът помага в борбата срещу хроничните заболявания, той може също да поддържа здравата мозъчна функция. Спермидинът насърчава автофагията и в рамките на този процес намаляват амилоид-бета плаките, които са силно свързани с болестта на Алцхаймер, тъй като тези протеини се натрупват между невроните. Клиничните изследвания показват ясна връзка между сперминид и подобренията в когнитивните функции при пациенти с лека до умерена деменция.

Доказано е, че спермидин преминава кръвно-мозъчната бариера и подобрява функцията на хипокампуса и митохондриите. Резултатите от проучване показват, че спермидинът е в състояние да подобри паметта до голяма степен чрез поддържане на митохондриалната и автофагичната функция. Това широкомащабно проспективно проучване корелира по-високия прием на спермидин с намален риск от когнитивно увреждане.

 

Насърчаване на по-младежки вид

Тъй като спермидинът насърчава автофагията и има свойства против стареене, той се свързва с по-младежки вид на кожата и растежа на косата.

Един от първите признаци на стареене са бръчките и по-изтощената/уморена кожа, което обикновено се забелязва по лицето. Именно страхът от този неизбежен аспект на стареенето подхранва голяма част от мултимилиардната индустрия за красота. Клиничните изследвания оценяват ползите против стареене на спермидина върху кожата. Те показват, че той подобрява структурата на дермата и бариерната функция, подмладява я като стимулира производството на колаген, нивата на еластин и липиди в по-старите кожни клетки. Спермидинът също така насърчава растежа на косата и се бори срещу косопада.

 

Подобряване на репродуктивната плодовитост

Не е изненадващо, че спермидин може да има ползи за мъжката плодовитост, тъй като играе важна роля в генерирането на сперма. Всъщност фертилните мъже имат по-високи нива на спермидин от мъжете, които са безплодни. Освен това спермидин може да подобри плодовитостта при мъжете чрез оптимизиране на хормоналните нива. Доказано е, че намалява стреса и нивата на естрадиол и повишава тестостерона, което може да подобри сексуалната функция.

При жените е известно, че яйцеклетките в яйчниците могат да се уредят от реактивни кислородни видове (ROS), които се натрупват с възрастта. ROS може да причини необичайно развитие на женски зародишни стволови клетки (FGSC) в яйчниците, което има нежелани ефекти върху плодовитостта. Проучване показва, че спермидинът намалява оксидативния стрес в FGSC на женските стволови клетки от зародишна линия, задейства автофагия и увеличава производството на стволови клетки.

 

Загуба на тегло

Затлъстяването се свързва с нарушена функция на чревната бариера и дисбиоза на чревната микробиота. Проучванията показват, че високите нива на спермидин са фактор срещу затлъстяване. Спермидинът причинява значителна загуба на тегло както при затлъстели, така и при нормални хора и подобрява инсулиновата резистентност.

Това подобрение на състоянието е свързано с облекчаване на метаболитната ендотоксемия и подобряване на функцията на чревната бариера, което може да бъде медиирано чрез път на автофагия и TLR4-медиирана микробна сигнална трансдукция.

 

При диабет

Друга полза за здравето от спермидин е по отношение на диабета. Както при захарен диабет тип 1, така и при тип 2, спермидинът е показал, че е ефективен и може да работи в синергия с други лекарства за ускоряване на лечението на симптомите на диабета.

Като автоимунно лекарство, спермидинът и други полиамини стимулират автофагия. В резултат на това се засилва секрецията на инсулин от бета клетките на панкреаса, а също така се подобрява инсулиновата чувствителност и толерантност. Това води до повишено усвояване на глюкозата.

 

Клинични изпитания със спермидин

Съществуват множество проучвания за това как добавките със спермидин имат благоприятен ефект върху паметта и потенциалните му ефекти срещу свързания с възрастта когнитивен спад.

Рандомизирано контролирано проучване от 2018 г. установило, че по-възрастни възрастни (60-80 години), които изпитват когнитивен спад, забелязват значителни подобрения в работата на паметта след 3 месеца прием на добавка с растителен екстракт дневно, състояща се от 1,2 mg спермидин: „Ефективността на паметта беше умерено подобрена в групата на спермидин в сравнение с плацебо в края на интервенцията [среден контраст = .17, 95% доверителен интервал (CI): -.01, .35, d на Коен = .77, 95% CI: 0, 1.53].

Способността за мнемонична дискриминация се подобрява в групата, лекувана със спермидин, със среден размер на ефекта (средна разлика = -.11, 95% CI: -.19, -.03, d на Коен = .79, 95% CI: .01, 1.55) . Подобен ефект не е открит в групата на плацебо (средна разлика = .07, 95% CI: -.13, .27, d на Коен = -.20, 95% CI: -.94, .54).“

В отделно проучване, публикувано през 2020 г., включващо по-голяма група възрастни (с лека до умерена деменция), орална добавка от 2-3 mg спермидин показва ясна връзка между приема на спермидин и подобряването на когнитивните способности. Най-същественото подобрение в представянето на теста е установено в групата субекти с лека деменция с увеличение от 2,23 точки (p= 0,026) в мини прегледа на психичното състояние (MMSE) и 1,99 (p= 0,47) във фонематичната плавност. За сравнение, групата, която е имала по-нисък прием на спермидин, показва постоянни или влошаващи се когнитивни резултати.

Този ефект се свързва директно със способността на спермидина да индуцира автофагия, която работи за справяне с невровъзпалението и невротоксичността в мозъка.

 

Против стареене и дълголетие

Според резултатите от лабораторни тестове с животни (гризачи), приемът на спермидин осигурява защита от сърдечни заболявания, води до  удължаване на продължителността на живота, което е свързано с намаляване на сърдечната хипертрофия и забавяне на индуцираната от възрастта диастолна дисфункция.

Авторите на изследването също така демонстрират, че спермидинът осигурява защита на функцията на еластичността и механочувствителността на кардиомиоцитите, поне отчасти, чрез структурно запазване на цитоскелета и миофибрилите, отслабване на възпалението и запазване на дишането на митохондриите, всички от които са от съществено значение за поддържането на сърдечното здраве по време на стареене.

Като обобщение: Спермидинът е добре известен като естествена добавка против стареене. Доказано е, че притежава свойства за подобряване на всички клетъчни процеси, свързани с осигуряването на по-добро здраве и дълголетие.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.