Чували ли сте за тирамина? Това е аминокиселина, която помага за регулиране на кръвното налягане. Намира се естествено в тялото и в определени храни, богати на протеини
Количеството тирамин се увеличава с узряването на храната. Концентрацията на тирамин може да варира поради различните методи на обработка, съхранение и приготвяне и не се намалява при топлинна обработка. Тираминът често се среща във ферментирали, консервирани и развалени храни, където микробите превръщат аминокиселината тирозин в тирамин. Поглъщането на храни с високо съдържание на тирозин при пациенти, приемащи инхибитори на моноаминооксидазата, предизвиква главоболие, замъглено зрение, болка в гърдите и сърцебиене, вътречерепни кръвоизливи и миокардно увреждане.
Храните, в които ще откриете тирамин не са никак малко. Ще ви изброим онези, в които се среща в най-голяма концентрация, а именно:
- Твърди или зрели сирена – чедър, пармезан, горгонзола, камамбер
- Колбаси, пушено или преработено месо
- Мариновани или ферментирали храни (кисело зеле, кисели краставици)
- Сосове (соев сос, сос от скариди, рибен сос, сос мисо и сос терияки)
- Соя и соеви продукти
- Сушени или презрели плодове, като стафиди или сини сливи, презрели банани или авокадо
- Препарати с екстракт от дрожди
- Алкохолни напитки (бира, червено вино, шери и ликьори)
- Неправилно съхранявана или развалена храна
- Кофеинови напитки
Защо и кога да избягваме това вещество?
Лекарствата, наречени инхибитори на моноаминооксидазата (МАОИ), блокират моноаминооксидазата- ензима, който разгражда излишния тирамин в тялото. Блокирането на този ензим помага за облекчаване на депресията и на неврологични разстройства при пациенти с болест на Паркинсон или такива, диагностицирани с множествена атрофия. По този начин, ако по време на лечение с лекарства от този клас, има диета, богата на храни с увеличени концентрации на тирамин, това може да доведе до сериозно повишаване на кръвното налягане, което изисква спешно лечение.
Такива лекарства са селегилин, моклобемид, транилципромин, изокарбоксазид, фенилаланин, тирозин, линезолид, прокарбазин.
Признаците на хипертонична криза могат да включват объркване, силни главоболия, гадене и повръщане, изпотяване и безпокойство, кървене от носа, учестен пулс, болки в гърдите, промени в зрението, затруднения в дишането и др.
Хипертоничната криза след поглъщане на тирамин, наричана още „ефект на сиренето“, става все по-рядка. Повечето документирани случаи се срещат при лица, получаващи инхибитори на моноаминооксидазата, които до голяма степен вече са заменени с по-нови класове антидепресанти с по-голяма селективност и по-малко странични ефекти. И все пак, бъдете внимателни, ако се сблъскате с внезапна хипертонична криза и приемате сходни лекарства. Знаете, че това състояние може да бъде изключително опасно.
Консултирането на пациентите да избягват храни, съдържащи тирамин, когато приемат МАО-инхибитори, си остава стандартна грижа. Те трябва задължително да бъдат инструктирани да водят запис на кръвното си налягане.
Освен всичко друго е добре да знаем и, че тираминът е замесен като потенциален отключващ фактор за мигрена. Тепърва предстоят нови изследвания по темата.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар