×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Замайване на главата


Световъртеж представлява състояние, в което усещаме замайване на главата. Познато е и с медицинския термин вертиго. То се характеризира с илюзията, че около нас всичко се върти или обратно – тялото ни се върти около заобикалящата ни среда. Някои специалисти определят това състояние като подобно на морската болест. Истината обаче е двете съществено се различават. Докато морската болест, макар и да има сходни симптоми с вертиго, винаги има точна и ясна причина и място на проявление. Замайване на главата обаче може да се дължи на различни фактори във външната среда, да е признак или предпоставка на редица здравни проблеми.


Виене на свят – на какво се дължи?

Съществуват редица причини, които могат да предизвикат губене на равновесие. Виене на свят може да е само инцидентно усещане в следствие на фактори от външната среда. Така например, при твърде високо ниво на влагата в помещението, както и при рязката смяна на температурата би могло да се появи виене на свят. То обаче има краткотраен характер. По-важно е да се проследят медицинските причини за виене на свят. Традиционно те се делят на две групи:

  • периферен световъртеж. Той се дължи на смущения в периферната нервна система. Обикновено здравният проблем е в областта на вестибуларния апарат. В тази връзка замайване на главата може да се получи и при проблеми със слуховите органи, включително и ушна инфекция.

  • централен световъртеж. Той намира обяснение в смущение на централната нервна система. Най-често става въпрос на намалена или нарушена функция на мозъка. Причерняване може да се получи и в следствие на заболявания като мигрена и хронични болки в главата, Синдром на Валенберг, малформация тип Арнолд-Киари или множествена склероза.


Замайване на главата – основни симптоми

Освен усещането, че всичко около вас се върти, виене на свят може да бъде придружено и от други симптоми. Понякога те се проявяват заедно, докато в други случаи се редуват през отделните случаи на внезапно прилошаване:

  • гадене;

  • усещане за тежест в тялото;

  • отпадналост;

  • стягане в гърдите;

  • умора;

  • сънливост;

  • нисък пулс;

  • повръщане;

Замайване на главата обикновено се получава сутрин. Когато този симптом се наблюдава нощем обаче може да става дума за сериозно заболяване на сърдечно-съдовата система и дори риск от инсулт и инфаркт.


Лечение при световъртеж

Ключовото в терапията е да се открие неговата причина. Както вече споменахме неколкократно, виене на свят може да е симптом на редица заболявания. Установяването на конкретното състояние, което причинява замайване ще подпомогне на медицинското лице да назначи максимално адекватна и ефикасна терапия. В повечето случаи тя включва медикаменти и добавки, които да послужат за овладяване на заболяването, причиняващо световъртеж. Същевременно съществуват и редица билкови продукти и натурални средства, които могат да облекчат самия симптом виене на свят. Ето някои от най-често препоръчваните:

  • подходящи храни и напитки: чесън, горчица, мед, магданоз, целина, кисело мляко, ябълков или лимонов сок;

  • витамини и минерали: желязо, В12 и витамин С;

  • билки: тиквено семе, синап, градински чай, анасон, мента, глог, валериана, коприва, мента, маточина, джинджифил, гинко билоба, розмарин и други.

При често замайване на главата е от ключово значение навременното посещение в лекарския кабинет. Ефикасната терапия на това състояние е гарантирана само ако се открие неговата първопричина. Ето защо самоинициативата в назначаване на лечение срещу виене на свят не се препоръчва, дори в случаите когато се използват натурални и билкови средства.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.