×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Въглехидратите са един от най-големите ни „врагове“ по отношение на теглото и това всички го знаем. Въглехидратите са съединения, съставени от въглерод, водород и кислород. Те се категоризират като прости или сложни в зависимост от тяхната химическа структура. Простите въглехидрати идват под формата на захари, докато сложните въглехидрати включват нишесте и фибри

Въглехидратите са източник на енергия за тялото и можем да ги открием в храни като тестени изделия, хляб, ориз, захар, плодове, картофи, зеленчуци, но също и в сладкиши и безалкохолни напитки. Дали обаче сме наясно, че има разлика между един и друг вид въглехидрати? Като цяло всички въглехидрати осигуряват нужната енергия за тялото ни, но някои от тях са по-полезни от други. Делят се на бързи и бавни т.е. това са думи, които показват колко бързо или бавно се усвояват захарите в даден въглехидрат.

Всички въглехидрати са съставени от вериги от захари, по-официално известни като захариди (глюкозни единици). Дизахаридите като трапезната захар се състоят от две захарни единици и обикновено се усвояват и абсорбират по-бързо от полизахаридите, които могат да бъдат съставени от стотици захарни единици. Отнема повече време на нашата храносмилателна система, за да разкъса тези дълги вериги. Затова помнете, че естествено срещащите се захари в храните на растителна основа (плодове, зеленчуци, зърнени храни, варива) и в млечните храни не са същите като захарта, добавена към храните.

По какво можем да различим бързите от бавните въглехидрати?

На първо място по т.нар. гликемичен индекс (GI), който класира въглехидратите по скала от нула до 100, въз основа на това как изяждането на 50 грама от въглехидратите в определена храна влияе върху кръвната захар. Храните с висок гликемичен индекс бързо се усвояват, така че те могат да причинят бързо, рязко покачване на кръвната захар. Храните с нисък ГИ отнемат повече време за смилане и усвояване, така че кръвната ви захар се повишава по-бавно.

Както видът на въглехидратите, така и наличието на фибри в дадена храна оказват влияние върху нейния ГИ. Например бялата и кафявата захар, медът, кленовият сироп, меласата съдържат лесно смилаеми дизахариди и не съдържат фибри, така че те са бързи въглехидрати. Продуктите, направени от бяло брашно, също са склонни да бъдат бързи въглехидрати, тъй като брашното е лишено от фибри, които иначе биха помогнали да забавят храносмилането.

Кои въглехидрати са бързи?

Бързо освобождаващите се въглехидрати се наричат прости въглехидрати. Когато се храните с такива, вие повишавате бързо кръвната си захар и получавате бързо освобождаване на енергия. В отговор тялото ви произвежда инсулин, който понижава нивото на глюкозата. Резултатът е, че бързо огладнявате, така че ще трябва да ядете отново. Пшеничните продукти като тестени изделия, бял ориз, картофи, както и бисквити, корнфлейкс, сладолед и бонбони съдържат бързо освобождаващи се въглехидрати. Твърде голямо количество от тези прости въглехидрати може да доведе до висок холестерол, хипертония и затлъстяване. Защо се случва това? Защото бързо освобождаващите се въглехидрати са важни източници на глюкоза, но когато се консумират твърде много, излишната глюкоза се съхранява като телесни мазнини.

Това означава ли, че трябва да избягвате напълно бързите въглехидрати? Не, разбира се. Малка чаша портокалов сок със закуската е полезен избор, въпреки, че портокалът вече не предоставя фибрите, които щяхте да получите, ако беше цял. Добре е да знаете, че начина, по който готвите храни, богати на въглехидрати, също влияе върху това колко бързи или бавни са те. Пастата, приготвена al dente, има по-нисък гликемичен индекс от пастата, приготвена докато не стане много мека, почти на каша. Гликемичният индекс на варените картофи е различен от този на печените картофи, като със сравнително по-нисък такъв са варените.

Яденето на балансирани ястия и закуски, които включват въглехидрати, протеини и здравословни мазнини, намалява общия гликемичен товар на храната и вероятно ще ви помогне да се почувствате по-нахранени и удовлетворени като цяло. Затова просто комбинирайте бързи с бавни въглехидрати, както и въглехидрати с белтъчини и витамини- далеч по-здравословно е от всичко, но по по-малко, отколкото само въглехидрати в по-големи количества, независимо дали са бързи или бавни. Но нека „поговорим“ и за бавните такива.

Кои въглехидрати са бавни?

Бавно освобождаващите се въглехидрати са известни също като сложни въглехидрати. Това са здравословни въглехидрати и те се усвояват много по-бавно в тялото. В резултат на това глюкозата, съдържаща се във въглехидратите, се абсорбира по-бавно и не предизвиква бърз скок на инсулина. Примери за бавни въглехидрати са пълнозърнестите храни, спелтата, зеленчуците, бобовите растения, ядките и плодовете. Тези непокътнати растителни храни съдържат естествените си фибри, които забавят храносмилането. Много от тях също са богати на вода, което намалява количеството въглехидрати на порция. Тези храни също така съдържат изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали, което допълнително допринася за тяхното качество. Когато ядете продукти с бавно освобождаващи се въглехидрати и ги комбинирате с протеини и мазнини, вие се храните здравословно и намалявате риска от затлъстяване, тъй като глюкозата от бавните въглехидрати се абсорбира по-бавно в тялото ви.

Важно е да знаете, че бавните въглехидрати, които имат и по-нисък ГИ спомагат за:

  • намаляване чувството на глад и засилване на метаболизма на мазнините
  • подобрен кръвен поток поради повишената еластичност на кръвоносните съдове
  • намаляване на лошия холестерол
  • поддържане на енергийните нива, което води до повишена бдителност и по-добра когнитивна ефективност

Относно енергията при спортуване

Въглехидратите са предпочитаният източник на енергия за физическа активност, но не и единственият. Когато тренирате с висока интензивност, складираните въглехидрати или гликоген осигуряват „гориво“ за около 20 минути. Но по време на дълги, стабилни бягания, запасите от гликоген доставят енергия за приблизително 90 до 120 минути. Разликата се дължи на връзката между интензивността на упражненията и източника на енергия. Използвате по-висок процент калории от мазнини по време на бягане на разстояние, отколкото по време на по-бързо бягане на 50 метра, например. За да определите броя на въглехидратите, които изгаряте по време на бягане, трябва да имате предвид няколко фактора. Вашата скорост и разстояние влияят на общия брой калории, които изгаряте по време на бягане, както и на процента въглехидрати и мазнини, използвани за захранване на тренировката. Друг фактор, който допринася за количеството изгорени въглехидрати, е вашето телесно тегло. За да определите количеството въглехидрати, които изгаряте по време на бягане, въз основа на прогнозния ви разход на калории, трябва да знаете приблизително какъв процент от изразходваните калории идват от въглехидрати.

Необходимо е да знаете, че въглехидратите изискват по-малко кислород за изгаряне от мазнините. Спринтът например, може да използва гориво изключително от въглехидрати, но може да се поддържа само за кратки периоди поради ограниченията на кислорода.

Според Световната Администрация по храните и лекарствата, дневната стойност на въглехидратите е около 300 грама за човек, който приема по около 2000 калории на ден. Индивидуалните калорични нужди обаче варират в зависимост от възрастта и нивото на активност. Консумирането на храна възможно най-близо до естествената й форма е препоръчително и ще ви помогне да избегнете консумацията на много добавени захари. Диетичните насоки за американците в периода 2015-2020г. гласят, че по-малко от 10 процента от дневните калории трябва да идват от добавени захари. Има храни, които не съдържат захари (въглехидрати). Хубаво е по-често да посягате към тях. Такива са месото, рибата, мидите и ракообразните, маслото и яйцата. Що се отнася до ГИ, препоръчваме ви храни с индекс до 50- тук се включват броколи, сладки картофи, авокадо и леща. ГИ между 50 и 70 имат пълнозърнестите тестени изделия, зърнените храни, ананасът, бананите и др. И още нещо, което да ви припомним от предишна статия- приемът на бързи въглехидрати (най-вече сладкиши) често води до пристрастяване, а недостигът на магнезий в тялото силно увеличава желанието за сладки храни. Затова преди да посегнете към бързите въглехидрати с висок гликемичен индекс, първо се уверете, че си набавяте достатъчно от този минерал чрез по-полезни източници като спанака, авокадото, бадемите, тиквените семки и по-мазните видове риба.


Източници: 

https://www.livestrong.com/article/292776-one-gram-of-carbohydrates-has-how-many-calories/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325586#low-gi-cereals

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Петрова и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.