- Соня Атанасова
- Здраве и красота , Здравословно хранене
- 1 коментари
Леблебията, известна още като нахут, е растение от семейство Бобови. В ядките на нахута се съдържат много протеини, манган и витамин Е. Отличават се с много ниско съдържание на мазнини. Всичко това прави нахута особено подходящ за горещите летни дни.Ако сте решили да отслабвате, трябва да знаете, че нахутът може да ви бъде от полза и в този случай – съдържанието на фибри в ядката, е изключително високо.
Нахутът е ефективен източник на антиоксиданти и ценни хранителни вещества, които доставят на организма най-необходими компоненти. Една шепа нахут дневно ви осигурява достатъчно количество енергия.
В древността са смятали, че нахутът повлиява добре храносмилателната дейност, както и че нахутените компреси действат благотворно на кожата, предпазвайки я от заболявания, поява на брадавици и различни възпаления.
Внимание: нахутът съдържа високи нива на пурини, чиито прекомерен прием води до производството на пикочна киселина. Пикочната киселина може да провокира състояния като подагра и камъни в бъбреците. Поради тази причина, страдащите от подагра или бъбречни проблеми не бива да прекаляват с консумацията на леблебия.
Продукти от леблебия:
- фалафели – предлагат се в арабските закусвални по бързо хранене
- печена леблебия – за много хора, това е любимо мезе
- варен консервиран нахут
- брашно от нахут (има го в диетичните магазини)
- кафе от леблебия – доста добър безкофеинов заместител на традиционното кафе
- кълнове от леблебия.










Коментари (1)
Нов коментар