×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Протеините (белтъчини) са един от трите основни макронутриента (основни хранителни вещества). Чрез храната, заедно с другите два – въглехидратите и мазнините, телата ни получават енергия и градивен материал. Протеините са най-важния компонент от гледна точка на това, че представляват основния структурен материал, от който са изградени клетките, тъканите и органите. Благодарение на тях организмът расте, развива се и се обновява. При изключването или липсата на протеиновия компонент на храната се наблюдава недохранване и сериозни смущения в растежа и функционирането на органите и мускулите, понякога дори и такива, които застрашават сериозно здравето и живота на лишения от протеини. Протеините се характеризират с това, че тялото не може да си ги изгради само от другите хранителни компоненти, докато въглехидратите и мазнините могат да бъдат образувани от всеки един от трите макронутриента. Ето защо протеините трябва задължително да бъдат доставяни редовно чрез източниците, които са богати на тях. По отношение на качеството на протеина източниците му се разделят на 2 типа – пълноценни и непълноценни.

Източници на протеини:

Пълноценни протеини – месо: свинско, телешко (говеждо), конско, заешко, пуешко, пилешко (въобще птиче) месо, яйца, извара, сирене, кашкавал, кисело мляко, прясно мляко, соеви продукти, риба ( най-богати на протеин са скумрия, паламуд, херинга, сьомга), колбаси (които все пак не са за предпочитане поради високото съдържание на мазнини, сол и различни технологични добавки);

Непълноценни протеини – всички протеини в растителните храни с изключение на соята. Най-богати на протеин са фасул, грах, леща, ядки, гъби, семена, житни култури.

Структура на протеините:

Протеините са сложни биомолекули, които на първично ниво са изградени от структурни блокове, наречени аминокиселини. След поглъщането на протеиновата храна, тя се разгражда в храносмилателната система до основните си компоненти – пептиди и аминокиселини, които след навлизането им в кръвообращението биват доставени до всички клетки в тялото. Пълноценността на протеините се определя от техния аминокиселинен състав. Основните аминокиселини са 20 на брой като 8 от тях са незаменими (това са: Метионин, Треонин, Триптофан, Лизин, Фенилаланин и една група от 3 аминокиселини от особен интерес във фитнес средите – Левцин, Изолевцин и Валинн). Това означава, че ако заменимите 12 аминокиселини могат да се превръщат от една в друга или организмът може да се „справи“ и без някоя от тях, то за 8-те есенциални аминокиселини е задължително да бъдат приемани редовно храната, тъй като няма друг начин, по който организмът да се снабди с тях.

Втора част на статията може да прочетете тук

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.