Search
Филтрирай по...

Заредете се с антиоксиданти през лятото

През лятото, когато навън напича, никак не е приятно да стоим до нагорещената печка и да готвим часове наред сложни и тежки с много калории блюда. Направете точно обратното – включете в менюто леки и полезни храни, защото тъкмо през лятото изобилието от продукти за тях е огромно, съветва newhope360.com. Ето няколко ястия за лятна трепезата.

Гаспачо. Едно скорошно изследване, публикувано в Списанието за земеделието и храните (САЩ) посочва, че органичните домати имат по-висока антиоксидантна стойност в сравнение с конвенционалните домати. Така че не забравяйте да купувате биологични продукти (в България това са домашните домати, разбира се),  за да бъде вашето гаспачо заредено с антиоксиданти.

Салати. Не пропускайте нищо зелено, което ви се мярне пред очите. Зелениите  са отлични източници на фибри, фолиева киселина и каротеноиди, които намаляват риска от развитие на някои видове рак. В дресинга за овкусяването им не забравяте да сложите зехтин.

Плодовете. Те са прекрасен и ароматен десерт за лятото, а защо не и лека вечеря. Плодове са богати на антиоксидантни свойства, имат  високи нива на антоцианидини и флавоноиди, две вещества, които забавят стареенето. Тези вещества се съдържат в най-концентриран вид в плодовете на зърна: ягоди, боровинки, малини, къпини, касис. Те са походящи и за направата на всякакви разхладителни сокове и шербети, които са много по-полезни от газираните напитки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top