Search
Филтрирай по...

Манган


Манганът (Mn) е минерал, който участва в много ензимни системи в организма. Той активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, в това число витамин А, В1 и С. Той е катализатор на синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите като не на последно място участва и в производството на половите хормони и поддържането на репродуктивното здраве. Манганът е от съществено значение за образуването на тироксин – главният хормон на щитовидната жлеза, който гарантира нормалното функциониране на централната нервна система.

Дефицитът на манган води до повишаване на нивата на кръвната захар и до рисково понижаване на тези на „добрия” холестерол, както и до нарушаване на функциите на репродуктивната система. Острият недостиг на този микроелемент може да доведе до сериозно разстройство на координацията на движенията на крайниците, съчетано с увреждане на малкия мозък, гръбначния мозък и нервите, състояние, известно като атаксия.

Поради разнообразните функции на мангана в човешкия организъм балансираният му прием играе важна роля в терапията на редица заболявания като астма, диабет, епилепсия, множествена склероза и др. Сред другите му полезни действия са и отстраняване на умората, ускоряване на мускулните рефлекси и превенция на остеопорозата. Той спомага за заздравяването на хрущялните тъкани, което го прави изключително важен компонент на диетата на хора, страдащи от ставни заболявания. Поради прякото си участие във функционирането на централната нервна система манганът подобрява паметта и намалява нервната раздразнителност.

Редица храни са отличен естествен източник на манган. Сред тях най-богати на този микроелемент са синап, зеленолистните зеленчуци като къдраво зеле, марули, спанак; плодове като малини, ягоди, ананас, грозде, както и подправките канела, мащерка, мента и куркума. Богати на манган са и пълнозърнестите житни храни, кафявият ориз и ядките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top