×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
 

Здравословно Хранене


Ако познавате технологията на стомашно-чревния тракт, ще ви бъде по-лесно да се храните в съответствие с нея. И ако по-рано сте имали някакви храносмилателни нарушения, то те постепенно ще отшумят, а вашият стомах ще заработи нормално.

Няколко съвета за здравословно хранене:


 

Не пийте нищо по време на хранене .


За да преработи приетата храна, нашия организъм синтезираопределено количество храносмилателни ензими. Когато пием вода (мляко, компот и др.) непосредствено преди или по време на хранене, ние „отмиваме” тези ензими и те преминават в долните отдели на стомашно-чревния тракт. В резултат храната или застоява в стомаха, докато организма не синтезира нова порция ензими, или преминава в долните отдели преди да бъде преработена. Това на свой ред води до гниене и бактериално разлагане, както и абсорбиране на разпадни продукти в кръвта. В отговор на това организмът започва да изразходва енергия за синтез на допълнително количество ензими и за обезвреждане на гнилостните продукти от приетата храна. Това на свой ред предизвиква пренапрягане на секреторния апарат на стомаха и червата, който вместо нормалните 700-800 милилитра стомашен сок започва да секретира до 1,5-2 пъти повече. В следствие на всичко това с времето се развиват различни стомашно-чревни нарушения, сред които язва на стомаха и дванадесетопръстника. За да избегнете възможнит нарушения и да осигурите нормална работа на стомашно-чревния си тракт, пийте течности поне 10-15 минути преди, но никога по време на хранене.

Не пийте нищо 1-2 часа след хранене.


В зависимост от вида на приетата храна престоява в стомаха около 2-3 часа, а в тънките черва около 4-5 часа. Приблизително след 2-4 часа храносмилателният процес набира сила в червата, където се осъществява преработване и усвояване на съдържащите се в храната питателни вещества. Изпитата в този период течност не само разрежда стомашния сок, но и отмива хранителните вещества преди пълното им усвояване. По този начин вместо да захраним своя организъм, ние подхранваме бактериите, предизвикващи процеси на гниене в червата.Ако изпитвате затруднение да ограничите приема на течности непосредствено след хранене и ви мъчи силно чувство за жажда, изплакнете устата си с вода, а след това изпийте 2-3 малки глътки.

Дъвчете старателно храната.


Продължителното дъвчене дава възможност на слюнчените жлези да пречистят храната от токсини и други ненужни вещества. Този процес се осъществява с помощта на бактерицидното вещество – лизозим, неутрализиращо тяхното негативно въздействие. Освен това, дъвкателният процес е необходим за усилване на перисталтиката. Лошо сдъвканата храна затруднява процеса на храносмилане и води до отлагане на твърди фекални маси в дебелото черво, наречени фекални камъни.

Яжте само когато се чувствате добре.


Умората, болките, страхът, безпокойството, депресията и гневът понижават синтеза на стомашни сокове и водят до забавяне или до пълно спиране на перисталтиката. Смехът и шегите на масата способстват за отпускане и успокояване. Ако изпитвате емоционално напрежение, пропуснете едно или няколко хранения, докато не почувствате, че вече сте напълно спокойни. Ако чувствате умора, си починете преди да седнете на масата.

Не приемайте прекалено гореща или прекалено студена храна, а също така „екзотична” храна в големи количества.


Храносмилателните ензими започват да работят пълноценно, когато храната, която сме приели, достигне до температурата на нашето тяло. Това означава, че прекалено студените или прекалено горещите храни водят до забавяне процеса на храносмилане. Приемайте храни и напитки с умерена температура и не прекалявайте с необичайната за вас храна. Въвеждайте „екзотичните” продукти в менюто си постепенно като увеличавате техния прием малко по малко.

Яжте само когато наистина сте гладни.


Естественият глад трябва да се различава от лъжливия и патологичния. Истинското чувство на глад се появява тогава, когато храната е преминала през всички етапи на смилане и усвояване, а концентрацията на хранителните вещества в кръвта е намаляла. Лъжливото чувство на глад се появява, когато са налице някакви стомашно-чревни нарушения. При правилно и балансирано хранене това патологично чувство изчезва.

Прочетете още: 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.