Search
Филтрирай по...

Витамин B3 (Ниацин)

Витамин B3 (Ниацин)
Витамин B3 (Ниацин)

Гаранция за емоционално здраве!

Витамин B3, или ниацин, е един от най-стабилните витамини от В групата, устойчив на топлина, оксидация и алкали. Играе важна роля в производството на енергия като участва в метаболизма и синтеза на мазнини и въглехидрати. Витамин B3 е необходим за нормалното функциониране на храносмилателните органи, нервната система, кожата, както и за синтеза на някои полови хормони (като тестостерон, естроген и инсулин).

Лекият дефицит на витамин B3 може да доведе до облагане на езика, разранявания в устата, раздразнителност, нервност, кожни лезии, диария, разсеяност, безсъние, хронично главоболие, нарушения в храносмилането, както и до анемия. При по-сериозен недостиг може да проявят продължителна неврастения, психически разстройства, депресия, душевно униние и дезориентация.

Витамин В3 е важен за правилното кръвообращение и здравословното функциониране на нервната система. Той поддържа нормалните функции на стомашно-чревния тракт и е от съществено значение за правилния метаболизъм на протеините и въглехидратите. Той помага да се поддържа здрава кожа. Ниацинът разширява кръвната капилярна система, подобрява кръвната циркулация и намалява повишеното кръвно налягане и нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта като косвено предотвратява и намалява пристъпите на мигрена. Помага за облекчаване на болки при стомашни язви и отстраняване на неприятния дъх в устата.

По принцип, месото и рибата са по-добри източници на ниацин от растителните продукти. Храните от животински произход, богати на този витамин, са овчи черен дроб, постно месо, скариди, свинско и краве мляко. Вегетарианските източници, богати на витамин В3 са ориз, трици, пшеница, фъстъци, слънчогледови семена, бадеми и листни зеленчуци като ряпа и цвекло, както и листата на морковите, дивата лоза и целината. Дрождите и триците са добри естествени източници на този витамин, но премахването на дрождите от смилането на пшеницата води до значително снижаване на съдържанието на ниацин в бялото пшенично брашно.

Ревита Ви препоръчва:

Всички продукти с Витамин B

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top