Search
Филтрирай по...

Полимиозит

ПолимиозаТова е заболяване на мускулите, свързано с възпаление на мускулните фибри. Все още не е известна причината за болестта. Има доказателства, че наследствеността е от съществено значение. Заболяването започва, когато белите кръвни клетки неочаквано атакуват мускулите. Обикновено са засегнати мускулите на торса, в резултат на което се наблюдава сериозно изтощаване. Полимиозитът е хронично заболяване с периоди на обостряне на симптомите и периоди на тяхното стихване. Заболяването се среща малко по-често при жените. Засяга всички възрастови групи, но най-често засегнати са хората в детска и младежка възраст. Полимиозитът може да бъде свързан с обрив на кожата и тогава говорим за дерматомиозит. Рядко появата му е свързана с ракови заболявания, лупус и ревматоиден артрит.

Симптомите на полимиозита най-често се свързват с мускулна умора. Развитието на болестта може да бъде постепенно или внезапно. Мускулното безсилие е свързано със затруднено ставане, изкачване на стълби или повдигане на раменете. Може да се появят и затруднено преглъщане и повдигане на главата от възглавницата. При някои хора се наблюдават мускулни болки при докосване. Освен това пациентите страдат от умора, общо неразположение, загуба на килограми и слабо повишена температура. При дерматомиозита може да се появят морави кръгове около очите, придружени с оток. Възможно е и слабо зачервяване в областта на ставите на пръстите, лактите, коленете, лицето, врата и деколтето. Проблемите, свързани със сърцето и белите дробове могат да доведат до аритмия, заболяване на сърцето и затруднено дишане.

Заболяването се диагностицира с помощта на подробно разглеждане на симптомите и кръвни изследвания. Изключително полезна за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата е електромиограмата и ядрено-магнитния резонанс. Възможно е да се прибегне и до мускулна биопсия.

Лечението на заболяването е свързано с приема на кортикостероиди, които намаляват възпалението на мускулите. За съжаление обаче те имат много сериозни странични ефекти. При пациенти, при които заболяването не се повлиява от кортикостероидите, се прилагат имунопотискащи лекарства. И не на последно място трябва да се посочи значението на физиотерапията при лечението на болестта. Нейното приложение е специфично за всеки отделен индивид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top