Search
Филтрирай по...

Хистидин


Хистидинът е незаменима аминокиселина, която участва участва в растежа и възстановяването на тъканите на човешкия организъм. Той е от изключително значение за образуването на белите и червените кръвни телца и отговаря за реакцията на имунната система при възникването на алергии. Хистидиновият баланс в организма е пряко обвързан с баланса на централната нервна система и гарантира добро психическо и физическо здраве. Клиничните проучвания сочат, че хистидинът действа като естествен детоксикатор като защитава организма от радиация и тежки метали и спомага за изхвърлянето им чрез стимулиране на производството на стомашни сокове, необходими за нормалното храносмилане.

Поради специфичните си функции хистидинът в организма трябва да се намира в постоянен баланс. Недостигът на аминокиселината може да доведе до нарушения в работата на слуховия нерв, както и до развитието на ревматоиден артрит. От друга страна, тъй като е с доказан ефект върху централната нервна система, хистидинът в по-големи количества би могъл да предизвика психични нарушения като тревожност и биполярно разстройство.

Счита се, че хистидинът има положително влияние върху заболявания на слуховия нерв, анемии, алергии, ревматоиден артрит и други възпалителни реакции на организма. Редица изследвания доказват и важността му за поддържането на сексуалната функция, тъй като хистидинът е свързан със синтеза на друго вещество – хистамин, който е необходим за стимулирането на сексуалната възбуда. Освен това, хистидинът играе важна роля в поддържането на доброто състояние на кожата, като подпомага възстановяването й при дерматити и способства естествената защита от UVA/UVB лъчението на слънцето.

Подобно на други аминокиселини, хистидинът се намира в много високо протеинови храни, като месо и млечни продукти, както и под формата на зърна като ориз, пшеница, ръж.

Ревита Ви препоръчва:

Ленена пудра, 454 mg

Коноп & протеин & фибри, 454 mg

Алайв мултивитамин, 1g

2 thoughts on “Хистидин”

 1. Емил Руйнеков

  Здравейте,

  Бих искал да Ви попитам знаете ли доколко хистидинът може да повлияе на увреден (от няколко години) слухов нерв?
  Класическата медицина отрича каквито и да било методи за лечение на слухов нерв, но в Интернет прочетох, че се препоръчва Алое Аборесценс, една от съставките, на което е хистидин.

  Предварително благодаря за отделеното време.

  Поздрави,
  Е. Руйнеков

  1. Здравейте Емил,

   Не бях чувала за подобно лечение, но след преглед в интернет също намерих статии, в които се споменава хистидинът като лек. Но не съм толкова компетентна и смела, за да твърдя със сигурност. Съжалявам, че не мога да съм ви от полза!

   Поздрави и спокоен ден!

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top