
Пет от тези растителни монозахарида са галактоза, глюкоза, маноза, ксилоза и фукоза. Останалите 3 могат да варират в зависимост от източника – арабиноза, глюкозамин и рамноза или N-ацетилгалактозамин, N-ацетилглюкозамин и N-ацетилневраминова киселина.
Приемът на добавки от тези гликонутриенти е свързан с недостатъчното им набавяне чрез храната и с частичната им липса в част от плодовете и зеленчуците.
Съществуват и доводи против допълнителния прием на тези вещества. Те са свързани с факта, че при нормално хранене много рядко се наблюдава недостиг на гликонутриенти. Изключение представляват само хората с неправилно хранене, които обаче стават все повече при съвременния начин на хранене. Човешкото тяло има способността да превръща захаридите в различни форми в зависимост от нуждите на организма.
Направени са множество изследвания, доказващи полезното действие на гликонутриентите:
- астма – изследване върху 87 деца с астма, при което лечението им включва фитонутриенти или гликонутриенти. След 6-месечно лечение станало ясно, че децата имат улеснено издишване, но не може да се говори за цялостно подобрение на състоянието.
- циститна фиброза – изследване със 108 души показва, че 90.7% от тях имали подобрение в симптомите на заболяването, но са необходими по-задълбочени изследвания.
- миастения гравис – 52-дневно изследване върху 19 пациенти с това заболяване показва подобрение в състоянието на пациентите – подобрение в продуктивността им, качеството на живот, повишаване на енергийните нива. Отново са необходими по-задълбочени изследвания, за да се докаже точно кои съставки водят по подобряване на състоянието.
- мозъчна активност – проведено е изследване за въздействието върху мозъка при единичен прием на гликонутриенти при 20 студента в добро здраве. Резултатите показват, че значително се повишава честотата на 3 вида вълни в мозъка – тета, алфа и бета – които са свързани с вниманието и будността.
- памет – изследване върху 62 студента показва по-добро възприемане и запаметяване на информация след прием на гликонутриенти.
Резултатите от различни изследвания не могат категорично да докажат ползите от приема на гликонутриенти. Само бъдещето ще покаже къде е тяхното място в света на хранителните добавки.
Коментари (0)
Нов коментар