Search
Филтрирай по...

Хормонален дисбаланс и естрогенна доминантност – как да си помогнем с природни средства

Дииндолилметан (ДИМ) е един от най-ценните компоненти в състава на кръстоцветните зеленчуци. Основната му полза е, че балансира хормоналния фон. 

Хормонален дисбаланс
Кои природни средства са полезни при хормонален дисбаланс

Естрогенната доминантност е едно от най-честите нарушения, свързани с хормонален дисбаланс. Научете кои са симптомите на това състояние и кои природни средства могат да помогнат!

Естрогенът е стероиден полов хормон с изключителна роля за човешкото здраве. Нарушенията в синтеза му могат да доведат до редица здравословни проблеми, сред които е и естрогеновата доминация – състояние, характеризиращо се с повишени естрогенови стойности и ниски нива на хормона прогестерон, който действа като антагонист на естрогена.

Естрогенна доминантност – симптоми

Проявите при завишени стойности на естроген са различни при двата пола.

У жените те се изразяват в нередовност на менструалния цикъл, репродуктивни проблеми, наддаване на тегло, подуване на корема, умора, чести промени в настроението.

Обикновено жените усещат симптомите на повишен естроген в периода преди менопаузата, когато виновник за това е естрон Е1 – вид естрогенов хормон, съществуващ под няколко различни форми, по-неблагоприятните от които са – 16α-хидроксиестрон и 4-хидроксиестрон. Именно те се свързват с неконтролирано високите нива на естроген в тялото и предизвикват промени в тъканите в областта на гърдите, щитовидната жлеза, матката и яйчниците.

При мъжете индикациите за повишени нива на естроген включват нарушения във функциите на простатата, понижено либидо, наддаване на тегло и увеличаване на мазнините в коремната област, косопад, мускулна слабост.

От какво се влияят нивата на естроген

Ендогенни фактори. Тук основна роля играят нарушенията във функциите на надбъбречните жлези и стресовият хормон кортизол. Кортизолът и прогестеронът имат сходна химическа структура. В случаите, когато тялото е изложено на силен стрес, е склонно да преобразува прогестерона в кортизол. След като прогестеронът бива преобразуван, неговите нива спадат рязко и това може да стимулира развитието на естрогенова доминация.

Екзогенни фактори. През последните десетилетия темата за съдържанието на хормони, антибиотици и други опасни вещества в храната и продуктите от бита става все по-популярна. Част от тях са и ксеноестрогените – т. нар. „химични хормони“, чиито източник са много от пластмасовите изделия, някои видове козметика, пестицидите, използвани за обработка на плодовете и зеленчуците, и др. Ежедневният досег с външни източници на естроген и съдържащите се в тях химикали се свързва с много от „модерните“ болести на нашето време – диабет, инсулинова резистентност, затлъстяване, хормонален дисбаланс. 

Кои природни средства помагат при естрогенна доминантност

Доказано е, че един от успешните подходи за регулиране прекомерно високите нива на естроген е чрез спазване на хранителен режим, богат на кръстоцветни зеленчуци – броколи, къдраво зеле, аспержи, рукола, спанак, зеле, брюкселско зеле и др.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат витамини, минерали, фибри и биоактивни съединения с мощни хормонорегулиращи, противоракови и противовъзпалителни свойства.

3,3`-Дииндолилметан (ДИМ) е един от най-полезните компоненти в състава на кръстоцветните зеленчуци. Представлява органично съединение, образуващо се при разкъсване на растителните тъкани по време на дъвчене и при храносмилането на индол-3-карбинола (I3C) – биоактивната субстанция, съдържаща се в зеленчуковите растения от сем. Кръстоцветни.

Най-съществени са ползите на ДИМ при хормонален дисбаланс – в организма дииндолилметан действа като модулатор на естрогена – подпомага полезните му функции или блокира вредното му въздействие, когато нивата му са по-високи от нормалното и доминира над прогестерона.   

Уверете се в ефектите на дииндолилметан с помощта на природния продукт ДИМ Плюс!

DIM-plus™ Estrogen Metabolism/ ДИМ-плюс™ е натурална формула, съдържаща дииндолилметан с гарантирана фармакологична активност. Предлага се под формата на вегетариански капсули, в която се съдържат:

  • Indolplex® Дииндолилметанов комплекс (BR-DIM® или BioResponse DIM);
  • Protectamins® патентована смес екстракти от кръстоцветни зеленчуци – спанак, броколи, зеле; токоферсолан – комплекс на витамин Е със соеви фосфолипиди, който подобрява усвояването и бионаличността на дииндолилметана.

Какво е INDOLPLEX® – източник на патентована форма на дииндолилметан с оптимална бионаличност. Защитена е с US Patent 6.086.915 като запазена марка на компанията BioResponse L.L.C.

Включеният в ДИМ Плюс™ дииндолилметан е оригиналният патентован екстракт BioResponse-DIM® Complex, с който са проведени клиничните проучвания, доказващи ползите на диинодилметана.

BioResponse-DIM® Complex е вложен в специални микрокапсули, защитени с патентованата технология Phytosorb®. Това е единствената микрокапсулирана форма, за която клиничните проучвания доказват, че увеличава бионаличността на дииндолилметана след прием.

Какво е PROTECTAMINS® – източник на патентована смес екстракти от кръстоцветни зеленчуци (спанак, броколи и зеле). Притежава антиоксидантни, естрогеномодулиращи и кардиопротективни свойства, и предоставя максималните ползи от зеленчуците и техните ценни компоненти.

Как действа DIM-plus™ Estrogen Metabolism

  • Възстановява равновесието между естрогени и прогестини, и понижава нивата на излишния естроген.
  • Стимулира естрогенния метаболизъм в посока към „добрия” 2-хидроксиестрон.
  • Осигурява ползи при състоянията, провокирани от естрогенна доминантност  – предменструален синдром (ПМС), болезненост в гърдите, кисти на яйчниците, акне, миома, ендометриоза, инфертилитет.
  • Проявява антиандрогенни свойства.
  • Допринася за облекченото преминаване през периода на менопаузата като намалява нощното изпотяване и горещите вълни, подпомага качеството на сексуалния живот.
  • При мъже: благодарение на естроген-регулиращите си свойства, облекчава симптомите при доброкачествена хиперплазия на простатата, подпомага сексуалната функция и допринася за поддържане на нормално телесно тегло.

ДИМ Плюс™ е произведен в съответствие с официалния производствен стандарт за Добра производствена практика (GMP). Притежава NSF (National Sanitation Foundation) сертификат, удостоверяващ, че съставките му са одобрени за употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и са безопасни в препоръчаните дози.

Опаковката съдържа 60 V-капсули. Дозировка. Жени: по 2 капсули дневно с храна. Мъже: по 2 капсули 2 пъти дневно с храна.

Производител: Nature’s Way – американска компания с повече от 50 години опит в производството на натурални продукти за здраве.

Прочетете още: 

Свързани продукти

Още по темата

Global healing - хранителни добавки
Грижа против стареене

Global Healing – глобално изцеление от нулата

Global Healing е американска компания за производство на висок клас натурални продукти за здраве. Неин основател е д-р Едуард Груп, чието образование включва както традиционна специалност – хиропрактика, така и алтернативна – натуропатия. Той също така

Прочетете повече »
Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top