Бронхиектазна болест. Народни методи за лечение.

Броенхиектазна болестБронхиектазна болест – представлява необратимо разширяване (бронхиектазии) на бронхите, съпроводено от остро или хронично възпаление на бронхиалната стена и заобикалящата бронхите тъкан.

Фактори, способни да провокират развитието на бронхиектазии са някои наследствени заболявания (муковисцидоза, имунодефицитни състояния, синдром на Картагенер) и гнойни процеси в лумена на бронха, водещи до деструктивни изменения на бронхиалната стена и загуба на еластичност на бронхите.

Важно значение за развитие на бронхиектазна болест имат също факторите, нарушаващи проходимостта на бронхите и провокиращи застой на бронхиален секрет, които могат да се наблюдават при пациенти с хроничен бронхит, хронична пневмония, пневмокониози и туберкулоза на белите дробове.

Заболяването се характеризира с продължително протичане с рецидиви и периоди на изостряне през пролетта. Периодите на изостряне обикновено са свързани с преохлаждане, грип или респираторни инфекции.

Бронхиектазиите се делят на:

 • първични – предшестват развитието на хронични заболявания на бронхите,
 • вторични – възникват като усложнение на хронични белодробни заболявания

и

 • едностранни,
 • двустранни.

В зависимост от формата на разширението на бронхите се различават:

 • цилиндрични,
 • торбовидни и
 • смесени бронхиектазии.

Според тежестта на заболяването се различават:

 • лека,
 • изразена и
 • тежка форма.

Клинична картина

В началните етапи на заболяването се наблюдава упорита мокра кашлица и кръвохрачене. В долните отдели на белите дробове възникват непостоянни локални хрипове.

Постепенно мократа кашлица се превръща в основен симптом, който се изостря при промяна положението на тялото и в ранните часове на денонощието. Появяват се болки в гърдите. Често пациентите се оплакват от главоболие, висока температура, обща слабост, раздразнителност и диспепсични явления.

В периодите на изостряне при преслушване (аускултация) се наблюдават сухи и влажни хрипове. При изследване на кръвта се установява увеличена скорост на утаяване на еритроцитите.

В ранните стадии на бронхиектазната болест външният вид на пациентите няма характерни особености. С напредването на болестта кожата на болните започва да потъмнява, а лицето отича. Този последен симптом е свързан с наличието на интоксикация и хипоксемия.

Усложнения на бронхиектазната болест:

 • белодробен емфизем;
 • белодробна недостатъчност;
 • бронхиална астма;
 • масивни белодробни кръвоизливи;
 • плеврален емпием и др.

Лечение

Консервативни методи за лечение на бронхиектазна болест

 • антибактериална терапия (антибиотици, сулфаниламиди).
 • прием на протеолитични ензими (трипсин, химотрипсин);
 • терапия с муколитични средства (ацетилцистеин, бромхексин);
 • анаболни хормони, витамини С, В;
 • иммуностимулираща терапия.

Народни средства за лечение на бронхиектазна болест:

 1. 2 части подбел, 1 част риганова трева и 2 части лайка се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ.

Да се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. 300 гр. мед, 1/2 чаша вода, лист на алое – нарязан на дребно, се варят 2 часа на слаб огън.

Охладената смес се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно.

 1. Равни части от ледум палустре (блатна трева), брезови пъпки, жълта комунига, корен от ружа и корен от бял оман се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ.

Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 1. Равни части от дъбова кора, риганова трева, лечебна пищялка (корен), жълт кантарион (трева), невен (цвят), калина (кора), листенца дребноцветна върбовка, детелина (цвят) се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ.

Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 1. Смесват се равни части от червена боровинка, коприва (трева), блатен тъжник (цвят), лавров лист, ленено семе, липов цвят, листа от малина. 2 супени лъжици от предварително смляната в кафемелачка смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя да престои в термос за една нощ.

Приема се по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. Смесват се 1/2 част копитник, 1 част листа от малина, 1 част листа от шапиче, 2 части листа от подбел, 2 части ментова трева, 1 част корен от глухарче, 1 част очанка (трева). 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вода и се оставят в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. Смесват се и се смилат в кафемелачка 1 корен от иглика, танацетум (цвят), 2 части живовляк (лист), 1 част дяволска уста (стрък), 1 част лайка, корен от гръцка валериана. 2 супени лъжици от смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. Смесват се 3 части листа от касис, 2 части сладък корен (сладник), 1 част борови пъпки, 1 част бял равнец (трева), 1 част плодове от копър. Предварително смляната смес се залива с 0.5 л вряла вода и се оставя в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5-2 месеца.

 1. Смилат се в кафемелачка 2 части трицветна теменуга (трева), 2 части полски хвощ (трева), 2 части мащерка (трева), 3 части шипка (плод), 1 част евкалипт (листа). 2 супени лъжици от смляната смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5 месеца.

 1. Смилат се равни части от корен от ружа, ледум палустре (блатна трева), брезови пъпки, корен от бял оман, жълта комунига (трева), риганова трева, мента (трева), змийско мляко (трева). 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 1. Смесват се равни части от бял равнец (трева), невен (цвят), подбел (листа), жълт кантарион (трева), мащерка (трева), плодове от копър. 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.

Отварата се приема по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца

 1. Смесват се и се смилат равни части от трева от трицветна теменуга, лайка, корен от гръцка валериана, коприва (трева), корен от бял оман, листа от дребноцветна върбовка. 2 супени лъжици от получената смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

 1. Смесват се равни части от брезови пъпки, риганова трева, дъбова кора, борови пъпки, живовляк, шипка (плод), глог (плод), офика (плод). Сместа се смила в кафемелачка и се залива с 0.5 литра вряла вода. Оставя се в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

 1. Смилат се 4 части ледум палустре (блатна трева), 1 част брезови пъпки, 2 части риганова трева, 1 част коприва (листа). 2 супени лъжици от смесените билки се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят да престоят една нощ.

Приема се по 1/4 чаша 4 пъти дневно в продължение на 1.5-2  месеца

За деца отварите се приготвят в доза: 1/2-1 ч.л. билкова смес – за деца до 1 година; 1 ч.л. – за деца до 3 години; 1 десертна лъжичка – за деца от 3 до 6 години; 1 с.л. – за деца до 10 години.

Продължителността на билковото лечение е 1.5-2 години; отварите се редуват през 2 месеца.

Препоръчват се инхалации с ефирни масла от кедър, анасон, мента и жълт кантарион.

Забележка! Преди провеждане на билкова терапия се консултирайте със специалист! Желателно е да се запознаете с противопоказанията на всяка билка.

Коментари

 1. Здравейте,
  имам вродени бронхиекстазии и от една година често кръвохрачене. Казват, че долният ляв дял на десния бял дроб не диша и е добре да се отстрани. Страхувам се много, някой преминал ли е по този път?

  1. Здравейте,

   Нямам преки и продължителни наблюдения при подобни случаи, но ако този дял не участва в дихателния процес, въздухът в него не се вентилира и създава реална опасност от инфекция, която на фона на бронхиектатичната/бронхиектазната/ болест може да има много сериозни последици, което ще се избегне при отстраняването на дяла.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Имам бронхоекстазна болест. След леюение в болница веюе нямам температура , но вече минаха пет месеза а бсе ояе имам много храюки.Наистина ли няма да се оправя.

  1. Здравейте,

   Както знаете, бронхиектазиите са трайно и необратимо разширяване на бронхите и възпаление на бронхиалната стена и околните тъкани. Протича с периоди на изостряне и ремисия. Прогнозата е различна в зависимост от тежестта на заболяването Ви в момента. С редица рехабилитационни физиотерапевтични процедури, състоянието може да се стабилизира и да се удължаватпериодите на ремисия. Имате право да продължите лечението в болница за рехабилитация. Такава има във Велинград. http://www.belodrobnabolnica.com/

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
диета
Ето кои полезни въглехидрати да включвате по-често в диетата си!
    Въглехидратите са в основата на доброто хранене. Повечето хора вероятно асоциират въглехидратите с нещо вредно, което кара тялото да се разболява и...
Когнитивни функции
Когнитивното здраве: новото предизвикателство пред съвременния човек
    Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством...
Младост
Екстракт от нар за младост и крепко здраве!
    Нарът е изключително богат на ценни хранителни вещества. Този уникален плод притежава мощни антиоксидантни, противотуморни и антивирусни свойства, богат е на витамини...