×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
 Как болката диктува ежедневието на пациентаНад 50% от българите неглижират болката, която изпитват, и не търсят експертна помощ, за разлика от западноевропейците. При 63% от пациентите болката възпира удоволствието от живота, а при близо 90% влияе негативно върху способността за работа.
Данните бяха изнесени на специална пресконференция и са част от международно проучване, включващо и нашата страна. Според специалистите в България все още не се обръща достатъчно внимание върху контрола на болката. Тя се приема като неизбежен спътник на различни заболявания (най-вече онкологични).

Какво е остра хронична болка?
Хроничната болка е широкоразпространен проблем в цяла Европа и приблизително един на всеки петнадесет възрастни е засегнат от остра хронична болка. Като хронична болка се класифицира тази болка, която персистира или се развива в рамките на продължителен период от време (обикновено повече от три месеца). Примери за това са болки в гърба, артрити и остеоартрити.

Болката може да се класифицира в няколко типа:
-    Ноцицептивна болка:  възниква от стимулирането на специфични рецептори на болка и може да бъде соматична (от тъкани като кожа, мускули, стави, кости и сухожилия) или висцерална (възникваща от вътрешни органи);
-    Невропатична болка: възниква от дълбините на периферната или централната нервна система;
-    Смесена болка: комбинация от горните (невропатична и ноцицептивна болка).

Разграничаването между различните болезнени състояния може да бъде решаващо за определянето на най-правилния подход за контролиране на болката.

Последствия от болката
Болката може да има значително отражение върху качеството на живот на пациентите. Според едно от последните общоевропейски проучвания, проведено сред 4839 души, изпитващи хронична болка, елементарни ежедневни дейности, като спане и физически упражнения, се превръщат в сериозен проблем при 40% от пациентите. Почти една трета от тези 4839 пациенти, включени в проучването, заявяват, че болката им се е отразила върху връзките им със семейството и приятелите, докато почти един от шестима смята, че болката на моменти е толкова силна, че предпочита да умре.

Ефектът на хроничната болка засяга също и професионалния живот на пациентите. Почти 500 милиона работни дни всяка година се губят заради хора, страдащи от хронична болка, което струва на европейската икономика поне 34 милиарда евро. Освен това, един от пет от изследваните 4839 пациенти с хронична болка е загубил работата си, а подобен процент от хора са били диагностицирани с депресия в резултат на болката.

Лечение на болката
Общата цел на лечението на хроничната болка е да се даде възможност на хората с болка да живеят един пълноценен и полезен живот, въпреки хроничната болест.
Съществуват няколко опции за лечение на хора с хронична болка, включително нефармакологична терапия, като акупунктура и транскутна електростимулация на нервите, и фармакологични терапии. При повишаване на нивото на болка, могат да се прилагат различни типове лечение или дозировки. Фармакологичните терапии включват:
•    Болкоуспокояващи лекарства без лекарска рецепта, включително някои нестероидни противовъзпалителни лекарства;
•    Антиконвулсанти и антидепресанти;
•    Опиоидни болкоуспокояващи медикаменти (например кодеин, морфин, оксикодон).

Независимо от наличието на ефективни лечения, проучването показа, че много пациенти в Европа не получават най-добрата терапия за тяхната болка. Две трети от включените в проучването 4839 пациенти с хронична болка смятат, че предписаното им медикаментозно лечение не е достатъчно да контролира болката им и един от четирима смята, че лекуващите го лекари не могат да контролират болката му.

Какво още сочи проучването?

-    Един от шестима пациенти с хронична болка на моменти я усеща толкова силно, че би предпочел да умре;
-    Един от петима, страдащи от хронична болка, е загубил работата си в резултат на болката;
-    Един от петима възрастни в Европа страда от хронична болка;
-    40% от пациенти с хронична болка изпитват трудности в ежедневната си дейност;
-    20% от болните, страдащи от хронична болка, са диагностицирани с депресия заради болката, която изпитват;
-    72% от пациенти с хронична болка смятат, че болката има по-голямо отражение върху живота им, отколкото в действителност;
-    Над една трета от страдащите с хронична болка не могат да излизат от вкъщи заради страничните ефекти;
-    Въпреки че са ефикасни при лечението на болката, опиоидите могат да причинят констипация, която засяга до 90% от пациентите;
-    Над половината от хората с хронична болка страдат от поне един страничен ефект от предписаните лекарства;
-    Опиоидно индуцираната констипация може да бъде толкова силна, че понякога пациентите предпочитат да търпят болката, отколкото страничните ефекти на терапията.

Ревита Ви препоръчва

Алое вера (сок от цели листа), 1000 ml

Алое вера (гел и сок), 1000 ml

Алое вера (гел и сок) плодов, 1000 ml

Алое вера (лист), 550 mg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.