Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Броенхиектазна болестБронхиектазна болест – представлява необратимо разширяване (бронхиектазии) на бронхите, съпроводено от остро или хронично възпаление на бронхиалната стена и заобикалящата бронхите тъкан.

Фактори, способни да провокират развитието на бронхиектазии са някои наследствени заболявания (муковисцидоза, имунодефицитни състояния, синдром на Картагенер) и гнойни процеси в лумена на бронха, водещи до деструктивни изменения на бронхиалната стена и загуба на еластичност на бронхите.

Важно значение за развитие на бронхиектазна болест имат също факторите, нарушаващи проходимостта на бронхите и провокиращи застой на бронхиален секрет, които могат да се наблюдават при пациенти с хроничен бронхит, хронична пневмония, пневмокониози и туберкулоза на белите дробове.

Заболяването се характеризира с продължително протичане с рецидиви и периоди на изостряне през пролетта. Периодите на изостряне обикновено са свързани с преохлаждане, грип или респираторни инфекции.

Бронхиектазиите се делят на:

 • първични – предшестват развитието на хронични заболявания на бронхите,
 • вторични – възникват като усложнение на хронични белодробни заболявания

и

 • едностранни,
 • двустранни.

В зависимост от формата на разширението на бронхите се различават:

 • цилиндрични,
 • торбовидни и
 • смесени бронхиектазии.

Според тежестта на заболяването се различават:

 • лека,
 • изразена и
 • тежка форма.

Клинична картина

В началните етапи на заболяването се наблюдава упорита мокра кашлица и кръвохрачене. В долните отдели на белите дробове възникват непостоянни локални хрипове.

Постепенно мократа кашлица се превръща в основен симптом, който се изостря при промяна положението на тялото и в ранните часове на денонощието. Появяват се болки в гърдите. Често пациентите се оплакват от главоболие, висока температура, обща слабост, раздразнителност и диспепсични явления.

В периодите на изостряне при преслушване (аускултация) се наблюдават сухи и влажни хрипове. При изследване на кръвта се установява увеличена скорост на утаяване на еритроцитите.

В ранните стадии на бронхиектазната болест външният вид на пациентите няма характерни особености. С напредването на болестта кожата на болните започва да потъмнява, а лицето отича. Този последен симптом е свързан с наличието на интоксикация и хипоксемия.

Усложнения на бронхиектазната болест:

 • белодробен емфизем;
 • белодробна недостатъчност;
 • бронхиална астма;
 • масивни белодробни кръвоизливи;
 • плеврален емпием и др.

Лечение

Консервативни методи за лечение на бронхиектазна болест

 • антибактериална терапия (антибиотици, сулфаниламиди).
 • прием на протеолитични ензими (трипсин, химотрипсин);
 • терапия с муколитични средства (ацетилцистеин, бромхексин);
 • анаболни хормони, витамини С, В;
 • иммуностимулираща терапия.

Народни средства за лечение на бронхиектазна болест:

 1. 2 части подбел, 1 част риганова трева и 2 части лайка се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ.

Да се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. 300 гр. мед, 1/2 чаша вода, лист на алое – нарязан на дребно, се варят 2 часа на слаб огън.

Охладената смес се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно.

 1. Равни части от ледум палустре (блатна трева), брезови пъпки, жълта комунига, корен от ружа и корен от бял оман се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ.

Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 1. Равни части от дъбова кора, риганова трева, лечебна пищялка (корен), жълт кантарион (трева), невен (цвят), калина (кора), листенца дребноцветна върбовка, детелина (цвят) се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ.

Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 1. Смесват се равни части от червена боровинка, коприва (трева), блатен тъжник (цвят), лавров лист, ленено семе, липов цвят, листа от малина. 2 супени лъжици от предварително смляната в кафемелачка смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя да престои в термос за една нощ.

Приема се по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. Смесват се 1/2 част копитник, 1 част листа от малина, 1 част листа от шапиче, 2 части листа от подбел, 2 части ментова трева, 1 част корен от глухарче, 1 част очанка (трева). 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вода и се оставят в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. Смесват се и се смилат в кафемелачка 1 корен от иглика, танацетум (цвят), 2 части живовляк (лист), 1 част дяволска уста (стрък), 1 част лайка, корен от гръцка валериана. 2 супени лъжици от смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 1. Смесват се 3 части листа от касис, 2 части сладък корен (сладник), 1 част борови пъпки, 1 част бял равнец (трева), 1 част плодове от копър. Предварително смляната смес се залива с 0.5 л вряла вода и се оставя в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5-2 месеца.

 1. Смилат се в кафемелачка 2 части трицветна теменуга (трева), 2 части полски хвощ (трева), 2 части мащерка (трева), 3 части шипка (плод), 1 част евкалипт (листа). 2 супени лъжици от смляната смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5 месеца.

 1. Смилат се равни части от корен от ружа, ледум палустре (блатна трева), брезови пъпки, корен от бял оман, жълта комунига (трева), риганова трева, мента (трева), змийско мляко (трева). 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 1. Смесват се равни части от бял равнец (трева), невен (цвят), подбел (листа), жълт кантарион (трева), мащерка (трева), плодове от копър. 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.

Отварата се приема по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца

 1. Смесват се и се смилат равни части от трева от трицветна теменуга, лайка, корен от гръцка валериана, коприва (трева), корен от бял оман, листа от дребноцветна върбовка. 2 супени лъжици от получената смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

 1. Смесват се равни части от брезови пъпки, риганова трева, дъбова кора, борови пъпки, живовляк, шипка (плод), глог (плод), офика (плод). Сместа се смила в кафемелачка и се залива с 0.5 литра вряла вода. Оставя се в термос за една нощ.

Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

 1. Смилат се 4 части ледум палустре (блатна трева), 1 част брезови пъпки, 2 части риганова трева, 1 част коприва (листа). 2 супени лъжици от смесените билки се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят да престоят една нощ.

Приема се по 1/4 чаша 4 пъти дневно в продължение на 1.5-2  месеца

За деца отварите се приготвят в доза: 1/2-1 ч.л. билкова смес – за деца до 1 година; 1 ч.л. – за деца до 3 години; 1 десертна лъжичка – за деца от 3 до 6 години; 1 с.л. – за деца до 10 години.

Продължителността на билковото лечение е 1.5-2 години; отварите се редуват през 2 месеца.

Препоръчват се инхалации с ефирни масла от кедър, анасон, мента и жълт кантарион.

Забележка! Преди провеждане на билкова терапия се консултирайте със специалист! Желателно е да се запознаете с противопоказанията на всяка билка.

Тази публикация има 4 коментари

 1. Здравейте,
  имам вродени бронхиекстазии и от една година често кръвохрачене. Казват, че долният ляв дял на десния бял дроб не диша и е добре да се отстрани. Страхувам се много, някой преминал ли е по този път?

  1. Здравейте,

   Нямам преки и продължителни наблюдения при подобни случаи, но ако този дял не участва в дихателния процес, въздухът в него не се вентилира и създава реална опасност от инфекция, която на фона на бронхиектатичната/бронхиектазната/ болест може да има много сериозни последици, което ще се избегне при отстраняването на дяла.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Имам бронхоекстазна болест. След леюение в болница веюе нямам температура , но вече минаха пет месеза а бсе ояе имам много храюки.Наистина ли няма да се оправя.

  1. Здравейте,

   Както знаете, бронхиектазиите са трайно и необратимо разширяване на бронхите и възпаление на бронхиалната стена и околните тъкани. Протича с периоди на изостряне и ремисия. Прогнозата е различна в зависимост от тежестта на заболяването Ви в момента. С редица рехабилитационни физиотерапевтични процедури, състоянието може да се стабилизира и да се удължаватпериодите на ремисия. Имате право да продължите лечението в болница за рехабилитация. Такава има във Велинград. http://www.belodrobnabolnica.com/

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart