×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Броенхиектазна болестБронхиектазна болест – представлява необратимо разширяване (бронхиектазии) на бронхите, съпроводено от остро или хронично възпаление на бронхиалната стена и заобикалящата бронхите тъкан.

Фактори, способни да провокират развитието на бронхиектазии са някои наследствени заболявания (муковисцидоза, имунодефицитни състояния, синдром на Картагенер) и гнойни процеси в лумена на бронха, водещи до деструктивни изменения на бронхиалната стена и загуба на еластичност на бронхите.

Важно значение за развитие на бронхиектазна болест имат също факторите, нарушаващи проходимостта на бронхите и провокиращи застой на бронхиален секрет, които могат да се наблюдават при пациенти с хроничен бронхит, хронична пневмония, пневмокониози и туберкулоза на белите дробове.

Заболяването се характеризира с продължително протичане с рецидиви и периоди на изостряне през пролетта. Периодите на изостряне обикновено са свързани с преохлаждане, грип или респираторни инфекции.

Бронхиектазиите се делят на:

  • първични – предшестват развитието на хронични заболявания на бронхите,

  • вторични – възникват като усложнение на хронични белодробни заболявания


и

  • едностранни,

  • двустранни.


В зависимост от формата на разширението на бронхите се различават:

  • цилиндрични,

  • торбовидни и

  • смесени бронхиектазии.


Според тежестта на заболяването се различават:

  • лека,

  • изразена и

  • тежка форма.


Клинична картина

В началните етапи на заболяването се наблюдава упорита мокра кашлица и кръвохрачене. В долните отдели на белите дробове възникват непостоянни локални хрипове.

Постепенно мократа кашлица се превръща в основен симптом, който се изостря при промяна положението на тялото и в ранните часове на денонощието. Появяват се болки в гърдите. Често пациентите се оплакват от главоболие, висока температура, обща слабост, раздразнителност и диспепсични явления.

В периодите на изостряне при преслушване (аускултация) се наблюдават сухи и влажни хрипове. При изследване на кръвта се установява увеличена скорост на утаяване на еритроцитите.

В ранните стадии на бронхиектазната болест външният вид на пациентите няма характерни особености. С напредването на болестта кожата на болните започва да потъмнява, а лицето отича. Този последен симптом е свързан с наличието на интоксикация и хипоксемия.

Усложнения на бронхиектазната болест:

  • белодробен емфизем;

  • белодробна недостатъчност;

  • бронхиална астма;

  • масивни белодробни кръвоизливи;

  • плеврален емпием и др.


Лечение

Консервативни методи за лечение на бронхиектазна болест

  • антибактериална терапия (антибиотици, сулфаниламиди).

  • прием на протеолитични ензими (трипсин, химотрипсин);

  • терапия с муколитични средства (ацетилцистеин, бромхексин);

  • анаболни хормони, витамини С, В;

  • иммуностимулираща терапия.


Народни средства за лечение на бронхиектазна болест:

  1. 2 части подбел, 1 част риганова трева и 2 части лайка се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ.


Да се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

  1. 300 гр. мед, 1/2 чаша вода, лист на алое – нарязан на дребно, се варят 2 часа на слаб огън.


Охладената смес се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно.

  1. Равни части от ледум палустре (блатна трева), брезови пъпки, жълта комунига, корен от ружа и корен от бял оман се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ.


Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

  1. Равни части от дъбова кора, риганова трева, лечебна пищялка (корен), жълт кантарион (трева), невен (цвят), калина (кора), листенца дребноцветна върбовка, детелина (цвят) се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ.


Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

  1. Смесват се равни части от червена боровинка, коприва (трева), блатен тъжник (цвят), лавров лист, ленено семе, липов цвят, листа от малина. 2 супени лъжици от предварително смляната в кафемелачка смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя да престои в термос за една нощ.


Приема се по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

  1. Смесват се 1/2 част копитник, 1 част листа от малина, 1 част листа от шапиче, 2 части листа от подбел, 2 части ментова трева, 1 част корен от глухарче, 1 част очанка (трева). 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вода и се оставят в термос за една нощ.


Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

  1. Смесват се и се смилат в кафемелачка 1 корен от иглика, танацетум (цвят), 2 части живовляк (лист), 1 част дяволска уста (стрък), 1 част лайка, корен от гръцка валериана. 2 супени лъжици от смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя в термос за една нощ.


Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

  1. Смесват се 3 части листа от касис, 2 части сладък корен (сладник), 1 част борови пъпки, 1 част бял равнец (трева), 1 част плодове от копър. Предварително смляната смес се залива с 0.5 л вряла вода и се оставя в термос за една нощ.


Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5-2 месеца.

  1. Смилат се в кафемелачка 2 части трицветна теменуга (трева), 2 части полски хвощ (трева), 2 части мащерка (трева), 3 части шипка (плод), 1 част евкалипт (листа). 2 супени лъжици от смляната смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ.


Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5 месеца.

  1. Смилат се равни части от корен от ружа, ледум палустре (блатна трева), брезови пъпки, корен от бял оман, жълта комунига (трева), риганова трева, мента (трева), змийско мляко (трева). 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.


Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

  1. Смесват се равни части от бял равнец (трева), невен (цвят), подбел (листа), жълт кантарион (трева), мащерка (трева), плодове от копър. 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.


Отварата се приема по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца

  1. Смесват се и се смилат равни части от трева от трицветна теменуга, лайка, корен от гръцка валериана, коприва (трева), корен от бял оман, листа от дребноцветна върбовка. 2 супени лъжици от получената смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ.


Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

  1. Смесват се равни части от брезови пъпки, риганова трева, дъбова кора, борови пъпки, живовляк, шипка (плод), глог (плод), офика (плод). Сместа се смила в кафемелачка и се залива с 0.5 литра вряла вода. Оставя се в термос за една нощ.


Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

  1. Смилат се 4 части ледум палустре (блатна трева), 1 част брезови пъпки, 2 части риганова трева, 1 част коприва (листа). 2 супени лъжици от смесените билки се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят да престоят една нощ.


Приема се по 1/4 чаша 4 пъти дневно в продължение на 1.5-2  месеца

За деца отварите се приготвят в доза: 1/2-1 ч.л. билкова смес – за деца до 1 година; 1 ч.л. – за деца до 3 години; 1 десертна лъжичка – за деца от 3 до 6 години; 1 с.л. – за деца до 10 години.

Продължителността на билковото лечение е 1.5-2 години; отварите се редуват през 2 месеца.

Препоръчват се инхалации с ефирни масла от кедър, анасон, мента и жълт кантарион.

Забележка! Преди провеждане на билкова терапия се консултирайте със специалист! Желателно е да се запознаете с противопоказанията на всяка билка.

Коментари (6)

    • т.георгиева
    • 2013-01-11 20:05:44
    Имам бронхоекстазна болест. След леюение в болница веюе нямам температура , но вече минаха пет месеза а бсе ояе имам много храюки.Наистина ли няма да се оправя.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-01-15 12:41:01
    Здравейте, Както знаете, бронхиектазиите са трайно и необратимо разширяване на бронхите и възпаление на бронхиалната стена и околните тъкани. Протича с периоди на изостряне и ремисия. Прогнозата е различна в зависимост от тежестта на заболяването Ви в момента. С редица рехабилитационни физиотерапевтични процедури, състоянието може да се стабилизира и да се удължаватпериодите на ремисия. Имате право да продължите лечението в болница за рехабилитация. Такава има във Велинград. http://www.belodrobnabolnica.com/ д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Боряна Петкова
    • 2013-08-19 13:01:29
    Здравейте, имам вродени бронхиекстазии и от една година често кръвохрачене. Казват, че долният ляв дял на десния бял дроб не диша и е добре да се отстрани. Страхувам се много, някой преминал ли е по този път?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-08-20 13:48:00
    Здравейте, Нямам преки и продължителни наблюдения при подобни случаи, но ако този дял не участва в дихателния процес, въздухът в него не се вентилира и създава реална опасност от инфекция, която на фона на бронхиектатичната/бронхиектазната/ болест може да има много сериозни последици, което ще се избегне при отстраняването на дяла. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • ivan
    • 2021-02-17 19:57:09
    Zdraveite ot nqkolko dni mi ustanoviha bronhiektazii s neutochnen proizhod.Prichinata za tomografiqta beshe hracheneto na kurvavi hrachki ot nqkolko dni.Dosta razocharovashto vuzprieh fakta che e neobratim proces i che ima veroqtnost ot chesti recidivi i uslozneniq. Vuprosa mi e ima li vuzmoznost chrez lekarstva ,dobavki ili fitoterapiq pone da se spre progresa na zabolqvaneto ako nema takiva koito napulno da izlekuvaat ? Blagodarq...
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-19 12:25:18
    Здравейте, Алтернативната медицина предлага методи и средства за стопиране на процеса и подобряване на състоянието. Необходимо е да се свържете с добър специалист по алтернативна медицина за изготвяне на индивидуална програма. Тя обикновено включва диета, добавки и процедури за пречистване на организма, след което упражнения, вкл. дихателни, които да подпомогнат функцията на белия дроб и да укрепят имунната система, за да сте защитен от инфекции –най-честите усложнения. Може да се прецени за уместно и приложението на иглотерапия, рефлексотерапия и т.н. Добре е два пъти в годината да посещавате специализирана болница за долекуване на белодробни заболявания. Такива има във Велинград, Искрец и др. Необходимо е направление от личния лекар. Има и свободен прием. Там се прилагат общо укрепващи упражнения, дихателни упражнения, инхалации, физиотерапия.

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.