×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Пореч
Пореч - билка за нормализиране на хормоналния фон
Пореч (Borago officinalis) е едногодишно цъфтящо растение от семейство Boraginaceae (Грапаволистни). У нас е познат още като лечебна краставица, краставична трева (листата имат аромат на свежа краставица), бораго, звездно цвете, вълчо цвете. В по-стари времена предците ни наричали пореча и с турското му име худан или худан-чичек. На английски - borage или starflower. Маслото от пореч съдържа незаменими мастни киселини, особено гама-линоленова, необходими за облекчаването на различни здравословни проблеми. Това е и причината да влиза в състава на много хранителни добавки – самостоятелно или в комбинация с други съставки. Английският билкар Джон Джерард е първият, който документира някои от терапевтичните ползи на билката – според него сиропът от цвят на пореч помага при депресия. Древноримският учен Плиний Стари и Диоскорид (древногръцки ботаник и лекар, автор на 5-томната хербална енциклопедия Materia medica, използвана над 1500 години) твърдят, че поречът е билката, която Омир споменава като източник на забрава, смесена с вино. Философът Франсис  Бейкън смята, че поречът има „отличен дух да потиска пАрите на тъмната меланхолия.“ Освен за лечение, поречът намира широко приложение в кулинарията, като с листата му се приготвят като зеленчук.

Произход и разпространение

Родина на пореча е Сирия, но впоследствие е натурализиран в целия Средиземноморски басейн, Европа, Иран и Северна Африка. Макар и по-рядко, се среща и у нас. Той е бързорастящо растение, студоусточиво и сравнително сухоусточиво. При по-топъл климат цъфти целогодишно. Не е взискателен, но вирее най-добре на богати на хумус, добре подхранени рохки почви. Понася добре засенчването. Рядко е поразяван от болести и почти никога не е нападан от вредители.

Описание на растението

Поречът достига до височина от 60-100 сантиметра, като всичките му части са покрити с власинки. Стъблото е изправено, космато, кухо и слабо разклонено. Листата са редуващи се, прости, сочни, с дължина между 5 и 12 см. Долните са елипсовидни, затъпени, стеснени към листната дръжка, а горните са продълговато-елипсовидни, с широка, обхващаща стъблото криловидна основа. Те притежават характерния вкус и аромат на краставица. Цветовете са красиво оформени, най-често виолетово-сини, макар да се срещат и розови, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е петлистна, сраснала в основата си. Венчето е късо, тръбесто, с петделна коронка. Тичинките са пет на брой. Съставен е от четири отделящи се едно от друго орехчета. Цялото растение е остро-четинесто. В умерения климат сезонът на цъфтеж е сравнително дълъг - от юни до септември. В по-мекия климат поречът цъфти непрекъснато през по-голямата част от годината. Дава много семена и се самозасява, като така расте и се разпространява около мястото, където е било посадено или засято за първи път. В миналото у нас поречът е бил засяван в много градини, за да привлича пчелите, да стимулира растежа на ягодите и да контролира червенеенето на доматите.

Състав

Семената са богати на масло (26–38%), от които 17–28 % са за гама-линоленовата киселина (GLA) – един от най-богатите източници в природата. Известно е, че тази незаменима мастна киселина играе ключова роля в поддържането на ставите и хрущялните тъкани, подкрепя имунитета и здравата кожа, стопира възпалението. Маслото съдържа още: линолова киселина (35- 38 %), палмитинова киселина (10–11%), стеаринова киселина (3,5–4,5%), олеинова киселина (16–20%), ейкозенова киселина (3,5–5,5%), ерукова киселина (1,5–3,5%) и нервонова киселина (1,5%). Последната  играе важна роля за контрола на нивата на калций, може да регулира функцията на мозъка клетъчните мембрани и има неврозащитен ефект. Листата съдържат малки количества (2–10 ppm изсушена билка) от токсичните за черния дроб пиролизидинови алкалоиди (PA) интермедин, ликопсамин, амабилин и супинин и нетоксичния наситен асининин. PA също присъстват в маслото от семена на пореч, но могат да бъдат отстранени чрез преработка. Особено внимание в състава на билката заслужава желязото – над 3,3 мг. на 100 грама свежо тегло. Това е около 40 % от препоръчителния дневен прием. Затова и поречът е силно препоръчителен за жени. Като компонент на хемоглобина желязото определя до голяма степен и кислородният капацитет на кръвта. Налични са още елементи като калций, калий, манган, цинк и магнезий. Калият от своя контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Манганът се използва като ко-фактор на ензима антиоксидант супероксид дисмутаза, един от най-силните антиоксиданти. Маслото от пореч е богато и на витамин А с важно значение в борбата със свободните радикали, както и витамини от В групата – ниацин за понижаване на холестерола, тиамин и рибофлавин, които са ко-фактори на ензимния метаболизъм и се грижат за сърцето и мозъка.

За какво помага

Билката регулира метаболизма и хормоналната система и е считан за отлично средство за облекчаване на симптомите на предменструален синдром и менопауза. Подпомага функциите на ендокринната система, активирайки надбъбречните жлези. Благодарение на противовъзпалителните си свойства поречът облекчава и лекува  бронхити, настинки, астма и инфекции на дихателните пътища, проблеми с бъбреците. Мастните киселини имат облекчаващо действие върху сърцето, кожата и зрението. Поречът помага за ефективното пречистване на кръвоносната система, като в същото време предпазва нервната система от неврози и спомага за тонизирането и нормалното й функциониране. Използва се при възпалителни процеси като перитонит, ревматизъм, ревматоиден артрит. Високото съдържание на слузно вещество облекчава дразненето и успокоява дихателните пътища. Омекотяващите му свойства го правят изключително полезен при възпаления на кожата и особено при екзема. Поречът често е използван за облекчаване на дискомфорта при фиброкистозни заболявания на гърдата, диабетна невроропатия. Сокът от свежите листа се използва при възпаления на кожата и срещу депресия и безпокойство.

Основни действия

  • Хормонорегулиращо
  • Диуретично
  • Противовъзпалително
  • Антихипертензивно
  • Антиревматично
  • Потогонно
  • Слабително
  • Кардиотонично
  • Пречистващо кръвта
  • Антиоксидантно
  • Имуностимулиращо
  • Болкоуспокояващо

Осигурява противовъзпалителни действия

Като богат източник на незаменимата гама-линоленова киселина мастна киселина (GLA) маслото от пореч има положителен ефект срещу възпаленията, върху цялостното здраве и механизмите за борба със стареенето. Омега-3 и омега-6 полонаситените мастни киселини играят важна роля в борбата с различни болести, тъй като помагат за контрола при  отделянето на молекули, отговорни за възпалителните реакции на организма (някои от тях са простагландини, левкотриени и цитокини, наречени интерлевкини). Гама-линоленовата киселина не се синтезира от организма и затова е нужен прием от външни източници. Тя присъства в много малки количества в някои годни за консумация растения като зелени листни зеленчуци и ядки, но след като кърменето приключи (най-значимият източник на GLA е кърмата), се появява дефицит от това важно вещество, необходими в детството и зряла възраст. В тази връзка маслото от пореч се явява най-богатият източник на гама-линоленова киселина и запълва този дефицит. В допълнение към контрола на имунните отговори GLA има положителни ефекти върху клетъчната смърт (апоптоза) за токсичните клетки. След като попадне в тялото, GLA се превръща във вещество, наречено дихомо-γ-линоленова киселина (DGLA), което действа като прекусор на простагландините и левкотриеновите съединения, които имунната система произвежда. Смята се, че DGLA намалява възпалението, тъй като инхибира синтеза на левкотриен, който отчасти е отговорен за повишаване на автоимунните реакции и тромботичните ефекти. Поради тази причина маслото от пореч се използва заради ролята му за намаляване на симптомите на различни възпалителни процесии,  включително артрит, атопична екзема и дихателни разстройства, както и възрастови изменения. За оптимален резултата се препоръчва прием на масло от пореч с рибено масло, богато на омега-3-мастни киселини.

Може да облекчи болките при артрит

Гама-линоленовата киселина в маслото от пореч действа като естествено лекарство срещу симптомите на ревматоиден артрит, особено когато се използва в комбинация с други конвенционални болкоуспокояващи или противовъзпалителни лекарства. Има доказателства, че при много пациенти се наблюдава намаляване на болките в ставите, подуването и усещането за тежест след шест седмици редовен прием на масло от пореч. Проучване сред 74 души потвърждава, че приемането на добавка с масло от пореч в продължение на 18 месеца, със или без рибено масло, намалява симптомите на ревматоиден артрит и премахва възпалителния процес.

Облекчава симптомите на ПМС

Маслото от пореч е много популярно сред жените, които изпитват болезнена менструация, като стимулира надбъбречните жлези. То повлиява положително на хормоналния баланс, помага за облекчаване на чувствителността на гърдите, болезнените спазми, промени в настроението и други симптоми на предменструалния синдром (ПМС).

Бори се с екзема и кожни проблеми

Едно от най-добре проучените приложения на маслото от пореч е при лечението на възпалителни кожни заболявания като екзема. Доказано е, че гама-линоленовата киселина коригира дефицитите на кожни липиди (масла), причинени от ниски нива на делта-6-десатуразна активност. Когато кожата не може да произведе достатъчно защитни масла, резултатът е дисрегулация на имунната система, повишено възпаление и специфични имунни реакции, които водят до обостряне на кожата, включително с прояви, типични за екзема и особено алергичен дерматит. Тъй като човешката кожа не може сама да синтезира GLA от прекурсорите линолова киселина или арахидонова киселина, добавянето на гама-линоленова киселина от маслото от пореч действа като естествено средство срещу екзема при пациенти, които принципно изпитват дефицит от есенциални мастни киселини, особено важни за здравето на кожата. Проучванията показват, че някои хора реагират по-положително на лечението с пореч, вместо със стероидни кремове, в сравнение с други. Редица изследвания обаче потвърждават, че приемът на до 720 милиграма дневно GLA в продължение на два месеца показва значителни подобрения в здравето на кожата.

Помага за лечение на респираторни инфекции

Установено е, че маслото от пореч помага да се подобри функцията на белите дробове, включително при хора с възпалителни респираторни инфекции и разстройства като синдром на остър респираторен дистрес (ARDS). Добавките с масло от семена от пореч, приемани под формата на капсули, могат да помогнат за ускоряване на времето за оздравяване, свързано със състояния като кашлица, настинка или грип, да намалят престоя в болница или приемането на определени лекарства, както и да спрат възпалението, което може да влоши дихателните симптоми. При астма. Няколко проучвания са установили, че екстрактът от пореч може да помогне за облекчаване на симптомите на астма чрез намаляване на възпалението, стесняването и подуването на  дихателните пътища, отделянето на слуз. Според проучване, приемането на хранителна добавка с  масло от пореч и масло от семена на ехиум в продължение на 3 седмици е намалило нивата на възпаление при 37 души с лека форма на астма. Друго 12-седмично проучване при 43 деца установило, че приемането на добавка, съдържаща масло от пореч, заедно с комбинация от други съставки като рибено масло, витамини и минерали, намалява възпалението и симптомите на астма.

Подпомага растежа и развитието

Има доказателства, че кърмачетата и недоносените бебета, получаващи добавки с масло от пореч, имат по-добри темпове на растеж и развитие. Допълнителният прием на мастни киселини от масло от пореч и полезни омега-3 добавки подпомага развитието на централната нервна система и намалява рисковете, свързани с преждевременните раждания. Изследване, публикувано в списание Food and Chemical Toxicology показва, че GLA в масло от пореч подпомага растежа след прием в период от 90 дни.

Може да помогне за намаляване на натрупването на мазнини

Има доказателства, че приемът на гама-линоленова киселина под формата на масло от пореч води до по-малко натрупване на телесни мазнини в сравнение с по-рафинираните растителни масла. По-конкретно, GLA води до повече натрупване на кафява мастна тъкан, за сметка на бялата мастна тъкан. Известно е, че слабите хора са склонни да имат повече кафява мастна тъкан, сравнение с тези с наднормено тегло, и че кафявата мазнина „изгаря мазнините“ и може да съдейства за образуването на нови мускулни клетки, за разлика от бялата. Проучване от 2000 г., извършено в лабораторията по хранителна биохимия в Ибараки, Япония, сравнява натрупването на нови мастни клетки при плъхове, подложени на диета с ниско съдържание на мазнини. В продължение на две седмици три групи приемали диета с 20 % съдържание на мазнини с източници: масло от шафран, масло от пореч, съдържащо 25% гама-линоленова киселина (GLA) и масло от пореч с 47 % гама-линоленова киселина. Резултатите показват, че диетата с високо съдържание на шафраново масло, в сравнение с другите две диети с масло от пореч, води до значително увеличение както на епидидималната, така и на периреналната бяла мастна тъкан (мастни клетки). Нивата на енергия и растежът на животните са еднакви сред трите групи, но GLA изглежда има защитни ефекти върху натрупването на бяла мазнина. Проучването предполага, че диетичната GLA намалява натрупването на мазнини в тялото чрез увеличаване на генните експресии, които стимулират растежа на кафявата мастна тъкан, в сравнение с растежа на бялата мастна тъкан. Друго полезно приложение на маслото от пореч се свързва със стимулиране на метаболизма и намаляване на апетита. То подобрява холестеролния профил, което води до по-малко отлагане на мазнини и разход на повече енергия.

Грижа за косата

Традиционно маслото от пореч се използва за намаляване ефекта на суха и изтощена коса. При втриване в скалпа овлажнява кожата и премахва пърхота. То съдейства за премахване на ефекта на оксидативния стрес върху склапа, като стимулира растежа на нова коса при процес на оплешивяване.

Контролира диабета

Използването на масло от пореч може да помогне за регулиране на кръвната захар и инсулиновата резистентност, предотвратявайки опасните скокове в нивата на кръвната захар.

Намалява усещането за тревожност

Редица проучвания свързват намаляването на хиперактивното разстройство и хроничната тревожност с употребата на масло от пореч. То може да има успокояващ ефект върху нервната система, може да подобри фокуса и концентрацията и да понижи нивата на хормоните на стреса в тялото, като намали ефектите на оксидативен стрес. Известно е, че хормоналните ефекти на маслото от пореч премахват безпокойството и симптомите на депресия, като повишават настроението.

Любопитни факти

  • Маслото от пореч е ефективно средство срещу махмурлук. То може да подобри метаболизма, да ускори детоксикацията на тялото, да успокои стомаха и да повиши енергийните нива.
  • Листата от пореч много често се използват като зеленчук в Германия, в испанските региони Арагон и Навара, на гръцкия остров Крит и в северната италианска област Лигурия. Въпреки че често се готви в супа, една от най-известните немски рецепти с пореч е на франкфуртския специалитет grüne Soße („зелен сос“). В Лигурия, Италия, поречът обикновено се използва като пълнеж за традиционните тестени равиоли и пансоти. В Русия и Полша с него ароматизират мариновани корнишони. В арагонската кухня поречът - варен или сотиран с чесън, се сервира с картофи.
  • Поречът влиза в състава на коктейла Pimms Cup, макар напоследък да се заменя с обелка от краставица или мента.
  • Билката е един от ключовите растителни компоненти в Westmorland Extra Dry Gin на Gilpin.
Приложение. Поречът се предлага като хранителна добавка под формата на софтгел капсули, които се приемат през устата. Всички форми на масло от пореч съдържат гама-линоленова киселина (GLA), която се счита за основната, „активна“ съставка. Често се комбинира с ленено семе, рибено масло, вечерна иглика и касис в състава на многокомпонентни добавки. Възможни странични реакции. Въпреки че се счита за безопасно, както за вътрешна, така и за локална употреба, маслото от пореч има някои взаимодействия и потенциални странични ефекти, които трябва да се имат предвид. Приемът в големи дози може да причини храносмилателни проблеми, включително меки изпражнения, диария, оригване и подуване на корема. Има данни, че съдържанието на пиролизидни алкалоиди, открити в пореч, могат да бъдат вредни за черния дроб и да предизвикат токсичен ефект. Билката не се препоръчва и на страдащи от камъни в бъбреците. Бременните жени не трябва да използват масло от пореч поради потенциала му да предизвика преждевременно раждане. Маслото от пореч също има способността да действа като разредител на кръвта, така че трябва да се консултирате с лекар, ако приемате специфични медикаменти. Вижте всички билкови продукти:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.