×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Японска фалопия и ресвератрол
Японска фалопия - богат източник на антиоксиданта ресвератрол

Японска фалопия (Fallopia japonica) или японска пача трева (Polygonum cuspidatum) e едро многогодишно тревисто растение от семейство Polygonaceae. Докато в редица азиатски култури се използва за церемониална билка, на други места по света е обявено за опасен плевел. Коренът му е богат източник на ресвератрол, което го превръща в ценено средство за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система.

В зависимост от държавата, на чиято територия расте, японската фалопия се среща под различни имена - маймунски гъби, слонови уши, магарешки ревен, американски бамбук, мексикански бамбук и много други. На японски името му е itadori, а една от етимологиите на думата е „премахване на болката“, въпреки че съществуват и други интерпретации. На китайски е известна като hu zhank - „тигрова пръчка“ и официално е вписан като лечебна билка в националната фармакопея. На английски е познат като knotweed (от кnot – „възел“ и weed – „плевел“.)

Произход и разпространение

Родина на японската фалопия са териториите на Източна Азия – Амурска област в Русия, Япония, Китай и Корея. Непретенциозен и силно инвазивен, впоследствие видът се е разпространил в цял свят и расте при всякакви условия със славата на опасен плевел. Среща от САЩ, Канада и Нова Зеландия до Португалия, България и Балтийските републики.

Растението пристига за пръв път в Европа в края на 19 век, след като авантюристът Филип Франц фон Зиболд го пренася от японски вулкан до Холандия. През 1850 г. образец от него е дарен на Кралската ботаническа градина в Лондон. Преди да се роди славата му на плевел, то е обичано от градинарите заради приликите си с бамбук и фактът, че расте навсякъде. Впоследствие се хибридизира с много сходни видове.

С днешна дата японската фалопия е включена в „черния списък“ на 100-те най-инвазивни растителни вида на планетата и борбата с нея е особено трудна.

Описание на растението

Японската пача трева се характеризира с кухи стъбла с ясно изразени лилави възли, които й придават вид на бамбук, въпреки че няма връзка между тези два растителни вида.

Стъблата могат да достигнат максимална височина от 3-4 м всеки вегетационен сезон, а младите филизи изникват от всякакви места, където има цепнатини.

Листата са широки, овални с пресечена основа, дълги 7–14 cm и широки 5–12 cm., с изразен напречен ръб, който преминава в червеникава дръжка.

Цветовете са многобройни, малки, кремави или бели, произведени в изправени съцветия с дължина 6–15 cm. Те се обичани от пчелите по време на цъфтеж в края на лятото и началото на есента и от тях се събира ароматен мед.

Друга особеност на растението е неговата мощна коренова система, която затруднява отстраняването му. Коренът му достига до 3 метра дълбочина и се разклонява хоризонтално и странично под формата на коренища, наречени ризоми.

Именно екстрактът от корена, обаче, се използва като суровина за хранителни добавки, заради съдържанието си на антиоксиданта ресвератрол. Той има лек аромат, силно горчив, стипчив вкус.

Състав

Японска фалопия съдържа над 67 съединения, като сред тях се отличават фитонутриентите с техните мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Известно е, че те подобряват имунитета и междуклетъчната комуникация, възстановят уврежданията на ДНК от излагане на токсини, детоксикират канцерогените и дори променят метаболизма на естрогена. Сред тях се отличават стилбените, които са едни от най-полезните фитонутриенти. Те понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и предпазват от преждевременно стареене.

Стилбените в японската фалопия, особено ресвератрол и полидатин (естествен перкусор и гликозидна форма на ресвератрол с монокристална структура) имат изразен антиоксидантен ефект.

Антрахинони като емодин и неговият гликозид притежават противовъзпалителни ефекти и също са сред основните компоненти в корените на растението.

Съдържа още флавоноиди като кверцетин, катехин, рутин, също със силна антиоксиданта активност, както и кумарини, за които е известно, че спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове и намаляват тяхната пропускливост.

Наскоро в японската пача трева бяха изолирани нови съединения като полигонини А и В (polygonins), но техните фармакологични ефекти все още не са установени.

За какво помага

Екстрактът от корен на японска фалопия се използва за лечение на медицински състояния като атеросклероза (втвърдяване на артериите), сърдечни заболявания и висок холестерол, както и запек, хепатит и камъни в жлъчката.

Прилага се при изгаряния, остеомиелит (инфекция на костите), подагра, менструални болки и симптоми на менопауза, включително горещи вълни

В традиционната китайска медицина формули, съдържащи Hu Zhang (китайското име на фалопията), се предписват за лечение на кашлица, хепатит, жълтеница, аменорея, вагинално течение, болки в ставите, изгаряния и ухапвания от змии. Има данни, че японската пача трева притежава естрогеноподобни ефекти.

Основни действия

Според рецензия, публикувана през септември 2013 г. в списанието Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, фармакологичните и клиничните проучвания предполагат, че японската фалопия притежава следните основни действия:

  • Антимикробно
  • Противовъзпалително
  • Невропротективно
  • Кардиозащитно
  • Aнтибактериално
  • Антивирусно
  • Противогъбично
  • Имуномоделиращо
  • Имуностимулиращо
  • Антиоксидантно
  • Антикарциногенно
  • Антисептично
  • Кръвоспиращо

Грижи се за сърдечното здраве

Кардиопротективните ефекти на екстракта от корен на японска пача трева се дължат на две основни съставки - ресвератрол и гликозидната му форма полидатин.

Хиперлипидемията е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания като коронарна болест на сърцето и атеросклероза, както е и доказано е, че много естествени продукти са ефективни за модулиране на серумния липиден профил при хиперлипидемични  или хиперхолестеролемични условия.

Тестове показват, че полидатинът може значително да намали серумните нива на триглицеридите, общия холестерол и липопротеиновия холестерол с ниска плътност при страдащи от хиперлипидемия.

Известно е, че кардиомиоцитите (клетките на сърдечния мускул) са чувствителни към исхемия – кислородна недостатъчност в тъканите, развила се поради стеснения или запушване на кръвоносен съд.

Полидатинът, прилаган интравенозно, силно защитава миокарда срещу подобно уреждане чрез активиране на протеина киназа и отваряне на митохондриалният ATP-sensitive K+ канал. Предполага се, че полидатинът може да защити миокарда от увреждане чрез механизъм за елиминиране на свободните радикали.

Проучванията демонстрират, че полидатинът може да има терапевтичен потенциал при лечението на сърдечно-реперфузионно увреждане и други сърдечно-съдови заболявания, свързани с митохондриалните окислителни увреждания в етиологията.

Терапевтичната употреба на полидатин може да има потенциал за ранно лечение на хронична сърдечна недостатъчност и подобряване на камерното ремоделиране.

Ресвератрол, от своя страна, може също да предпази сърцето от увреждане, да предотврати сърдечна хипертрофия при хипертоници и да намали прогресията на атеросклерозата.

Добавката на ресвератрол повишава АpoA1/Аpo B съотношението(от него произтича повишен риск от атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания, независимо от концентрациите на LDL и HDL холестерол) и нивата на HDL-холестерола („добрия“ холестерол), намалява концентрацията на LDL-холестерола в плазмата и активността на чернодробната HMG-CoA редуктаза.

Нещо повече, при прием на ресвератрол намалява експресията на адхезионните молекули ICAM-1 и VCAM-1 в атеросклеротични съдове, като по този начин се забавя прогресията на атеросклерозата.

Прилагането на ресвератрол показва подобрена сърдечна функция, намаляване на размера на инфаркта на миокарда и апоптоза на кардиомиоцитите в сърцето на исхемични пациенти.

Всички горепосочени приложения предполагат, че полидатинът и ресвератролът в екстракта от кора на японска фалопия са потенциални биоактивни съединения за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Кръвно налягане

Ранните проучвания за ефекта на ресвератрола върху сърцето се съсредоточават главно върху регулиране на липидния баланс, но напоследък има и обнадеждаващи резултати относно способността на ресвератрола да модулира кръвното налягане.

Чрез намаляване на напрежението и стреса върху сърцето, по-ниското кръвно налягане може значително да редуцира риска от инфаркти и инсулти, като поддържа артериите и кръвоносните съдове разширени, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци.

При хроничен хепатит

Polygonum cuspidatum е сред първите пет билки, използвани най-често от китайската традиционна медицина за лечение на хроничен хепатит В (HBV) - вирусно заболяване на черния дроб. Освен ресвератрол, полидатинът се смята за един от компонентите на билката, който действа срещу вируса.

При мишки, изложени на въздействието на въглероден тетрахлорид, лечението с полидатин намалява чернодробната фиброза и възпаление чрез инхибиране на оксидативният стрес и възпаление.

В друго проучване предварителният прием на полидатин в продължение на 5 дни е довел до предпазване на черния дроб от увеличаване на маркерите за възпаление, в допълнение към защитата срещу спад в активността на антиоксидантните ензими. Това е причина за намаляване нивата на кръвната захар на гладно, гликозилирания хемоглобин, гликозилирания серумен протеин, общия холестерол, триглицеридите и липопротеиновия холестерол с ниска плътност.

Пероралният прием на полидатин предотвратява инсулиновата резистентност и затлъстяването на черния дроб при животни, на които се прилага диета с високо съдържание на мазнини.

Осигурява здраве на мозъка

Една от най-известните и широко ценени ползи на екстракта от корен на японска фалопия е нейният очевиден ефект върху когнитивните разстройства, особено болестта на Алцхаймер и деменцията. Това се дължи преди всичко на съдържанието на ресвератрол в билката.

Ресвератролът е показал измерим превантивен ефект срещу невродегенеративни процеси, които могат да засегнат нервните пътища. Като антиоксидант той неутрализира действието на свободните радикали и елиминира натрупването на плака по кръвоносните съдове, като поддържа мозъчните пътища енергизирани и с нормална функция.

При плъхове с индуцирана церебрална исхемия, приложението на екстракт от японска фалопия намалява обема на увредената област и подобрява неврологичния дефицит, като същевременно намалява нивата на клетъчните адхезионни молекули в сравнение с контролната група, която не е получила екстракта.

При плъхове с увреждане на паметта, индуцирано от хроничен недостатъчен кръвен поток, 30-дневна перорална добавка на екстракта е намалила когнитивния дефицит в сравнение с нелекувани животни, като същевременно е намалила производството на малондиалдехид (маркер на оксидативен стрес) и е увеличила активността на антиоксидантните ензими SOD и каталазата.

Растението също така намалява уврежданията в култивирани неврони, лишени от кислород и глюкоза. Констатациите предполагат потенциална употреба на екстракта от японска пача трева срещу съдова деменция.

При стомашно-чревни проблеми

Японската фалопия помага при стомашни проблеми като запек, подуване на корема, спазми, възпаление или хронична болка. Тази богата на ресвератрол билка може значително да намали стомашно-чревния дистрес, действа като леко слабително средство, което може да помогне за изчистването на храносмилателната система и да нормализира храносмилателните процеси.

Антимикробни ефекти

Антрахинонът емодин е друго съединение на P. cuspidatum, за което е установено, че има ползи за здравето. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на запек, тъй като притежава слабително действие.

Според неотдавнашен преглед „нововъзникващи доказателства сочат, че емодинът притежава широк спектър от фармакологични свойства, включително хепатопротективни, противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни дейности.“ Той е показал способност да се бори с вирусната инфекция на Epstein-Barr.

При култивирани кортикални неврони на плъхове предварителната обработка с емодин, получен от японската пача трева, е осигурил защита срещу амилоидна бета-индуцирана токсичност, което предполага, че може да се прилага при лечение на болестта на Алцхаймер.

За по-добро дентално здраве

Оценка на антибактериалното действие на екстракта от корен на японска фалопия установява инхибиторни ефекти срещу Streptococcus mutans - бактерия, която участва в образуването на зъбна плака и кариес. Това се свързва с образуването на биофилм, който да намали жизнеспособността на Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus.

Любопитни факти

  • Много британци не могат да продадат имотите си, ако в тях бъде открита японска фалопия. Унищожаването на плевела се оказва твърде скъпо.
  • Изкореняването на плевела от 10 акра земя по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. е струвало £ 70 милиона на английските данъкоплатци.
  • Японската пача трева е уважавана от пчеларите в някои части на САЩ, защото е източник на нектар за т. нар „бамбуков мед“.
  • Младите стъбла са годни за консумация като пролетен зеленчук, с вкус, подобен на ревен.

Приложение. Японската пача трева се предлага като хранителна добавка под формата на екстракт от корен и коренище, стандартизиран до процент ресвератрол.

Възможни нежелани ефекти . Приемането на екстракт от японска фалопия не води до негативни реакции, ако се следват инструкциите за употреба на хранителни добавки с екстракта и не се превишава препоръчителната дневна доза. Билката трябва да се избягва при алергия към ресвератрол. Не се препоръчва на  бременни и кърмачки.

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.