×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Японска акация
Японска акация - източник на мощния антиоксидант рутин
Японска акация (Styphnolobium japonicum), позната още като японска софора (Sophora japonica), е красиво акациево дърво от семейство Грахови/Бобови (Fabaceae). То е едно от 50-те фундаментални растения за китайската традиционна медицина, а също така притежава ценна дървесина и се използва за декоративни цели. Допреди два века Styphnolobium japonicum е било причислявано към рода Sophora, но впоследствие това е коригирано и растението е отделено заедно с още три подобни (японската акация е единственото култивирано от четирите) в рода Styphnolobium. Причина за това e, че представителите на Styphnolobium (oт гръцки stryphno- "кисело, стягащо" и lobion – “шушулка“), за разлика от Sophora не могат да образуват симбиози с ризобия (азотфиксиращи бактерии) в корените си. Английското му име е Chinese scholar tree, Japanese pagoda tree. На китайски - Huai Hua Mi.

Произход и разпространение

Японската акация произлиза от Китай, въпреки името си. По-късно идва в Япония, където украсява будистки храмове – оттук и името pagoda tree, a впоследствие и в страни като Корея и Индия. Смята се, че през 1747 г. е донесена в Европа, по-точно във Франция, от йезуитския свещеник Пиер д‘Инкарвил. Той бил допуснат в стария летен дворец на китайския император Йонг, за да го консултира относно отглеждането на европейски растения в Градината на съвършената светлина. С днешна дата японската акация расте на много места по света, включително в Северна Америка и Южна Африка. Среща се и у нас. Предпочита слънчеви места и рехава почва. Слабо инвазивен вид е.

Описание на растението

Японската акация е дърво с бърз темп на растеж и достига на височина до 30 метра. Притежава добре оформена кръгла корона, поради което често се сади заради гъстата сянка, която образува. Кората му е сива, до тъмносива, с груба повърхност. Вътрешността е яркожълта с неприятен мирис. Клоните са широко разклонени – зелени на цвят и покрити с власинки, когато са млади, впоследствие се оцветяват в кафяво. Листата са нечистоперести с дължина от 25 см.. Те имат от 11 до 15 двойки яйцевидни заострени листчета. Дължината им е от 2,5 до 5 см, ширината от 1,5 до 2,6 см. с добре изразен листен ръб и широка основа. Цветовете са асиметрични, бели, с централно разположено жълтеникаво петно и достигат до 1,5 см. Цъфтежът е от юли до август. Те се берат непосредствено преди дървото да разцъфти и се сушат на слънце. Впоследствие образуват бобовидна шушулка – около 10 см. дълга и 1 см. широка, с дълга цилиндрична форма и неравномерни прищипвания по дължината. Тя съдържа от 1 до 6 тъмнокафяви семена, подредени като броеница.  Периодът на плододаване е от октомври до ноември.

Състав

Японската акация съдържа флавоноиди, тетрагликозиди, изофлавони, изофлавон тетрагликозиди, тритерпенови гликозиди, фосфолипиди, алкалоиди, аминокиселини и полизахариди, етерично масло и танин. Основните флавоноиди са кверцетин, изоорхетин, изоорхемин-3-рутинозид, камферол-3-рутинозид и рутин. Именно рутинът е активното вещество в японската акация с укрепващо кръвоносните съдове действие. Какво представлява рутинът? Той е природен флавоноид, който се съдържа в редица растения. Нарича се още рутозид, софрин, кварцетин-3-О-рутозид и витамин Р, а името му идва от латинското наименование на седефчето Ruta graveolens, което съдържа висока концентрация от това вещество. През 1940 година рутин получава наименованието витамин Р, въпреки че по дефиниция и по същество не представлява витамин. Най-богати на рутин са цветовете на дървото. Етеричното масло съдържа следните мастни киселини: лауринова, додеценова, тетрадеценова, палмитинова, стеаринова, октадекадионова, октадекапринова, арахидонова, арахидна киселина.

За какво помага

Цветните пъпки и плодовете на японската акация се използват за лечение на различни състояния, като сред тях най-съществени са ползите за укрепване и тонизиране на капилярите. Експериментални данни показват, че билката ускорява съсирването на кръвта. Съдържанието на рутин може значително да инхибира възпалителния процес, понижава системното васкуларно (съдово) съпротивление, намалява съдовата пропускливост, намалява натрупването на мазнини в черния дроб, има антиоксидантно въздействие върху мозъка.

Като цяло рутинът действа, като:

  • Защитава мозъчните клетки от увреждане.
  • Съдържа блокиращи възпалителни ензими (фосфолипаза А2), подобни на кортикостероидите, но без странични ефекти.
  • Намалява оксидативния стрес и свободните радикали.
  • Безопасно понижава кръвното налягане, засягащо подобни пътища като лекарствата за високо кръвно (блокира ACE).
  • Повишава ацетилхолина (чрез синхронизиране на ензима, който го разгражда, AChE)
  • Свързва и неутрализира токсични съединения, които се натрупват в организма при излагане на радиация.
Тъй като съдържа химикали, подобни на тези в соята, японската акация се прилага за облекчаване на симптомите при менопауза. Японската акация се включва предимно в лечението на хемороиди, хематурия, кървене от матката, запек, задух, замайване, зачервяване на очите, главоболие, хематемеза. Състояния и заболявания, при които се прилага японска акация: кръвоизливи, включително във фини тъкани като тези на ретината и мозъка, слаби капиляри и атеросклеротично увреждане на съдовата стена, заболявания на бъбреците, при предразположеност към хемофилия, хемороиди, диабет, улцерозен колит, сепсис, дизентерия, маточно или вагинално кървене, главоболие, възпалителни отоци, циреи, фурункули и др.

Основни действия

  • Капиляроукрепващи
  • Кръвоспиращи
  • Притивовъзпалителни
  • Антибактериални
  • Адстрингентни
  • Антиспазматични
  • Диуретични
  • Температуропонижаващи
  • Тонизиращи
  • Противодиарийни

При проблеми с вените

Като цяло редица данни показват, че добавките с рутин може да помогнат при проблеми с вените. Разширените или варикозни вени са често срещано заболяване, което се свързва с промени в тялото като натрупване на излишни килограми, метаболитни заболявания, стареене, бременност, продължително стоене в изправено положение. Според проучване сред 69 бременни жени оралният прием на рутин намалява симптомите на разширени вени и подуване на краката, без странични ефекти, в разстояние на 8 седмици. В друго проучване с участието на 100 възрастни хора с хронична венозна недостатъчност рутинът е намалил подуването на краката, изтръпването на крайниците, усещането за тежест и появата на крампи. Хранителната добавка с рутин е имала подобен ефект и в друго 8-дневно проучване сред 22 души с разширени вени и венозна недостатъчност, като по-високата доза е имала по-бърз ефект от по-ниската (2 гр. на ден срещу 1 грам на ден). Добавките с рутин от японска акация се препоръчват и при дълги самолетни полети поради комбинацията от дългосрочна неподвижност в ограничено пространство и ниско външно налягане в кабината, което увеличава капилярната филтрация. Ефектът срещу подуване на краката е доказан в 4 клинични проучвания върху над 300 души, летящи в продължение на 7-11 часа.

При хемороиди

Едно от доказаните действие на екстракта от японска акация е срещу хемороиди. В проучване сред 40 пациенти приемът на 4 грама рутин дневно значително е намалил болката и кървенето сравнение с контролна група, приемала плацебо. Подобен ефект се отчита и в други две проучвания сред 150 жени с хемороиди поради бременност. Оралният прием е намалил възпалението, болката и кървенето при 70 процента от жените. Комбинацията от рутин и други флавоноиди (диосмин, хесперидин и кверцетин) намалява симптомите на хемороиди, без да причинява неблагоприятни ефекти, сочи друго проучване върху 154 души.

Защита на кожата

В клинично изследване върху 40 души на средна възраст локалното приложение на крем с рутин е демонстрирал повишаване еластичността на кожата и намаляване на бръчките. Това се свързва със стимулиране производството на колаген и намаляване на ефекта от окислително увреждане върху кожните клетки. Тестове с плъхове отчитат намаляване на маркерите на стареене, свързани с колагена, и действието им върху кожните клетки. Тези маркери за стареене обикновено се наблюдават при пациенти с диабет и различни други заболявания. Друг ефект от флавоноидите, на които е богата японската акация, се свързва с предпазване на дермата от UV лъчите.  Доказано е, че рутинът може да се използва в различни слънцезащитни продукти, като се комбинира с други съставки до получаване на високо ново на защита.

Защита на мозъка

Редица проучвания потвърждават ефекта на японската акация за защита на мозъка от увреждания. При пациенти с инсулт, резултат от остро нарушение на кръвообращението на мозъка, приемът на рутин е довел до подобряване на паметта и осигуряване на живот на важни мозъчни клетки, разположени в хипокампуса. Рутинът показва потенциал за защита на мозъка на плода по време на бременност и осигуряване на правилното му развитие. Рутинът, също така, намалява мозъчното възпаление и подобрява оцеляването на мозъчните клетки при плъхове с болест на Алцхаймер и такива с нарушени когнитивни функции. Той намалява производството на възпалителни молекули в мозъчните клетки - като TNF-алфа и IL-1 бета, блокира вредните реактивни кислородни видове и спомага за стабилизиране на активната форма на глутатион. Глутатионът, от своя страна, защитава енергийните центрове в тялото – митохондриите. Рутинът също така показва антидепресантни ефекти и може да увеличи нивата на серотонин и норадреналин в синапсите, където се извършва клетъчната комуникация.

Защита на сърцето

Като цяло флавоноидите са добре известни със своите сърдечно-защитни ползи. Рутинът намалява кръвното налягане и отпуска кръвоносните съдове при плъхове с високо кръвно, което спомага за установяване на здравословна циркулация и защита на сърцето. Това се свързва с увеличаване производството на азотен оксид (NO) в клетките на кръвоносните съдове, което ги отпуска и съответно намалява кръвното налягане.

Диабет

Лабораторни тестове показват, че рутинът защитава панкреаса, понижава глюкозата и повишава нивата на инсулин при пациенти с диабет. Веществото помага за възстановяването на нормалните нива на захарните запаси в черния дроб (гликоген) и ензимите, които разграждат захарите, като същевременно намалява запасите от мазнини.

Намаляване на холестерола

При животни с висок холестерол рутинът намалява нивата на общия и LDL холестерола, без да влияе на „добрия“ холестерол.

Защита на черния дроб

При тестове с плъхове рутинът демонстрира ефект на предпазване на черния дроб от увреждане. Той усилва антиоксидантните чернодробни ензими, предотвратявайки чернодробни заболявания.

Остеопороза

При пациентки в постменопауза с остеопороза рутинът забавя загубата на кост и увеличава костната минерализация, сочат изследвания. В имунните клетки на костния мозък рутинът блокира развитието на костно-разграждащи клетки, които са свръх активни при остеопороза, но рутинът може да възпрепятства процеса като увеличи активността на клетките за изграждане на костите.

При натъртване

Слабите капиляри предразполагат към появата на синини при много хора, но рутинът съдейства за укрепване на капилярите и предотвратяване на подобни поражения.

Любопитни факти

  • Японската акция е използвана като индикация за гробовете на будистки монаси.
  • Според легендата дървото е обитавано от демони и с него се свързват някои негативни конотации. То придобило лоша слава, след като император Чунчжен, потомък на династията Минг, се обесил именно на японска акация. Това се случило, след като загубил властта по време на революцията от 1644 година.
  • Семената на дървото се използват като багрило, поради жълтата му им тинктура.
  • Дървесината на японската акация – тъмнокафява, здрава и лека, фина като структура, се използва с корабостроенето, за изработка на красиви мебели и някои селскостопански инструменти.
  • Благодарение на големите си размери и бързия си растеж, дървото все още се сади в градини и паркове за осигуряване на сенчести пространства.
  • Красотата на Sophora Japonica е послужила за вдъхновение на много художници и поети, които посветили стотици картини и стихове на дървото.
Приложение. Като хранителна добавка японската акация се предлага под формата на прахообразни екстракти и капсули. Прахът се получава след изсушаване и стриване на цветни пъпки, които са богати на рутин. Препоръчва се приемът на билката да се съпътства с прием на витамин C. От цветовете се приготвя още спиртен извлек и запарка. Настойката от  зрели плодове – 1 част плодове и 5 части спирт, се прилага под формата на компреси за промиване на гнойни рани, изгаряния и хемороиди. Възможни нежелани ефекти. Препоръчва се употребата на японска акация да се извършва под лекарски контрол. Приета в големи дози билката може да доведе до отравяне, поради съдържанието на цитозин в нея - вещество с подобно действие на никотина. Да се избягва по време на бременност и кърмене. Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.