×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Вирджински орех

Вирджински орех или хамамелис (Hamamelis virginiana) е храстовидно растение, достигащо до размерите на малко дърво, което принадлежи на семейство Hamamelidaceae. В англоезичния свят е известен с името Witch hazel. Етимологията на това название се свързва с архаичната дума wiche, производна на староанглийската wice, която означава „податлив“, „огъващ се“. Това препраща към особеностите на клоните на хамамелис, които индианците използвали за направа на лъкове.

От книгата на Джейкъб Струт - Sylva Britannica (1822 г) разбираме и как се появява „вещерския“ (witch) елемент в наименованието на растението  - през Средните векове Wych Hazel е била използвана в Англия като синоним на Witch Elm (Габър) и така впоследствие названието се трансформира. И все пак елементът на магия остава – коренните жители на Америка са вярвали, че клонка от вирджинския орех може точно да локализира наличието на воден източник.

Родина на вирджинския орех е Северна Америка, като особено разпространен е по Източното крайбрежие - от Южна Канада до американските щати Тексас и северна Флорида, на запад до Уисконсин, Небраска и Мисури. Hamamelis virginiana е въведен в английските градини през 1737 г. от Питър Колинсън, търговец на текстил, който осигурил посадъчен материал от американските колонии.

Хамамелис е непретенциозен и лесен за отглеждане храст. Предпочита добре дренирани почви със средна влага, но понася и тежки глинести почви. Средната му височина е 6 м., като рядко достига до 10 м. Често в основата си образува клъстери от стебла.

Кората е светлокафява, гладка, люспеста, вътрешната част е червеникаво лилава. Отначало клоните са покрити с власинки, но по-късно стават гладки – светло оранжеви до кафяви, покрити с бели точки и тъмни в краищата.

Листата са овални, широки, с дължина между 3,7 и 16,7 см и ширина 2,5–13 см. Те са заоблени на върха и имат къса, дебела дръжка с дължина  6–15 мм. Средната жилка е покрита с власинки с шест до седем двойки първични вени. Листата прорастват след цветовете. Те от своя страна са дребни – яркожълти, оранжеви или червеникави и се появяват по безлистните клони между декември и февруари. Имат четири лентовидни венчелистчета и четири къси тичинки, растящи в съцветия.

Цъфтежът продължава от септември до ноември. Плодът е твърда капсула с дължина 10–14 мм, която се разпуква и изхвърля по две черни семена на до 10 метра отдалеченост от растението-родител.

Употребяемите части на вирджинския орех са неговите листа, семена и кора. Листата се събират през лятото и могат да се сушат за по-късна употреба. От кората и листата на растението се извличат екстракти и се използват за приготвяне на чай.

Състав

Кората на вирджинския орех съдържа най-малко 27 фенолни съединения, включително танини, фенолни киселини и флавоноиди. Растението произвежда специфичен вид танини, наречени хамамелитанини, които проявяват специфична цитотоксична активност срещу туморни клетки на дебелото черво (1. 5 % в листата и 65 % в кората), а също и галова киселина и проантоцианидини.

Други компоненти включват кемпферол, кверцетин, изомери на хлорогенова киселина и хидроксикинамиеви киселини. Етеричното масло съдържа малки количества сафрол и евгенол, както и много други незначителни компоненти като смола, восък и холин.

Листата съдържат предимно кондензирани танини (хидролизиращи галотанини и кондензирани катехини и проантоцианин), флавоноиди, кверцитин.

За какво помага

Американските индианци са първите, които прилагат лечебните свойства на вирджинския орех при различни състояния. Те правели отвара от кората и листата на храста и я използвали при  подувания и възпаления.

Впоследствие заселниците в Новия свят започват да черпят от този опит и с днешна дата хамамелис е изпитано средство с противовъзпалителни, тонизиращи, успокоителни характеристики при лечението на вътрешни и външни кръвоизливи, особено хемороиди, разширени вени, болкоуспокояващо средство, при натъртвания и възпалителни отоци, а също и при диария и дизентерия. Основните му действия са:

  • Противовъзпалително
  • Стягащо
  • Бактерицидно
  • Хемостатично
  • Укрепващо съдовите стени
  • Обезболяващо
  • Антидиарично
  • Адстрингентно
  • Седативно
  • Тонизиращо
  • Омекотяващо

Вирджинския орех помага при:

  • Хемороиди
  • Разширени вени
  • Натъртвания
  • Вътрешни и външни кръвоизливи в очите
  • Раздразнена кожа (акне, псориазис, екзема и др.)
  • Болки в гърлото

Бори се срещу възпаленията

Възпалението е естествен имунен отговор, който цели да предпази тялото от инфекции. Смята се, обаче, че хроничното възпаление играе централна роля в развитието на някои заболявания.

Хамамелисът съдържа много съединения с мощни противовъзпалителни свойства, включително галова киселина и танини. Той също така е богат на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на възпалението и неутрализират вредното действие на свободните радикали.

Някои проучвания показват, че хамамелисът може да бъде полезен в борбата с различни видове вирусни инфекции. Танините му показват антивирусни ефекти както срещу грип А, така и срещу човешкия папиломен вирус. Други ин витро получени резултати сочат, че екстрактът от билката инхибира активността на вируса на херпес симплекс.

Осигурява надеждна защита на кожата

Кожата е нашият най-голям, но и най-силно изложен на вредното влияние на околната сред орган. Хамамелисът е богат на танини - естествено растително съединение с мощни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждане при локално приложение.

Проучване установява, че танините могат да действат като бариера, предотвратяваща навлизането на вещества, причиняващи възпаления на кожните клетки. Ползите на вирджинския орех за здравето на кожата са многобройни:

  • При подуване и обезцветяване

Екстрактът от хамамелис е богат източник на стягащи съединения, които могат да накарат протеините в кожните клетки да се съберат по-плътно, свивайки порите и капилярите близо до повърхността на кожата. Той също така инхибира производството на IL-8, кръвен възпалителен фактор, който се увеличава с напредването на възрастта.

Подпухналостта, или „торбичките“ под очите, могат да бъдат лекувани чрез намазване на зоната преди лягане с памук, потопен във водно-алкохолен разтвор на хамамелис.

Германската комисия за оценка на ефективността на растителните лекарства е одобрила използването на хамамелис за лечение на разширени вени. Комисията предлага да се прилага мехлем с вирджински орех поне три пъти дневно в продължение на две или повече седмици.

Същата германска комисия е одобрила приложението на хамамелис при външни хемороиди. Разтворът се добавя към кърпа или памучен тампон и се нанася директно върху засегнатата област, като успокоява кожата, намалява сърбежа, подуването. Освен противовъзпалително действие, растението има хемостатични свойства, което означава, че може да спре кървенето, причинено от хемороидите.

  • При раздразнение на кожата при деца

Проучване на Европейската педиатрична асоциация сравнява действието на хамамелиса с това на Bepanten и D-пантенол. Те са често срещани синтетични локални лекарства при леки кожни наранявания, обрив по кожата на пеленачета, локални възпаления при деца.

Вирджинския орех е получил висока оценка от лекари и родители, тъй като е осигурил облекчение, при това без странични ефекти. Авторите на изследването стигат до заключението, че хамамелисът е „ефективно и безопасно лечение“ при „някои кожни заболявания“ при деца до 11-годишна възраст.

  • Слънчево изгаряне

Проучване в списание Dermatology е установило, че лосион с 10 % съдържание на хамамелис облекчава при слънчеви изгаряния кожата два пъти по-ефективно, в сравнение с  често използвани за целта средства. И германско проучване заключава, че „антиоксидантните полифенолни съединения на хамамелис изглежда предпазват кожата от слънчево изгаряне и фотостареене“.

  • Проблеми със скалпа

International Journal of Trichology публикува проучване, което изследва ефектите на шампоана на основата на вирджински орех върху субекти със чувствителен скалп. Изследователите установили намаляване на възпалението и успокояване на кожата след само 4 седмици употреба на шампоана. Той действа също така срещу пърхот.

  • При ухапвания от насекоми

Известно е, че индианците често прилагали екстракт от хамамелис при ухапвания от насекоми. С днешна дата той е безопасен, ефективен репелент срещу насекоми може да бъде направен от водно-алкохолен разтвор на хамамелис и дестилирана вода, заедно с приблизително 30 капки етерично масло от цитронела , карамфил, розмарин, евкалипт, лавандула или мента.

  • Стрии

 Хамамелисът традиционно се използва както за изсветляване на цвета, така и за промяна на релефа на кожата, характерно за стриите след бременността.

  • Общи ползи за кожата

Стягащият ефект на хамамелис при кръвоносните съдове го правят бързо, ефективно средство за спиране на кървенето - от леки порязвания и ожулвания. Също така той се прилага при кожни проблеми като псориазис, екзема, акне и мазна кожа, натъртвания, врастнали косми.

  • При възпалено гърло

Поради способността си да намалява възпалението и да действа стягащо, хамамелисът понякога се използва за лечение на болки в гърлото. Той се прилага под формата на гаргара, като се смята, че това осигурява сигурно облекчение, намалява отока и болката и премахва излишната слуз, причинена от възпаленото гърло.

Любопитни факти

  • Наричат вирджинския орех „Златното съкровище“ заради безспорните му ползи за кожата.
  • Вирджинския орех често се използва в козметиката като почистващо, измивно и тонизиращо средство от световни компании като L’Oreal и Estee Lauder.
  • На растението се приписват магически сили, а много „модерни вещици“ препоръчват отвара от кора на вирджински орех „срещу зли сили и разбито сърце“.
  • Отварата от вирджински орех се използва за почистване на различни домакински повърхности и за премахване на петна. Особено ефикасно средство е за възвръщане на блясъка на бижута от естествени метали.
  • Семената на растението са ядливи, имат мазна структура и леко наподобяват вкуса на шам фъстък. Консумират се сурови или варени.

Приложение. Листата и кората на вирджинския орех намират приложение в медицината под формата на отвара, екстракт и дестилат.

Листата се използват за приготвяне на инфузия (за външна употреба), течен екстракт под формата на кремове и мехлеми, сух екстракт в супозитории, тинктура в мехлеми и течни препарати.

Кората се използва за приготвяне на инфузия (за външна употреба) и сух екстракт в супозитории.

Възможни странични ефекти. Билката е сравнително безопасна при директно приложение върху кожата, но в редки случаи може да причини зачервяване и раздразнение. Ако се приема през устата е възможно да доведе до раздразнение на стомаха.

Превишаването на дозите може да причини и чернодробни проблеми, резултат от интоксикация. Възможна е и поява на алергични реакции при деца под 12 години, свързани със сърбеж, възпаление на лигавицата. Да не се приема вътрешно за дълъг период от време, тъй като може да попречи на усвояването на желязото от организма!

Засега липсват данни за безвредност на листата и кората от вирджински орех при бременни и кърмачки. 

Разгледайте:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.