Search
Филтрирай по...

Берберин – от полза при диабет и наднормено тегло

Берберин

Берберин – този ценен природен нутриент се среща в растенията хидрастис, кисел трън, орегонско грозде и коптис. Принадлежи към клас съединения, известни като алкалоиди и има  наситено жълт цвят. Тестван е в стотици изследвания, които доказват, че проявява мощни ефекти върху различни биологични системи. След прием се транспортира в кръвта, а вътре в клетките се свързва с различни молекули, променяйки тяхната функция. Този механизъм на действие се доближава дори до ефектите на някои лекарства. 

Полезни свойства на берберина:

-облекчава симптомите при диабет тип 2 и инсулинова резистентност;

-насърчава гликолизата и помага на тялото да разгражда захари вътре в клетките;

-намалява производството на захар в черния дроб;

-забавя разграждането на въглехидратите в червата;

-подобно на статините, спомага за повишаване нивата на HDL (добрия холестерол) в кръвта;

-регулира нивата на кръвното налягане;

-подпомага функционирането на черния дроб;

-подпомага поддържането на нормално телесно тегло;

-има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система и микробиома – увеличава броя на полезните бактерии в червата;

-експерименталните данни показват положително влияние при рак, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други;

-проявява антистрес ефект.

Берберинът намира широко приложение при наднормено тегло и диабет. През последното десетилетие са проведени голям брой изследвания, които потвърждават, че берберинът понижава липидите в кръвта и нивата на кръвното налягане, и контролира кръвната захар при диабет тип 2. Той въздейства върху организма на молекулярно ниво и има разнообразни функции в клетките. Една от ключовите му ползи е, че активира ензима AMPk, който регулира метаболизма. Този ензим бива наричан и “метаболитен превключвател”. Намира се в клетките на различни органи, включително на мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб. AMPk играе важна роля в регулирането на метаболизма.

 AMPk има важно значение за определяне състава на телесните мазнини и по-специално на количеството мазнини в коремната област. Ниската активност на AMPk е свързана с преждевременно остаряване, хронично възпаление, високи нива на холестерол и триглицериди, повишени нива на мазнини в коремната област, инсулинова резистентност, митохондриална дисфункция, невродегенерация, наднормено тегло, висока кръвна захар. Берберинът е ефективен активатор на AMPk, което го превръща в ефективно естествено средство за справяне с всички тези проблеми.

Ефектът на берберина върху стомашно-чревния тракт е съвместим с този на антибиотиците. Предимството на берберина пред стандартните антибиотични средства е свойството му да оказва избирателно антимикробно действие, което не вреди на полезните бактерии като бифидобактерии и лактобацили. Множество изследвания доказват, че той е ефективен при диария, причинена от паразити и инфекциозни организми, включително ешерихия коли, клебсиела, причинителите на шигелоза, салмонелоза, гардиаза, амебиаза, холера. 

Береберин при посттравматичен стрес. Посттравматичният стрес е психическо разстройство, което може да се появи след травматично, животозастрашаващо събитие. Характерните признаци на това състояние включват нервна възбудимост, страх и кошмари. Учени от университета в Сеул, Южна Корея, са установили, че берберинът е полезен при пристрастяване към наркотици като кокаин и морфин, и предположили, че той може да облекчи състоянието при посттравматичен стрес. За да тестват хипотезата си, те използвали животински модел. Учените проследили няколко поведенчески реакции, за да изследват ефектите на берберина върху симптомите на нервна възбудимост при плъхове след единично излагане на стрес. Резултатите показали, че прилагането на берберин значително намалило нервната възбудимост и подобрило способността на плъховете да се справят с объркването и с полевите тестове. Освен това се оказало, че берберинът може да възстанови основните неврохимични смущения в мозъка на плъховете с посттравматичен стрес. Този ефект бил неподозиран и показал, че берберинът подпомага основните механизми за лечение на увредения мозък при остър стрес или страх.

Берберинът е безопасен, но ето какво да имате предвид, ако решите да го приемате под формата на хранителна добавка:

-може да взаимодейства с абсорбцията на тетрациклин и свързаните с него антибиотици;

-инхибира CYP3A ензимите при хората, а повечето медикаменти се метаболизират от тези ензими. По тази причина берберинът може да намали изхвърлянето извън тялото на много медикаменти и вследствие на това да усили техния ефект.

-може да увеличи ефекта от оралните хипогликемични лекарства, които се използват в лечението на диабет тип 2.

Препоръчителната доза берберин е 500 mg 2-3 пъти дневно преди хранене.

Revita Ви препоръчва берберинът на Natural Factors, CanadaWellBetX® Берберин, който съдържа берберин хидрохлорид, извлечен от растението кисел трън (Berberis vulgaris). В 1 капсула се съдържат 500 mg берберин. Продуктът е част от специалната серия на Natural FactorsWellBetX®, която се препоръчва за хора с диабет, висок холестерол, повишен апетит и наднормено тегло.

21 thoughts on “Берберин – от полза при диабет и наднормено тегло”

 1. Веска

  Мога ли да пия Берберин след като пия сутрин и вечер хапчета за кръвно

  1. Магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Да, можете – но все пак, следете внимателно кръвното си налягане – самият берберин има известен хипотензивен ефект, въпреки че не е силен. Знае се, че продължителният прием може да потисне активността на чернодробните ензими от групите на CYP3A4, CYP2C19 и CYP2D6, което (поне теоретично) означава, че берберинът може да забави разграждането на лекарства, които се метаболизират от тези ензими – например амлодипин (норваск), верапамил (изоптин), метопролол (беталок), и да усили съответно ефекта им, т.е. кръвното налягане да спадне до по-ниски от прицелните стойности. Практически, тези взаимодействия още не са наблюдавани и описани, но все пак бъдете внимателни и при съмнение за прекалено силно повлияване върху налягането, спрете берберина (дори отведнъж, няма опасност – но не спирайте лекарствата!) и се обърнете към лекаря си.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 2. Петя Тодорова

  Здравейте,искам да Ви попитам, може ли да давам,, Берберин” на 15 годишно момиче с наднормено тегло.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   За голяма част от лекарствата и за почти всички видове разрешени диетични добавки, дозите за деца над 14 години са практически същите като тези за възрастните и няма специфична причина, поради която берберинът да прави изключение. Обикновено използваните дози на берберина са между 900 и 1500 мг дневно, разделени в два или три приема – при този на Natural Factors препоръчваните дози са 2 пъти по 500 мг дневно, което е практично и разумно. За всеки случай, не надхвърляйте тримесечната продължителност на приема без прекъсване. Що се отнася до приема на берберин от деца, в китайската медицинска литература е натрупан огромен материал, който е подлаган на мета-анализ за изясняване на ползите и рисковете https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756284820961299 – публикацията касае лечението на диария и не е свързано с отслабването, но в нея се акцентира, че при 27 клинични проучвания с 2702 деца не са отбелязани тежки странични реакции – което за 15-годишните трябва да важи с още по-голяма сила поради значително укрепналия им организъм в сравнение с този на малките деца.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 3. БОРЯНА ДИМИТРОВА

  ЗДРАВЕЙТЕ ! ИСКАМ ДА ПОПИТАМ АКО ПРИЕМАМ БЕРБЕРИН, ТРЯБВА ЛИ ДА СПРА ПРИЕМА НА “ЗОФЕН” 7.5 mg., ОТ КОЙТО ОТ ГОДИНИ ПРИЕМАМ ПО ЕДНА ТАБЛЕТКА СУТРИН. ОСВЕН ТОЗИ ВЪПРОС ИСКАМ ДА ПОПИТАМ, КОГАТО ПРИЕМАМ БЕРБЕРИН, ТРЯБВА ЛИ ДА СПРА ЦИГАРИТЕ ? ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ !

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Ако приемате само Зофен за кръвното налягане, най-вероятно берберинът няма да доведе до прекаленото му понижение – хипотензивният му ефект не е твърде силен. Опитайте първо да приемате по 1 капс. берберин дневно (500 мг), в различно време от това на зофена – ако едното е сутрин, взимайте другото вечер. Не спирайте лекарството без одобрението на лекаря! Проверявайте редовно кръвното налягане през първата седмица, и ако не се понижи твърде много, увеличете берберина до 2 х 1 капсула. По отношение на цигарите – когато и да ги спрете, все е добре, но няма някаква сериозна причина да не ги съчетавате с берберина, освен вероятно леко увеличеният риск да предизвика гадене, ако пушите много.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 4. Може ли да приемам Берберин с цел отслабване, ако нямам диабет? Как е най-добре да се пие капсулата -на гладно или по време на хранене, за да не пада кръвната захар?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Може, разбира се, но в контекста на една нискокалорична диета и при засилена физическа активност, за да се задейства целият процес на термогенезата. При здрави (в смисъла на недиабетични) индивиди берберинът не понижава силно кръвната захар и ако го приемате например един час след хранене, когато захарта естествено се е покачила леко, няма да имате проблеми с него. Установено е, че берберинът може да засили въглехидратния и липидния катаболизъм и да спомогне са понижение на телесното тегло, освен това изглежда съвместим с почти всичко „за отслабване“ – витамини, растителни екстракти, аминокиселини, конюгирана линолова киселина, хром пиколинат, фибри и т.н. Най-осезаемо понижава теглото при силно затлъстели индивиди, но има въздействие и при по-близките до нормата телосложения. Във всички проучвания обаче се посочва тримесечният период като минимално времетраене на приема, т.е. въоръжете се с постоянство! Използвайте стандартно препоръчаната доза от 2 x 500 мг дневно и не превишавайте 6-месечния прием.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 5. Силвия

  Здравейте от около месец пия берберин глюкофаж и неоглима. Добре съм но получих много силни болки и сърбеж оказа се цистит възможно ли е да е от берберин. Благодаря предварително за отговора.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Самият берберин е малко вероятно да предизвика цистит или друго увреждане на бъбреците, когато е в нормални дози – напротив, този природен алкалоид има спазмолитично, антиоксидантно и антифибротично (намаляващо образуването на влакна от съединителна тъкан в бъбреците, които ограничават функцията им) и често се използва във фитотерапията при заболявания на отделителната система. По отношение на сърбежа, всяко лечебно средство може да го провокира като форма на алергична чувствителност, но тогава е предимно върху кожата – ако е в гениталната област, е напълно възможно да бъде проява на уроинфекция, например с ешерихия коли или кандида. Комбинацията на трите понижаващи захарта средства може да предизвика рязък спад в гликемичните нива и в имунния статус в началото и това може да е дало възможност на бактериите да колонизират пикочните пътища – но тази постановка е само теоретична и не е сигурен повод да се приеме, че непременно това е причинило цистита. Ако лекарят е назначил терапия на цистита, спазвайте си я и не спирайте лекарствената терапия с глюкофаж и неоглим. Проверявайте обаче редовно нивата на кръвната захар, да не се окаже, че с берберина вече довеждат до прояви на хипогликемия, които могат да бъдат опасни. Ако засечете кръвнозахарни нива по долната граница на нормата или под нея, спрете веднага берберина и се обърнете към ендокринолога за инструкции.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 6. Ирена

  Може ли Берберин да се ползва заедно с Омега 3 или капсули чесън?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Могат да се приемат в двойна или в тройна комбинация, но да се има предвид, че берберинът понижава артериалното налягане, т.е. съчетанието му с чесън, особено на фона на лекарствена терапия срещу хипертония, може да доведе до по-силно изразено спадане в кръвното налягане. Чесънът и омега-3 не бива да се съчетават при нарушения в кръвосъсирването и по време на прием на антикоагуланти, както и при кървящи язви или хемороиди. Съчетанието на берберин и чесън също така може да доведе до понижение на кръвната захар, което е добре да се има предвид при диабет. Не съчетавайте трите средства за повече от 2 месеца, дори да нямате хипертония или диабет – дългосрочната им безопасност в тази комбинация не е проследявана, въпреки че по всичко изглежда безвредна.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Няма документирани взаимодействия между берберина и амигдалина (неправилно означаван като витамин В17); според механизма им на действие също не се очакват нежелани ефекти. Не надвишавайте препоръчаните дози на двата продукта, за да не се засили рискът от стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, спадане на кръвното налягане или захарта (ако имате диабет или хипертония, консултирайте се с Вашия лекар, преди да ги комбиниране). Не надвишавайте два-три месеца като срок на приема, ако нямате препоръка от лекар за по-дълъг прием.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 7. Здравейте пия метфога от 850 мг сутрин и вечер,след прекаран ковид Гликирания хемоглобин ми е завишен ,добре ли е да вземам бербелин в комбинация със предписаните ми хапчета и ако да в каква комбинацияБ

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Берберинът, както много други фитохимикали, е тестван срещу Ковид-19 и засега резултатите не показват наличието на вредни ефекти по време на ковид-инфекцията или след нея, даже има известна надежда веществото да затруднява проникването на вируса в човешките клетки – дори да не е от клинично значение, берберинът може да се използва след прекарана инфекция без притеснение.
   По отношение на метфогама-та, не мога да Ви променям назначените от лекаря дози – приемайте си я по този начин. Берберинът е съвместим с метформина (метфогама, сиофор, глюкофаж) и с повечето други антидиабетични лекарства, но е нужен редовен контрол на кръвната захар – след като приемате само 2 х 850 мг метфогама, вероятно хипергликемията Ви не е много тежка и добавянето на берберин може сравнително лесно да понижи захарта до норма и дори малко под нея. Не се очакват тежки понижения в захарните нива, но все пак бъдете бдителни и правете измервания – ако два часа след приема на метфогама и берберин нивото на захарта е близо до долната граница на нормата (около 4.5 mmol/l), имайте готовност да приемете нещо малко сладко, за да избегнете хипогликемията. Берберинът може да помогне за снижаване нивата на гликирания хемоглобин и на глюкозата след нахранване, но ако приемате и други антидиабетични средства освен метфогама, задължително се консултирайте и с ендокринолога!
   Обичайната доза на берберина е два пъти дневно по 1 капсула от 500 мг, заедно с храната. За начало, може да опитате само с една капсула с някое от основните хранения през деня. Може да се приеме дори едновременно с метфогамата – няма данни за нежелани взаимодействия в стомаха или червата. Ако понасяте добре комбинацията и не понижава твърде ниско захарните нива, продължете с 2 х 1 берберин, но за продължителен прием също говорете с лекаря – може да се стигне до намаляване на лекарствените дози по преценка на специалиста.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 8. Здравейте,
  Колко време може да се пие берберина без прекъсване?

  1. Борис Гинчев

   Здравейте, Петя!

   Не са правени контролирани проучвания за безопасност върху продължителност на приема на берберин, по-дълги от три месеца, въпреки че голям брой потребители са го ползвали значително по-дълго без сериозни усложнения. Важно е да се знае, че берберинът спада към алкалоидите от бензилизохинолиновата група, някои от които могат да проявят токсичност върху черния дроб след продължителен прием, и по всяка вероятност и при него може да се очаква такъв ефект. Без наблюдение от лекаря безопасният прием е до 3-4 месеца максимум, след което е добре да се направи очистване от поне 30—40 дни. По-дългият прием може да наруши и усвояването на някои витамини и минерали от храната. След паузата от месец може да се поднови, но е добре да се приема хепатопротектор, например силимарин (Тисилин дейли или Силифос са добър избор), и широкоспектърен мултивитамин – Алайв или Алфабетик (ако сте с диабет или метаболитен синдром) за предотвратяване на витаминен или минерален дефицит. Добре е да се проверят след третия месец и чернодробните ензими (трансаминазите) в лаборатория, за да не се допусне чернодробно увреждане.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 9. Sabina Radeva

  При вземане на Берберин възможно ли е да се получи главозамайване.Усещането е сутрин като се събудя.Благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Установено е, че въпреки антидиабетичните си свойства, берберин не води до предизвикване на хипогликемия. Въпреки това, добре е при главозамайване да измерите кръвната захар, за да се отчете вашата индивидуална реакция към този продукт. При склонност към по-ниско кръвно налягане /горещини – повишена загуба на течности – недостатъчен прием на такива/ е възможно берберин да понижи кръвното ви налягане, поради ефекта, който има върху сърдечно-съдовата система.

   д-р Аелита Петрова

 10. Възможно ли е да имам главозамайване от вземане на Берберин.Усещането е сутрин като стана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top