Search
Филтрирай по...

Берберин – от полза при диабет и наднормено тегло

Берберин

Берберин – този ценен природен нутриент се среща в растенията хидрастис, кисел трън, орегонско грозде и коптис. Принадлежи към клас съединения, известни като алкалоиди и има  наситено жълт цвят. Тестван е в стотици изследвания, които доказват, че проявява мощни ефекти върху различни биологични системи. След прием се транспортира в кръвта, а вътре в клетките се свързва с различни молекули, променяйки тяхната функция. Този механизъм на действие се доближава дори до ефектите на някои лекарства. 

Полезни свойства на берберина:

-облекчава симптомите при диабет тип 2 и инсулинова резистентност;

-насърчава гликолизата и помага на тялото да разгражда захари вътре в клетките;

-намалява производството на захар в черния дроб;

-забавя разграждането на въглехидратите в червата;

-подобно на статините, спомага за повишаване нивата на HDL (добрия холестерол) в кръвта;

-регулира нивата на кръвното налягане;

-подпомага функционирането на черния дроб;

-подпомага поддържането на нормално телесно тегло;

-има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система и микробиома – увеличава броя на полезните бактерии в червата;

-експерименталните данни показват положително влияние при рак, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други;

-проявява антистрес ефект.

Берберинът намира широко приложение при наднормено тегло и диабет. През последното десетилетие са проведени голям брой изследвания, които потвърждават, че берберинът понижава липидите в кръвта и нивата на кръвното налягане, и контролира кръвната захар при диабет тип 2. Той въздейства върху организма на молекулярно ниво и има разнообразни функции в клетките. Една от ключовите му ползи е, че активира ензима AMPk, който регулира метаболизма. Този ензим бива наричан и “метаболитен превключвател”. Намира се в клетките на различни органи, включително на мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб. AMPk играе важна роля в регулирането на метаболизма.

 AMPk има важно значение за определяне състава на телесните мазнини и по-специално на количеството мазнини в коремната област. Ниската активност на AMPk е свързана с преждевременно остаряване, хронично възпаление, високи нива на холестерол и триглицериди, повишени нива на мазнини в коремната област, инсулинова резистентност, митохондриална дисфункция, невродегенерация, наднормено тегло, висока кръвна захар. Берберинът е ефективен активатор на AMPk, което го превръща в ефективно естествено средство за справяне с всички тези проблеми.

Ефектът на берберина върху стомашно-чревния тракт е съвместим с този на антибиотиците. Предимството на берберина пред стандартните антибиотични средства е свойството му да оказва избирателно антимикробно действие, което не вреди на полезните бактерии като бифидобактерии и лактобацили. Множество изследвания доказват, че той е ефективен при диария, причинена от паразити и инфекциозни организми, включително ешерихия коли, клебсиела, причинителите на шигелоза, салмонелоза, гардиаза, амебиаза, холера. 

Береберин при посттравматичен стрес. Посттравматичният стрес е психическо разстройство, което може да се появи след травматично, животозастрашаващо събитие. Характерните признаци на това състояние включват нервна възбудимост, страх и кошмари. Учени от университета в Сеул, Южна Корея, са установили, че берберинът е полезен при пристрастяване към наркотици като кокаин и морфин, и предположили, че той може да облекчи състоянието при посттравматичен стрес. За да тестват хипотезата си, те използвали животински модел. Учените проследили няколко поведенчески реакции, за да изследват ефектите на берберина върху симптомите на нервна възбудимост при плъхове след единично излагане на стрес. Резултатите показали, че прилагането на берберин значително намалило нервната възбудимост и подобрило способността на плъховете да се справят с объркването и с полевите тестове. Освен това се оказало, че берберинът може да възстанови основните неврохимични смущения в мозъка на плъховете с посттравматичен стрес. Този ефект бил неподозиран и показал, че берберинът подпомага основните механизми за лечение на увредения мозък при остър стрес или страх.

Берберинът е безопасен, но ето какво да имате предвид, ако решите да го приемате под формата на хранителна добавка:

-може да взаимодейства с абсорбцията на тетрациклин и свързаните с него антибиотици;

-инхибира CYP3A ензимите при хората, а повечето медикаменти се метаболизират от тези ензими. По тази причина берберинът може да намали изхвърлянето извън тялото на много медикаменти и вследствие на това да усили техния ефект.

-може да увеличи ефекта от оралните хипогликемични лекарства, които се използват в лечението на диабет тип 2.

Препоръчителната доза берберин е 500 mg 2-3 пъти дневно преди хранене.

Revita Ви препоръчва берберинът на Natural Factors, CanadaWellBetX® Берберин, който съдържа берберин хидрохлорид, извлечен от растението кисел трън (Berberis vulgaris). В 1 капсула се съдържат 500 mg берберин. Продуктът е част от специалната серия на Natural FactorsWellBetX®, която се препоръчва за хора с диабет, висок холестерол, повишен апетит и наднормено тегло.

9 thoughts on “Берберин – от полза при диабет и наднормено тегло”

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Няма документирани взаимодействия между берберина и амигдалина (неправилно означаван като витамин В17); според механизма им на действие също не се очакват нежелани ефекти. Не надвишавайте препоръчаните дози на двата продукта, за да не се засили рискът от стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, спадане на кръвното налягане или захарта (ако имате диабет или хипертония, консултирайте се с Вашия лекар, преди да ги комбиниране). Не надвишавайте два-три месеца като срок на приема, ако нямате препоръка от лекар за по-дълъг прием.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 1. Здравейте пия метфога от 850 мг сутрин и вечер,след прекаран ковид Гликирания хемоглобин ми е завишен ,добре ли е да вземам бербелин в комбинация със предписаните ми хапчета и ако да в каква комбинацияБ

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Берберинът, както много други фитохимикали, е тестван срещу Ковид-19 и засега резултатите не показват наличието на вредни ефекти по време на ковид-инфекцията или след нея, даже има известна надежда веществото да затруднява проникването на вируса в човешките клетки – дори да не е от клинично значение, берберинът може да се използва след прекарана инфекция без притеснение.
   По отношение на метфогама-та, не мога да Ви променям назначените от лекаря дози – приемайте си я по този начин. Берберинът е съвместим с метформина (метфогама, сиофор, глюкофаж) и с повечето други антидиабетични лекарства, но е нужен редовен контрол на кръвната захар – след като приемате само 2 х 850 мг метфогама, вероятно хипергликемията Ви не е много тежка и добавянето на берберин може сравнително лесно да понижи захарта до норма и дори малко под нея. Не се очакват тежки понижения в захарните нива, но все пак бъдете бдителни и правете измервания – ако два часа след приема на метфогама и берберин нивото на захарта е близо до долната граница на нормата (около 4.5 mmol/l), имайте готовност да приемете нещо малко сладко, за да избегнете хипогликемията. Берберинът може да помогне за снижаване нивата на гликирания хемоглобин и на глюкозата след нахранване, но ако приемате и други антидиабетични средства освен метфогама, задължително се консултирайте и с ендокринолога!
   Обичайната доза на берберина е два пъти дневно по 1 капсула от 500 мг, заедно с храната. За начало, може да опитате само с една капсула с някое от основните хранения през деня. Може да се приеме дори едновременно с метфогамата – няма данни за нежелани взаимодействия в стомаха или червата. Ако понасяте добре комбинацията и не понижава твърде ниско захарните нива, продължете с 2 х 1 берберин, но за продължителен прием също говорете с лекаря – може да се стигне до намаляване на лекарствените дози по преценка на специалиста.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 2. Здравейте,
  Колко време може да се пие берберина без прекъсване?

  1. Борис Гинчев

   Здравейте, Петя!

   Не са правени контролирани проучвания за безопасност върху продължителност на приема на берберин, по-дълги от три месеца, въпреки че голям брой потребители са го ползвали значително по-дълго без сериозни усложнения. Важно е да се знае, че берберинът спада към алкалоидите от бензилизохинолиновата група, някои от които могат да проявят токсичност върху черния дроб след продължителен прием, и по всяка вероятност и при него може да се очаква такъв ефект. Без наблюдение от лекаря безопасният прием е до 3-4 месеца максимум, след което е добре да се направи очистване от поне 30—40 дни. По-дългият прием може да наруши и усвояването на някои витамини и минерали от храната. След паузата от месец може да се поднови, но е добре да се приема хепатопротектор, например силимарин (Тисилин дейли или Силифос са добър избор), и широкоспектърен мултивитамин – Алайв или Алфабетик (ако сте с диабет или метаболитен синдром) за предотвратяване на витаминен или минерален дефицит. Добре е да се проверят след третия месец и чернодробните ензими (трансаминазите) в лаборатория, за да не се допусне чернодробно увреждане.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 3. Sabina Radeva

  При вземане на Берберин възможно ли е да се получи главозамайване.Усещането е сутрин като се събудя.Благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Установено е, че въпреки антидиабетичните си свойства, берберин не води до предизвикване на хипогликемия. Въпреки това, добре е при главозамайване да измерите кръвната захар, за да се отчете вашата индивидуална реакция към този продукт. При склонност към по-ниско кръвно налягане /горещини – повишена загуба на течности – недостатъчен прием на такива/ е възможно берберин да понижи кръвното ви налягане, поради ефекта, който има върху сърдечно-съдовата система.

   д-р Аелита Петрова

 4. Възможно ли е да имам главозамайване от вземане на Берберин.Усещането е сутрин като стана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top