×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
oporno-dvigatelni zabolqvaniq

 

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата – малка жлеза в мозъка  сразмери на грахово зърно. Основната му функция е да регулира биоритъма, както и цикъла бодрост-сън. Мелатонинът „слиза” в кръвта само през нощта, а през деня – изчезва. На свечеряване епифизата постепенно започва да активизира мелатониновата секреция, която става най-силна веднага щом настъпи пълен мрак.

 

Наред с това, мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти. Той предпазва мозъка от непрекъснатите атаки на свободните радикали, понижава нивата на т.нар. „лош” холестерол и подпомага нормалното функциониране на имунната система. Според повечето научни теории, мелатонинът дори предпазва от развитието на някои видове рак.

 

С напредването на възрастта секрецията на мелатонин постепенно започва да намалява. Нещо повече: много от възрастните хора изобщо не произвеждат мелатонин, в резултат на което почти не могат да спят.

 

Важно е да се каже, че свойствата на мелатонина да удължава живота са категорично доказани. Правени са редица експерименти с животни, които доказват това.

 

Ключът към разбирането за антистареещия ефект на мелатонина се крие в способността му да подобрява съня. Лошото качество на съня се отразява изключително зле на организма във всяка възраст. Безсънието задейства стреса, задейства процесите на хронично възпаление и съвсем логично води до преждевременно стареене. „Бързото” стареене се отразява зле на всички органи и системи в тялото, но най-вече – на мозъка. Затова мелатонинът има важна роля и там – да забави процесите на стареене в мозъка.

 

Освен благоприятното въздействие върху съня и мощния си противостарееще ефект, се оказва, че мелатонинът може да бъде полезен и за здравето на костите. Едно изследване на канадския университет в Макгил показва, че допълнителният прием на мелатонин има значителен антистареещ ефект върху костите и също така предпазва от развитието на остеопороза.

 

Каква е логиката? Знаем, че костите са основните части на скелета. Самата кост се състои от клетки, оградени от матрикс. А костната тъкан се състои от три вида клетки:

  • Остеоцити – те поддържат матрикса

  • Остеобласти – образуват костната тъкан

  • Остеокласти – разрушават костната тъкан


Лошият сън увеличава активността на остеокластите. Съответно когато мелатонинът подобрява качеството на съня, той предотвратява и прекомерното разграждане на костната тъкан.

 

Изследването на университета в Макгил използвало за своите цели плъхове. Плъховете били на възраст около 22 месеца – спрямо човека, това е възраст, еквивалентна на около 60 години. Плъховете били разделени на две групи, като на едната група редовно бил даван мелатонин в продължение на 10 седмици. Нека имаме предвид, че 10 седмици при плъховете са еквивалент на около 6 човешки години.

 

В края на експеримента били направени редица тестове за измерване на костната плътност и здравина. Резултатите показали, че при плъховете, които приемали добавки с мелатонин имало значително увеличение на костните обем и плътност. Тук трябва да отбележим, че преди провеждането на експеримента състоянието на костите у всички плъхове било идентично.

 

Всичко това показва, че мелатонинът може да намери своята важна роля и в превенцията срещу остеопороза.

 

„Тези убедителни резултати са първото доказателство, че хранителните добавки с  мелатонин могат да противодействат на свързаната с възрастта загуба на костна маса”, коментират авторите на изследването.

 

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.