Search
Филтрирай по...

Недостигът на мелатонин повишава риска от диабет тип 2

Недостигът на мелатонин повишава риска от диабет тип 2Според изследване на учени от клиника „Бригам” в Бостън, една от основните причини за развитието на диабет тип 2 се крие в ниските нива на хормона на съня – мелатонин.

Авторите на проучването установили, че жените, които страдат от понижени нива на мелатонин, са два пъти по-застрашени от поява на захарна болест, в сравнение с онези, които нямали дефицит на хормона, управляващ съня.

Към момента специалистите не са съвсем наясно каква е конкретната причина, поради която ниските нива на мелатонин могат да доведат до диабет. Те предполагат единствено, че нарушенията, свързани със синтеза на инсулин , предизвикват смущения и в обмена на глюкозата и в метаболизма. Рецепторите на мелатонин са ситуирани из цялото тяло, включително и в клетките на панкреаса, които синтезират инсулин.

Мелатонинът играе много важна роля в регулацията на биологичния часовник, синхронизирайки нормалния ритъм бодърстване – сън, спрямо цикъла ден-нощ. Освен това, той е и мощен антиоксидант.

Мелатонинът се синтезира в малка жлеза в мозъка, наречена епифиза. Когато започне да се стъмва, епифизата засилва секрецията на хормона на съня, като в късните часове на нощта, тази секреция се увеличава още повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top