
Първа част
Рискови фактори за диабет:
- възраст над 40 год.
- наднормено тегло, особено ако килограмите в повече са около талията
- липса на двигателна активност
- фамилна обремененост
- жена, която е родила дете с тегло над 4 кг. Или е развила гестационен диабет по време на бременността;
- висока концентрация на триглицеридите в кръвта и/или ниско ниво на HDL -„добрия“ холестерол;
- високо кръвно налягане
Ако имате повишен риск от диабет, трябва да направите някои изследвания – изследване на урина за съдържание на захар, кръвен тест за глюкоза, глюкозо-толерансен тест; гликиран хемоглобин. Кръвна проба за захар може да си направите и сами за няколко минути, като ползвате апаратчето /глюкомера/ на познат диабетик. Или, ако това е важно за вас, а направлението от личен лекар е бавна и трудна процедура, може да отидете в някоя от многобройните лаборатории и сутрин на гладно да направите изследването /цена 5 лв./. Профилактичните изследвания за диабет трябва да се правят възможно по-често с нарастване на риска за появата му. Здравната каса заплаща два пъти годишно и изследване на гликиран хемоглобин - НвА1с. Изследването е около 12лв., ако си го платите сами, не е задължително да се прави на гладно и показва средната стойност на кръвната захар за последните 8 до 12 седмици, което е изключително полезно.
С други думи, при повишен риск от диабет и затруднена комуникация с личния лекар, може да поемете нещата в свои ръце и да направите профилактично изследването на кръвна захар и гликиран хемоглобин.
Преддиабет и диабет тип 2 със стабилни нива на кръвната захар могат да се лекуват с диета и физически упражнения. Когато, въпреки диетата, нивото на глюкоза в кръвта остава високо, се добавят някои медикаменти. Болните с диабет тип 1 и нестабилна кръвна захар трябва да се допитват до лекуващия лекар за всяка промяна в режима на хранене и относно упражненията, които са подходящи за тях. Упражненията да се определят от лекар – кинезитерапевт/физиотерапевт/, към който може да насочи личния лекар.
Хранителен режим
- Предварително определяйте с какво да се храните следващия ден и през седмицата. Изберете храни богати на протеини, но с по-ниско съдържание на мазнини, особено наситени – това са: риба, птици, нискомаслени и обезмаслени млечни продукти. От въглехидратите да преобладават сложните полизахариди, които са богати на влакнини – в пълнозърнестите храни и варивата. Зеленчуци, ядки, зърна и плодове – за витамини и микроелементи.
- Придържайте се към фиксиран режим на хранене, избягвайте да отлагате или да пропускате хранения, или да преяждате, защото могат да настъпят значителни колебания в кръвната захар.
Болният от диабет /и предразположеният/ трябва да яде по-малки количества, но по-често - по 5-6 пъти на ден. За да не пълнее, трябва да контролира калориите с помощта на специални таблици /приложена в трета част/. Калориите са в хлебни единици - една хлебна единица е равна на 12 г глюкоза. За едно денонощие на организма са необходими от 18 до 24 хлебни единици.
Примерно меню /продуктите се избират от таблицата/:
- Закуска - от 9 до 10 хлебни единици.
- Обяд - от 6 до 7 единици.
- Втора и следобедна закуска - не повече от 1-2 единици.
- Вечеря - от 3 до 4 единици.
Продукт | 1 хлебна единица |
Хляб и хлебни изделия
Продукт | Мярка | Количество (гр) | Калории |
Ръжен хляб | 1/2 филия | 25 | 60 |
Хляб "Добруджа" | 1/2 филия | 25 | 65 |
Хляб "Грахам" | 1/2 филия | 25 | 65 |
Типов хляб | 1/2 филия | 25 | 65 |
Бял хляб за тостер | 1 филия | 25 | 65 |
Макарони | 4 пълни супени лъжици | 50 | 55 |
Солети | 17 пръчици | 15 | 50 |
Зърнени храни
Продукт | Мярка | Количество (гр.) | Калории |
Овесени ядки | 3 равни с.л. | 20 | 75 |
Ориз (сварен) | 2 пълни с.л. | 50 | 55 |
Пуканки | 10 пълни с.л. | 15 | 60 |
Царевично брашно | 1 пълна с.л. | 15 | 50 |
Царевичен грис | 1 пълна с.л. | 15 | 55 |
Царевично нишесте | 1 пълна с.л. | 15 | 50 |
Царевица варена (ронена) | 3 пълни с.л. | 60 | 65 |
Картофи
Продукт | Мярка | Количество (гр.) | Калории |
Картофено пюре | 2 пълни с.л. | 90 | 80 |
Пържени картофи | 12 резенчета | 35 | 90 |
Чипс | 1 чаша | 25 | 145 |
Варива
Продукт | Мярка | Количество (гр.) | Калории |
Леща сварена | 3 пълни с.л. | 50 | 65 |
Зелен грах | 9 пълни с.л. | 130 | 75 |
Зрял боб сварен | 3 пълни с.л. | 50 | 65 |
Ядки
Продукт | Мярка | Количество (гр.) | Калории |
Фъстъци | 1/4 чаша | 60 | 375 |
Кашу | 3 с.л. | 40 | 240 |
Бадеми | 3/4 чаша | 60 | 385 |
Лешници | 3/4 чаша | 90 | 590 |
Орехи | 6 пълни с.л. | 90 | 600 |
Мляко
Продукт | Мярка | Количество (гр.) | Калории |
Прясно мляко | 1 чаша | 250 | 165 |
Кисело мляко | 1 чаша | 250 | 160 |
Плодове
Продукт | Мярка | Количество (гр.) | Калории |
Ябълки | 1 малка | 100 | 60 |
Круши | 1/2 ср. голяма | 100 | 60 |
Ягоди | 1 чаша | 160 | 60 |
Малини | 1 чаша | 130 | 60 |
Пъпеш | 1 резен | 100 | 55 |
Диня | 1 резен | 210 | 55 |
Череши | 10 големи | 80 | 50 |
Сливи | 3-4 | 90 | 45 |
Банан | 1/2 ср. голям | 50 | 50 |
Портокали | 1 малък | 130 | 50 |
Мандарини | 2 малки | 150 | 55 |
Грейпфрут | 1/2 голям | 120 | 50 |
- Около 80% от болните с диабет тип 2 са с наднормено тегло. Отслабването може да ви предпази от болестта. Дори да не постигнете идеалното тегло, само 5 кг по-малко чувствително ще облекчат регулацията на кръвната захар.
- Основният критерий за правилността на храненето на диабетика е нивото на захарта в кръвта му. Ако то спре да се повишава и започне да намалява, значи това е правилният път - открили сте своята правилна диета и можете да спрете развитието на болестта.
Хранителни добавки
Алфа Бетик мултивитамини с удължено енергизиращо действие
Алфа Бетик Канела, хром и биотин
Алфа Бетик Алфа липоева киселина
Алфа Бетик Омега-3 рибено масло
Хром
Хром комплекс
Гимнема
Канела
Блад шугар
Майтаке, SX-Fraction и др.
Първа част на статията прочетете тук
Следва продължение
Текст:
д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център
Коментари (0)
Нов коментар