×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Навсякъде около нас има едно невидимо единно енергийно поле, което свързва всички живи същества - човека с другите хора, с природата, със Земята и с Космоса. Това е универсалната енергия, която изпълва цялата Вселена и свързва всичко и всички в една матрица.  Тази невидима енергия дава живот на всяко живо същество и е навсякъде в природата, във въздуха, във водата, в храната ни, около нас и в нас. За универсалната eнергия се говори от дълбока древност. Тя е позната като „чи” в традиционната китайска медицина и „прана” в медицинската практика аюрведа от Индия. Всеки човек, съзнателно или не, приема тази енергия чрез 7-те основни енергийни центъра (чакри). Чрез чакрите тя се преобразува от мощна космическа енергия в човешка енергия - жизнената сила, която зарежда и стимулира растежа на клетките. Обикновено недостигът или излишъкът на тази жизнена сила в тялото води до здравословен проблем. Затова е много важно всеки човек съзнателно да приема универсална енергия и да я поддържа балансирана  в тялото, за физическо, емоционално, ментално и духовно здраве



В миналото нашите предци са имали познането за универсалната енергия и съзнателно заедно с кислорода са приемали и нея през енергийните си центрове, чакрите. До около 1905 г. етерът или енергията е бил нулевият елемент в периодичната таблица на Менделеев за класификация на химичните елементи. Менделеев нарекъл етерът (енергията) - тайната на Вселената, и според него етерът е най-малката измежду всички малки частици, която е скрепващият елемент между атомите и всички живи организми. Менделеев поставил етера като нулев елемент заедно с инертните газове – като хелий и короний и нарекъл етера – нютоний, в памет на Исак Нютон, който казал, че „в дълбините на Вселената има неуловим газ, без който съществуването е невъзможно“. Менделеев вярвал, че етерът е свързващото вещество, което държи вселената цяла. След преждевременната му смърт група учени решават да променят оригиналната таблица и обединяват инертните газове с елементите от група 8 на кислорода. Така те приравняват енергията с кислорода, а в последствие енергията или етера като елемент се заличава от учебниците. В наши дни вече сме забравили за енергията и затова не можем да я приемаме съзнателно през чакрите заедно с кислорода докато вдишваме.

Защо трябва да знаем за чакрите и за универсалната енергия?

Защото когато познаваме чакрите и съзнателно ги използваме, ние ще се стремим да ги поддържаме балансирани, в равновесие. Точно както човек съзнателно се грижи за физическото си здраве, той трябва да се грижи и за енергийното си здраве, защото тялото и материята са форма на енергия с по-ниска вибрация. Никола Тесла е казал, че ако искаме да открием тайните на Вселената трябва да мислим за енергия, честоти и вибрации. Всичко е енергия с различна честота на трептене. Когато познаваме чакрите и знаем тяхното влияние и значение за нашето физическо, емоцианолно, ментално и духовно здраве, ние ще знаем по нашето поведение и състояние коя чакра е блокирана и не работи по най-добрия начин. Когато се самонаблюдаваме и правим равносметка за състоянието си и постоянно си зъдаваме въпроси - защо се чувствам така, защо ме боли нещо или защо страдам, ние ще знаем с коя чакра е свързано нашето физическо или емоционално неразположение или блокаж. Това означава, че нашата чакра, която е свързана с този орган, емоция или психическо състояние не е балансирана или е блокирана. Когато чакрата е блокирана, тя не може да приема универсална енергия и това води до здравословен проблем на тялото, емоциите, ума или душата. Ако една чакра не работи или е блокирана, тогава другите чакри компенсират блокажа, но това не е достатъчно. Може да направим аналогия със съвременната медицина, при която всичко е специализирано и хората не се лекуват холистично и не се търси корена на проблема, а се лекуват симптомите. За енергийната медицина трябва да се разбере в дълбочина значението, функциите и ролята на чакрите, за да бъдат активни, балансирани и чисти за здраве, дълголетие и благоденствие на тялото, ума и душата за всеки човек.

ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР 1 (ЧАКРА 1)

На древния език санскрит чакра 1 се нарича „муладхара“ и е известна още като коренната чакра. Разположена е между ануса и гениталите. Чакра 1 е свързана с елемента земя. Цветът на чакра 1 е червеният, а сетивото, свързано с нея е обонянието. Отговаря за всички твърди части в тялото, продукт на майката Земя като: костите, мускулите, ставите, гръбначния стълб, скелета, косата и ноктите. Чакра 1 отговаря и за имунната система. Чакра 1 се развива от момента на раждането до навършването на две годишна възраст и подпомага физическото израстване на детето и развитието на неговото тяло и двигателни способности.

Тя е свързана с инстинкта ни за оцеляване и усещането за стабилност, сигурност и защитеност. Тя е нашата връзка със земята. В чакра 1 са запечани спомените на нашите предци от поне 7 поколения и корените, които ни свързват с тях.  

На това място се намира една специална енергия наречена „кундалини“, позната като oгнена змия. Кундалини е много мощна творческа енергия, която стои „заспала“ в чакра 1. Когато човек пречисти чакрите си, тази енергия може да се отключи спонтанно, да се изкачи по гръбначния стълб нагоре до чакра 7 и да „разцъфне като лотус“, а човекът да получи просветление.

Когато чакра 1 е здрава и балансирана, сме стабилни, уверени, сигурни и живеем без страх. Ние се чувстваме здраво стъпили на земята и знаем, че имаме подкрепата на майката Земя. Имено чувството за сигурност помага да се освободим от страха и да живеем в спокойствие и мир. Без страх човек е господар на своя живот и има свобода на избора.

Хората с небалансирана чакра 1 са подвластни на инстинкта за оцеляване и самосъхранение. Животът им преминава в борба за оцеляване – храна, подслон и размножаване и нямат други по-възвишени търсения. Това са хора, които не обичат промяната и са консервативни и закостенели във възгледите си за живота. Те живеят в страх от всичко и за всичко - страх за оцеляване, страх от неизвестното, страх от загубата на близък, страх от разболяване, страх от високо, страх от летене със самолет, страх от затворени пространства и т.н. Постоянното чувство на страх и несигурност води до стрес, депресии, тревожност и отслабване на имунната система. Такива хора винаги се чувстват застрашени и обвиняват ситуацията, съдбата и другите хора.

Най-добрата рецепта за балансиране на чакра 1 е връзката с природата и майката Земя. Да спортуваме, да играем йога или да тичаме в парка сред природата, да се слеем с нея, да прегърнем дърво, да ходим боси по земята, да се заровим в пясъка или в листата. Да излезем от бетонните сгради и да работим в градината, с почвата, сред дръвчетата. Всички дейности, свързани с майката Земя, помогат да балансираме своята Ч1, да усетим топлината и уюта в прегръдките на нашата духовна майка Земя, защото чакра 1 е свързана със земята. 

ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР 2 (ЧАКРА 2)

На санскрит чакра 2 се нарича „свадхистана“ и е известна също като сакралната чакра. Намира се на нивото на опашната кост. Според астрологията чакра 2 е свързана с Луната и с водата. Цветът на чакра 2 е оранжевият, а сетивото - вкус. Чакра 2 е свързана с репродуктивните органи и половата система и отговаря за взаимоотношенията и връзката между нас и самите нас, както и за взаимоотношенията ни с другите хора и със заобикалящата ни среда. Тя е свързана с всички наши връзки и взаимоотношения в живота: между нас и света около нас, между нас и всички останали. Чакра 2 отговаря за връзките между мъжете и жените, хомосексуалните връзки и тези между хората, които се обичат или нямат добри взаимоотношения. Чакра 2 контролира навиците и пристрастяванията, както и желанието ни да притежаваме нещо или някого и да го смятаме за наша собственост – партньора си, децата, вещите и да не можем да се откажем от желанието да трупаме повече.

Когато нашата чакра 2 е здрава и балансирана ние сме радостни, щастливи и удовлетворени от живота, имаме прекрасни взаимоотношения в семейството, с приятелите, на работа. Не сме зависими от вредни навици или пристрастявания. Хората с балансирана чакра 2 изпитват онова необяснимо вътрешно щастие, спокойствие и мир и не са зависими от външни фактори – например новия ми телефон, кола, къща, жена, бижу, цигари, алкохол и т.н.

Ако нашата чакра 2 е небалансирана, тогава сме потопени в средата на изкушенията, удоволствията, вредните навици и пристрастявания. Затова „вкусът“ е нейното сетиво, чрез което „вкусваме“ живота. Не трябва да се отказваме от удоволствията и да ставаме аскети, а да не им позволяваме да ни контролират и да ни превръщат в техни роби. Пристрастяването или чувството за наслада от пари, секс, „шопинг“, алкохол, цигари, наркотици, хазарт, електронни игри, социални медии и другите разнообразни „изкушения“ на съвременния ни живот могат да блокират чакра 2.

Небалансираната чакра 2 обикновено е свързана с дисфункции на репродуктивните органи и половата система. Много често на физическо ниво липсата на истинско щастие във взаимоотношенията между партньори или воденето на безразборен секс води до проблеми с простата при мъжете или кисти, миоми на яйчниците и рак на гърдата при жените.

Когато чакра 2 е балансирана и сексуалната енергия не се разпилява безразборно, тя ще се издигне нагоре към чакра 7 и ще се превърне в творческа енергия за велики дела и мистични преживявания.

Най-добрата рецепта за балансиране на чакра 2 е да се обърнем навътре, за да разберем какво ни прави истински щастливи. Медитацията е вълшебно средство да намерим себе си. Когато сме изтощени, уморени или стресирани, да си подарим разходка до някое езеро, водопад или до морето (океана). Прекрасно е, ако можем да се слеем с водата или да плуваме, както когато сме били в майчината утроба, сигурни и защитени и никой и нищо не е могло да ни засегне.  Чакра 2 ни учи, че единственото постоянно нещо на този свят е промяната и че можем да променим света, само ако променим себе си. Само чрез нашата промяна, светът ще стане такъв, какъвто мечтаем да бъде.

ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР 3 (ЧАКРА 3)

На санскрит чакра 3 се нарича „манипура“ и е позната още като чакрата на слънчевия сплит, нашето вътрешно слънце. Намира се на гръбначния стълб на нивото на пъпа. Елементът на чакра 3 е огънят, цветът е жълт, a сетивото - зрение. Чакра 3 е свързана с храносмилателната, отделителната и кръвотворната система. В тази чакра се акумулира енергията, освободена от елемента вода (в чакра 2), за да се превърне в топлина. Чакра 3 е свързана с трансформацията на енергията - храносмилане (стомах, панкреас, дванайсетопръстник, тънки и дебели черва); отделяне (пикочен мехур, пикочопроводи, бъбреци и надбъбречните жлези) и пречистващата и кръвотворната функция на черния дроб и далака.

В чакра 3 е нашата вътрешна сила, волята, мотивацията и ентусиазма да действаме и да творим. Чакра 3 се свързва с това как „гледаме на себе си и на живота“, затова и нейното сетиво е зрение. Но там е и ЕГОТО, борбата за власт и надпреварата да си „номер 1“ на всяка цена. Елементът на чакра 3 е огънят, който е двигател на нашите действия, храносмилателният огън и огънят, който ни поддържа живи. Активирането и пречистването на чакра 3 ще доведе до активирането на „вътрешното слънце“ – нашият алхимичен орган, затова цветът на чакра 3 е жълт. Вътрешното слънце може да разгори трансформиращия огън в нас, който може да изгори всички нечистотии, токсини и стари емоционални рани.

Човек с балансирана чакра 3 е пълен с енергия, увереност в себе си, воля и решителност. Неговият огън се подклажда от благородните му  дела, има чувството за достойнство, уважава себе си, другите и съществуването.

Когато чакра 3 не е балансирана, човек живее в постоянен стрес, тревожност и паник атаки. На физическо ниво това води до стомашно-чревни разстройства, диабет, язви и други болести свързани с храносмилателната и отделителната система. Замърсяването на чакра 3 се проявява в ярост, агресия и гняв – болести на съвременния човек. Гневът, оплакването и неудовлетворението се трупат в черния дроб и могат да доведат до сериозни увреждания на черния дроб. Борбата за власт, слава и пари е прераснала в надпревара с времето и постоянен стрес, което води до рак. Ракът всъщност е постоянната вътрешна борба в нас самите, борбата между това, за което мечтаем и това, което всъщност правим. Ние не правим това, което харесваме и не харесваме това, което правим. Именно това противоречие между нашите желания и действия поражда вътрешната борба и се пренася върху клетките в тялото, заради липсата на вътрешен мир и хармония.

Най-добрата рецепта за балансиране на чакра 3 е да се научим да ценим това, което имаме, да бъдем благодарни и да не се сравняваме и съревноваваме с другите. Трябва да живеем с естествените цикли на природата и да медитираме със слънцето на изгрев и залез, за да поддържаме вътрешния си огън, слънчевия сплит и „хара“ центърът на нашата вътрешна сила. Трябва да сме съзнателни кое ни дава енергия и кое ни я отнема, за да избягваме всичко, което ни пречи да бъдем щастливи и да живеем в мир със себе си и с другите.  

ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР 4 (ЧАКРА 4)

Чакра 4 на санскрит се нарича „анахата“ и е позната като сърдечната чакра. Тя се намира на гръбначния стълб, на нивото на сърцето. Нейният цвят е зеленият, като нашата зелена Планета – горите, планините и красивата природа. Сетивото е осезание (тактилност). На физическо ниво чакра 4 е свързана със сърдечно-съдовата система и отговаря за тимусната жлеза, която е част от имунната система и контролира баланса между вътрешната и външната среда.

Елементът е въздухът, който дишаме и който заедно с кислорода и енергията зарежда всяка клетка и дава живот на всички живи същества. Въздухът символизира свободата. Когато енергията на чакра 4 е балансирана, ние усещаме лекота, нежност и мекота. Затова когато се влюбим, ние сякаш не ходим, а летим. Чакра 4 е чакрата на любовта, безусловната любов на майката към детето, на състраданието и милосърдието. Любовта на нивото на чакра 4 е свързана с добродетели като човеколюбието, емпатията, щедростта, добротата и уважението и е много по-различна от сексуалната и страстната любов, която изпитваме на чакра 2.

Чакра 4 е връзката между долните чакри, свързани с физическото тяло и оцеляването и горните чакри, свързани с духовната ни същност. Чакра 4 е мостът между физическото и духовното измерение.

Човек с балансирана чакра 4 е добър, състрадателен, благороден и знае как да прощава. Той обича себе си и другите, защото се прекланя пред живота и съществуването. Такъв човек има мъдростта на сърцето и живее в хармония със себе, природата и всички живи същества.

Когато нашата чакра 4 не е балансирана, ние сме вкаменили сърцето си и изцяло живеем чрез ума и инстинктите си за оцеляване. Причиняваме страдание на себе си и на другите. Обичаме егоистично и винаги поставяме условия. Когато нещата не се случват според нашите очаквания, обвиняваме, съдим и изпитваме гняв и омраза и заради това страдаме и сме жертва на живота, на другите и на обстоятелствата. На физическо ниво това води до проблеми със сърдечно-съдовата система, стеснение и запушване на кръвоносните съдове, инфаркти. Едни от най-често срещаните причини за смърт в наши дни са инфарктите и инсултите заради постоянното противоречие и борба между любовта на сърцето и пресметливостта на ума и защото ние обичаме не със сърцето, а с ума и винаги казваме: „мисля, че те обичам“.

Най-добрата рецепта за балансиране на чакра 4 е прошката. Трябва да се научим да прощаваме на себе си за всички грешки, които сме направили съзнателно или не. Да прощаваме на другите, защото никой не е безгрешен и така ще живеем в признателност и благодарност, а тялото ни ще бъде здраво, защото всички клетки ще са здрави, благодарни и ще работят синергично за нас. Няма да има вътрешна борба и конфликти и така няма да има повече войни, защото всички конфликти в света са заради войната вътре в нас – между ума и сърцето, между клетките и между постоянния конфликт – „да“ или „не“. Ние имаме склонността да съдим всичко и всички и така делим винаги света на две – на добро и лошо, на ден и нощ, на мъже и жени, на правилно и грешно, на ези или тура. Всъщност всичко това са двете страни на едно цяло, двете страни на една и съща монета.   

ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР 5 (ЧАКРА 5)

На санскрит чакра 5 се нарича „вишудха“, което означава чистота. Това е гърлената чакра. Намира се на гръбначния стълб между горните части на лопатките. Нейният цвят е синият, елементът е етера (енергията), а сетивото - слух. Свързана е с дихателната система (нос, синуси, гърло, бели дробове), кожата, щитовидната и паращитовидните жлези. Тя се свързва със способността ни да общуваме, с изкуството да изслушаме другите и да бъдем съпричастни. Чакра 5 е нашият глас във Вселената и начинът, по който изразяваме и заявяваме себе си чрез изборите и решенията, които правим.

Когато чакра 5 е балансирана, думите ни имат сила и докосват сърцата. Каквото и да кажем, е истина и обединява хората. Това е енергията на истинските водачи и лидери, които безрезервно помагат и водят хората към благополучие.

С балансирана и работеща чакра 5 ние лесно и бързо вземаме решенията и правим изборите в живота. Всички избори са правилни. Всички решения са правилни и всичко, което се случва е урок, когато можем да се справим с последствията с достойнство. Когато приемаме живота като урок, учим бързо и лесно и всяко ново предизвикателство е възможност, а не проблем.

Когато нашата чакра 5 не е балансирана, винаги се колебаем, не можем да вземем решение и говорим безразборно или пък се страхуваме да изразим мнението си. Много често блокирана чакра 5 на физическо ниво се проявява с проблеми в респираторната система, астма, затруднено дишане и проблеми на кожата, заради страха да изразим мнението си или защото се приемаме като жертва на обстоятелствата.

Най-добрата рецепта за балансиране на чакра 5 е съзнателното практикуване на дихателни техники, спортуването и медитацията. Така ще променим възгледите си за живота, ще отхвърлим съмненията и няма да живеем като жертва. Ще поемем живота в собствените си ръце и ще станем господари на съдбата си.

ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР 6 (ЧАКРА 6)

На санскрит чакра 6 се нарича „аджна“ и има две основни функции – да вижда и да управлява. Позната е също като „третото око“. Намира се по средата на челото. Цветът е индиговият или лилавият и се формира и форматира от звука и вибрациите около нас и във Вселената. Нейното  сетиво е интуицията, „шестото чувство“, отвъд петте сетива. Чакра 6 е свързана с епифизата, малка „шишарковидна“ по форма жлеза, намираща се в центъра на главата (в хипоталамуса), приблизително на нивото на очите. За епифизата ще говорим по-подробно в следваща статия.

Когато чакра 6 е пробудена и активна, се активират ултраклетките в мозъка и се пробуждат скритите ни заложби, като ясновидство, телепатия и други свръх усещания. Нейните способности се активират със съзнателна практика и медитативни упражнения.

Най-големият враг на чакра 6 е електромагнитното замърсяване, особено високочестотните антени на мобилните оператори и сателитите, електрическите станции, електронните устройства и др. подобни, които разстройват сензорите за магнитни влияния на епифизата. Представете си делфините или птиците с разрушени сонари, които не могат да намерят пътя си в небето или в океана. Така е и човекът с блокирана чакра 6 – безпътен, объркан и загубен в живота.

Как да балансираме и да поддържаме чакра 6 активна ще научим в следващата статия.

ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР 7 (ЧАКРА 7)

На санскрит чакра 7, короннаната чакра, се нарича „сахасрара“ и се намира на върха на главата. Понякога я изобразяват с лилав цвят или с прозрачна бяла светлина. Чакра 7 е символ за светлината и чистотата. Чакра 7 е „чакра Управител“ или „Главния лекар“, защото управлява нервната система, обмяната на веществата, лимфната система и регулира дейността на ендокринната система. Отговаря за всички органи в главата (включително очи, уши, мозък), без дихателната система, както и за гърдите при жената. Тя е свързвана с хипофизната жлеза в хипоталамусът. Има много тясна връзка между чакра 7 (свързана с хипофизата) и чакра 6 (свързана с епифизата). С активни и балансирани чакри 6 и 7 се регулират функциите на цялата ендокринна система и жлезите с вътрешна секреция, засилват се регенеративните и възстановителните свойства на клетките, стимулира се имунната система и се забавя процеса на стареене.

Когато чакра 7 е балансирана ние знаем кои сме и защо сме тук на тази земя. Умът и сърцето работят свързано и ние започваме да използваме над 10% от капацитета на мозъка си.

Когато всички чакри работят активно и синхронно, енергията протича чисто и естествено се издига от чакра 1 до чакра 7 за здраве, дълголетие, благоденствие и творчески постижения. Чакра 7 е символ на обединеното съзнание. Ние знаем, че сме частица от цялото, че песъчинката е част от пустинята; капката вода е част от океана; ние сме частичка от безкрайната енергия, която се проявява на земята чрез нас, за да изпита чудесата на живота. Възприемаме всеки човек, като част от нашето семейство – всяка жена като наша майка или сестра и всеки мъж, като наш баща или брат.

Най-добрата рецепта за балансиране на чакра 7 е практикуването на дихателни упражнения, осъзнато коремно дишане и медитация. Когато правим упражнения за повишаване на нашите честоти и разширяване на съзнанието чрез добродетели, чакра 7 автоматично се активира и балансира, за да ни свърже с безкрайния космос и другите измерения.    

Чрез кирлианова фотография учените се опитват да заснемат енергийната система на човека и чакрите. Разбира се ограниченото не може да изучава неограниченото, но все пак това е опит да се заснеме енергийната анатомия на човека, неговата система от чакри и аурата му.

ЕНЕРГИЙНИТЕ КАНАЛИ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО - НАДИ

За да разберем напълно функцията на чакрите и същността на енергийното тяло, е важно да знаем как енергията се приема през чакрите и се пренася чрез мрежа от фини енергийни канали, наречени нади. Надите провеждат енергията към и от чакрите към цялото тяло, така както работи кръвоносната и нервната система на физическо ниво.

В множество древни източници са описани над 72 000 нади в енергийното тяло. Надите и чакрите са в основата на енергийната медицина и анатомия в източните култури в Китай, Тайланд, Виетнам, Индонезия и Индия. Енергийните канали нямат физическо проявление и не може да се видят. Те имат само енергиен отпечатък. Значението им за физическото, менталното, емоционалното и духовното здраве на човека е ключово и не случайно китайската, тайландската и източната медицина ги изучава и лекува чрез тях, прилагайки акупунктура, акупресура, билколечение, масажи и други средства от енергийната медицина.

За нашите цели приемаме, че има три основни нади - ида, пингала и сушумна.

Ида е левият канал (лунен канал). Той се свързва с емоциите, с женския принцип и с „ин“ аспекта на нашето същество. Когато каналът е чист, енергията се проявява като вътрешен мир, искрена  любов, състрадание и изявен талант за изкуство и музика. Ида представя интуитивната ни страна и също така подхранва с енергия дясното (творческото) мозъчно полукълбо.

Пингала е десният слънчев канал. Този енергиен канал ни дава физическо здраве и воля за преодоляване на предизвикателствата със собствени сили. Пингала е червен, мъжки и горещ – „ян“. Той управлява нашата физическа дееспособност.

Пингала представлява логическата страна на човекa и се свързва с лявото мозъчно полукълбо. Ида и Пингала олицетворяват двойнствената природа на съществуването, която в източните традиции се изобразява чрез образите на Шива и Шакти, символизиращи нашата мъжка и женска, логична и интуитивна страна. В нашето измерение двойнствеността е в основата на създаване на живота, и без тези две негови страни, той не би бил такъв, какъвто е сега.

Сушумна е централният канал, който преминава от основата на гръбначния стълб до върха на главата, като прекосява всяка една от седемте чакри. Сушумна се смята за най-важния канал на енергийното тяло и осъществява баланса между левия и десния нади. Когато енергията навлезе в сушумна, тялото постига вътрешно равновесие, което никой и нищо не може да  наруши. Това е вътрешното пространство, което не може да бъде повлияно от външни обстоятелства. Когато някоя от чакрите е блокирана, енергията не може да навлезе в сушумна и се отклонява през другите енергийни канали като Ида или Пингала и съответно човек не е цялостен и завършен, а постоянно се лута в лабиринта между доброто и злото, правилното и грешното, лявото или дясното.

Ида и пингала се движат спираловидно около сушумна и се пресичат помежду си във всяка една чакра. Ида, пингала и сушумна са основните компоненти в символа на съвременната медицина (кадуцей). Трите канала се срещат в точката, която е в средата между веждите (чакра 6).

Когато човек съзнателно приема и използва универсалната енергия чрез чакрите и енергийните канали, той живее в здраве, радост и благоденствие за себе си, за семейството, за общността, държавата и човечеството. Той надскача принципите на двойнствеността, за да разгърне потенциала си в името на добруването и благото на всички. Историята познава много утопични идеологии за едно идеално общество, в което всички живеят равнопоставено в мир и благоденствие, а управниците управляват в мъдрост, любов и всеотдайност за благото на народа. Ако повече хора познават енергийната анатомия, и съзнателно приемат и използват универсалната енергия с активни и балансирани чакри и чисти енергийни канали, тази утопия може да се превърне в реалност и то за много кратко време – особено в епохата на „водолея“. Българският учител Петър Дънов беше първият, който обяви навлизането на Земята и човечеството от епохата на „риби“ в епохата на „водолея“ през 1914 г. Този преход е около 200 години и нашите деца и бъдещите поколения ще станат свидетели на „златния век“ на човечеството и Земята за следващите 2000 години. Това не е утопия и е прекрасно, нали?

В следващата статия ще говорим по-подробно за енергийната матрица и способностите на човешкия мозък, чакра 6 и 7, епифизата и хипофизата и други много интересни неща.


Първа част на статията може да прочетете ТУК

Енергийна анатомия – свойства и функции на чакрите (част 2)

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Грънчарова

Силвана Грънчарова е родена в гр. Русе, България през 1965 г., но казва за себе си, че е гражданин на света, посетила над 60 държави на 5-те континента.

В младежките си години е била професионален състезател по баскетбол и дори е представлявала България в националния отбор по баскетбол за жени. 
Завършила е Националната Спортна Академия с магистърска степен треньор по баскетбол и учител по физическо възпитание.

След това е направила пълен обрат в живота си и е започнала кариера в областта на икономиката и банкирането, с диплома по банково дело към УНСС. Има 21 години банков стаж, от които 12 години в световната Citibank и 4 години в Лондон. От 2010 до 2012 г. е един от тримата управляващи клона на Ситибанк в София. Но независимо от отличната кариера и добрия жизнен стандарт, Силвана има търсения в живота, извън обикновената кариера в професията.

Следва поредният повратен момент в живота й, когато през 2012 г. решава да напусне банковата система, за да изследва безкрайните възможности на живота по пътя на личностното развитие и духовно израстване.

През 2002 г. Силвана започва да изучава метода на Универсалната Енергия (по-късно познат като Хуеса) и става един от основните организатори и преподаватели на метода на Хуеса в България и по света и 7 години е директор на европейския център на Хуеса в Босна и Херцеговина.

От 2020 г. Силвана е в България и е автор на книгите „Дишай, за да живееш", „Учебно помагало по енергийна анатомия" и „Работилничка за самоуправление – за деца, юноши и техните родители". Трите книги са мост между науката и духовността, в които авторът от личен опит разкрива тайните към една успешна професиоална кариера в съчетание с формулите за здраве, дълголетие и благоденствие.

Продуктът беше успешно добавен в любими.